Skånske sygehuse i it-kaos efter virusangreb

Upatchede computere førte til massive problemer, da ormen Downadup lagde 10.000 pc'er ned på svenske sygehuse. Også hospitaler i Norge har været ramt og måtte slukke for 14.000 computere.

Det voldsomste virusangreb i fire år er nu kommet under kontrol hos hospitalsvæsnet i Region Skåne i Sverige, efter en lille uges kamp mod den ondsindede kode.

Undervejs har det været umuligt blandt andet at sende data fra undersøgelser rundt og at gemme billeder fra røntgen- og ultralydsundersøgelser, og personalet har derfor måttet ty til håndskrevne dataudvekslinger så længe. Også et overvågningssystem til fødsler blev ramt, skriver industriavisen Di.se.

I sidste uge udnyttede ormen Downadup, at Windows-miljøet på de svenske hospitaler ikke var opdateret med de nyeste patches og fik klemt sig ind. I løbet af kort tid spredte malwaren sig til over 10.000 computere, som måtte lukkes ned, og over weekenden fik virus-eksperter så begrænset smitten til 300 computere. Men da personalet begyndte at bruge it-systemerne mandag morgen, fik det ormen til igen at brede sig.

Først tirsdag eftermiddag kunne ledelsen af hospitalsvæsnet melde om nogenlunde normale tilstande.

Downadup-ormen spredte sig på hospitalerne via blandt andet USB-nøgler og forsøgte derefter at logge på flest mulige brugerkonti. Da hospitalernes it-system blokerer for adgang efter fem forkerte forsøg, stod mange af de ansatte hurtigt uden adgang til deres konto, skriver it-mediet Computersweden.

Der vil nu blive strammet op for reglerne om brug af USB-nøgler, uden at der bliver tale om et forbud, og ? må man formode ? blive gjort mere for at have de seneste patches på plads.

Også hospitaler i Norge har været hårdt ramt af samme orm, der i sidste uge inficerede 14.000 pc'er i Vestnorges sygehusvæsen, melder Teknisk Ukeblad.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere