Simpelt navneskift kan give Windows XP sikkerhedsopdateringer i fem år

27. maj 2014 kl. 12:1536
Ved at ændre en værdi i registreringsdatabasen kan Windows XP-brugere snyde Microsoft til stadig at få gratis sikkerhedsopdateringer indtil 2019 ved at omdøbe XP til et andet styresystem.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Er du stadig afhængig af en Windows XP-installation og vil ikke betale Microsoft for 'udvidet support', efter at det aldrende styresystem i april måned officielt blev pensioneret?

Så kan et fikst lille 'hack' sikre strømmen af sikkerhedsopdateringer fra Microsoft i fem år endnu. Det skriver Betanews.com.

Med en ændring i registreringsdatabasen kan man få styresystemet til at forklæde sig som Windows Embedded Industry, der tidligere hed Windows Embedded POSready. Det er et styresystem beregnet til for eksempel kasseapparater og andre maskiner i erhvervslivet, som er baseret på Windows XP Service Pack 3.

Microsoft bliver ved med at sende sikkerhedsopdateringer ud til Windows Embedded Industry frem til april 2019, og disse patch-pakker skulle altså være helt kombatible med en normal Windows XP-installation. Ud over Betanews har også tech-mediet Zdnet testet tricket med succes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor længe den lille fikse genvej til gratis opdateringer virker, er dog uvist, for Microsoft kunne finde på at lægge forhindringer ind for dem, som omdøber deres Windows XP.

Indtil da må firmaet nøjes med at advare kunderne mod fremgangsmåden. Ifølge Microsoft risikerer man som XP-bruger at få problemer med opdateringerne beregnet til et andet styresystem, da de ikke er testet med Windows XP. Det skriver Zdnet.

36 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
35
30. maj 2014 kl. 13:31

Ligesom Win95 og 98. Der er da ikke de store problemer i at fortsætte med WinXP, hvis det er sådan man har det. Man bør måske bare udskifte nogle af de applikationer som er risiko betonet (ex IE), og konfigurere router samt firewall til at være striks overfor forbindelser udefra. Dertil er det vel bare et spørgsmål om hvor længe man kan klare sig uden den nyeste Java og bekvemmelighed.

36
2. juni 2014 kl. 01:16

Ligesom Win95 og 98.

Er du klar over hvor usikre de operativsystemer er at køre med nu om dage? Det er jo barnemad.

Der er da ikke de store problemer i at fortsætte med WinXP, hvis det er sådan man har det.

Jo, der er kæmpe sikkerhedsproblemer med at køre videre med et usupporteret operativsystem, som i øvrigt er langt fra den sikkerhedsstruktur som er indeholdt i moderne Windows operativsystemer.

Man bør måske bare udskifte nogle af de applikationer som er risiko betonet (ex IE), og konfigurere router samt firewall til at være striks overfor forbindelser udefra.

Det er ikke bare indkommende forbindelser, som man skal bekymre sig om. Det er jo lige så meget udgående hvor nettet browses eller data på anden måde hentes og læses (f.eks. via mail eller USB etc.). Andre maskiner på netværket kan også hurtigt smitte osv.

Hvis dit argument var, at hive maskinen af netværket og på ingen måde tillade data at komme ind i systemet, f.eks. via USB eller andre medier, så køber jeg argumentet. Så er selv Windows 3.11 super sikkert - state of the art! Bare rimelig ubrugeligt :)

32
28. maj 2014 kl. 13:39

Tænk at MS efter "kun" 13 år med "talrige" Windows Updates på millioner af datamater i hele verden stadig ikke har kunne rette alle sikkerhedsproblemer. Jeg skammer mig lidt over min gamle branche. Er der andre der kan huske den gang man arbejdede med bevisførelse af et programs korrekthed:-)?

Når regeringen forventer at min gamle svigermor skal kunne bruge IT - og det offentliges NemID stadig (heller ikke i morgen) kan bruges på en tablet - er det på tid at branchen og staten påtager sig et ansvar. Tænk hvis biler, cykler, husholdningsmaskiner osv havde sikkerhedsproblemer... Måske skulle MS bare tilbagekalder XP, og staten NemID.

Come on Microsoft - når I kan udsende sikkerhedsopdateringer til embedded XP, kan I også blive ved at lave "gratis" sikkerhedsopdateringer til XP. Når der kommer et angreb der skyldes MSs manglende opdateringer til XP, hvem bliver skurken?

14
27. maj 2014 kl. 15:06

Folk har købt et OS til ca 35kr (hvis det var præinstalleret), og så brokker de sig over at de "kun" får gratis opdateringer i 13år..

23
27. maj 2014 kl. 22:11

"Folk har købt et OS til ca 35kr (hvis det var præinstalleret), og så brokker de sig over at de "kun" får gratis opdateringer i 13år."

Eller man skal vente 13 år, på at systemet næsten virker som det blev lovet ved køb. Godt nok noget mere langsomt, og meget mere ressourcekrævende.

Hvor kan du købe Windows XP licenser til 35,- det er næsten 20 gange mindre end vi andre må give. Eller er det fra en Russisk leverendør ?

34
28. maj 2014 kl. 19:09

Havde det været en fysisk ting, så havde det været relativt nemt at rette op på eventuelle problemer. En bil kan renoveres, fakstisk er der masser af fysiske ting som kan fikses med eller uden hjælp udefra. Når det derimod kommer til software og elektronik, så er det en hel anden sag, for havde det været muligt at hente for eksempel Windows XP source filerne, samt udvikler delen til den hardware man ejer, kunne man selv renovere og reparerer ens computer, eventuelt kunne man selv designe eller konvertere drivere fra en version til en anden version, men som det er i dag er den slags 100 procent umuligt, da det meste indenfor elektronik og lignende er temmeligt lukket for alm. mennesker, hviken er der det store problem ligger.

PS: I øvrigt ejer jeg selv en retail version af både xp, vista, og windows 7.

15
27. maj 2014 kl. 15:29

Folk har købt et OS til ca 35kr (hvis det var præinstalleret), og så brokker de sig over at de "kun" får gratis opdateringer i 13år..

Både og. Vi brokker os over den skræmmekampagne der har kørt i forhold til det planlagte mord på XP. Vi brokker os over at et styresystem med 13 år på bagen STADIG har kæmpe huller, der i stor udstrækning alle kan spores til 1) Internet Explorer, 2) Java, 3) Flash. Alle tre komponenter der ikke i særligt stort omfang er nødvendige for at drive en PC, og der er alternativer til dem alle nu (hvis ellers Digitaliseringsstyrelsen får fingeren ud med den JS løsning til NemID)

Det bør ikke koste 1200 kroner (hvert andet år) at kunne tjekke sine børnebørn på Facebook eller høre P4 Søndag. Styresystemet på en computer er det eneste program du SKAL have, og det er lidt synd at det er lykkedes Microsoft at overbevise Verden om at der skal betales for det.

Bil? Ja sagtens, skal du have hjul med eller har du selv? Hva faen er det for noget?

16
27. maj 2014 kl. 15:36

Det bør ikke koste 1200 kroner

Du kan da bare beholde din XP. Den er mere sikker nu end den var for 13 år siden. Og hvis du så køre som ikke-admin, ja så skal du dællendulme anstrenge dig for at få virus. PS, og så er den tilmed ikke ramt af heartbleed.

7
27. maj 2014 kl. 14:01

POSReady versionen af Windows er en version man man har skåret meget af det overflødige væk, og det svarer lidt til en embedded Windows.

Man kan formode at Microsoft kun opdaterer de komponenter der findes i POSReady, og ikke alt det der ellers er i en XP, og dermed får man som minimum falsk tryghed (ikke alt patches), og muligvis ustabilt system, da komponent B der anvender den patchede komponent A ikke opdateres.

MSFT er her for at tjene penge, derfor dropper de support af dele af XP, og vil have kunder til at betale for opdateringen til noget nyere.

13
27. maj 2014 kl. 14:51

MSFT er her for at tjene penge, derfor dropper de support af dele af XP, og vil have kunder til at betale for opdateringen til noget nyere.

Og jeg vile SPARE mine penge, og ser gerne at OS overlever lige så længe som mit hardware. Selvom windows køre sig selv i graven med opdateringer, som tangere en planlagt forældelse, der får det hele til at fylde 2-3 gange mere end ved installation, og der også bliver brug for en extra CPU bare til housekeeping.

Og nej jeg vil ikke ofre ny Hardware og OS når den gamle kan køre det jeg har brug for. Det blev til en XP, da jeg aldrig var så dum at hoppe på en Vista. Hvis det ikke var for WOT og WOW, ville jeg bare installeret en Xbuntu, og føle at jeg have fået helt ny PC.

http://www.etik.dk/forbrug/politikere-og-milj%C3%B8folk-slut-med-varer-der-har-indbygget-for%C3%A6ldelse

27
28. maj 2014 kl. 08:23

WoW kører bedre under Windows 7 end under XP.

Det fantes ikke den gang jeg installeret det, kun vista. Og nej det gør det ikke, WIn7 kræver mere Ram for at køre godt. Vil tro at windows 8 ville køre fin, men nu vil jeg ikke bruge mere på den PC, den bruges kun til de 2 spil, samt chrome.

2
27. maj 2014 kl. 13:14

Det er bestemt IKKE en god ide at lave det registry hack. Det direkte af Microsoft og giver kun falsk tryghed. Der er kun to valg hvis man stadig (!) står med Windows XP maskiner: 1) betal support til MS eller 2) flyt til en anden OS platform ASAP!

9
27. maj 2014 kl. 14:10

Der er kun to valg hvis man stadig (!) står med Windows XP maskiner: 1) betal support til MS eller 2) flyt til en anden OS platform ASAP!

men det er ikke noget valg for svigermmor, hun skriver lidt i libreoffice og ellers hører hun morgenandagten i sin firefox browser......det er ikke rimeligt hun skal bruge 5000 kr på en ny PC.

..og så glemte du alternativ 3) xfce på en linux, det er næsten lige ved at jeg kunne flytte svigermor over uden hun opdage det.

33
28. maj 2014 kl. 17:44

Hvilket ressource spild .... hun har en PC der kører upåklageligt til det hun har brug for, jeg fatter ikke holdning til bare at smide noget ud der virker.

Jamen så betal da Microsoft for at blive ved med at udvikle opdateringer til Windows XP - og ikke Windows XP embedded. Sådan en supportaftale koster nok en hel del, men så skal du ikke smide noget ud.

Faren ved denne artikel er, at folk nu tror, at de er meget klogere end Microsoft og nu kan leve i tryghed ved at nasse på opdateringer, der i virkeligheden kun udvikles til en minimal udgave af XP. Så tænker disse "snedige" folk: "uhhh, stygge Micro$oft vil bare tjene penge på os, så derfor fraråder de nu folk at opdatere den pågældende registry entry - vi gør det da bare alligevel"... Doh, falsk tryghed og en "mor" der har fået stjålet hendes identitet indenfor få måneder.

Smid en Linux på den gamle PC - og husk at sørge for jævnlige opdateringer af dette OS også - og så kører den PC vel fint videre indtil hardwaren siger stop. Hvis mor var super glad for Windows og frygter et skift til Linux, så betal da for en Windows 7/8 hvis hardwaren understøtter dette OS. Du kan sikkert køre en gratis trial på først!

Der er folk i tråden som klandrer Microsoft for ikke at holde liv i XP "uendeligt" og bare fortsætte med at komme med opdateringer. Det er jo fuldstændig naivt. Det er der absolut ingen business case i og vil kræve, at man har "vedligeholdelses-teams" der arbejder på alle historiske (og fremtidige) versioner af Windows.

XP var et godt OS, specielt hvis man administrerede det korrekt (som med al anden software), men det er altså tid til at komme videre... Face it, det er ikke bare en "skræmmekampagne" som en anden fik kaldt det ovenfor, tsk tsk :)

10
27. maj 2014 kl. 14:13
5
27. maj 2014 kl. 13:40

Eller: Lav en virtuel maskine af det gamle skrammel som körer XP, så har man backup og systemet vil fungere "altid". Opdateringer er ikke en forudsätning for at köre gammel software. Typisk så er det CAD -> CNC oversättere og den slags som man bare aldrig smider väk eller opdaterer.

8
27. maj 2014 kl. 14:04

Jeg har nogle automatikinstallationer, der skal serviceres.

Det er seriell teknik og propriætære protokoller i 16 bit. En virutell maskine? Glem det, værtssystemet rækker ikke de gamle porte igennem uden at man har knækket hjernen 15 gange.

Min XP kører videre på en mindre, ældre maskine. Der er ikke andre end mig, der har adgang til maskinen, den er forbundet til lysnet og til mit automatikgrej.Er der kendt maleware der kommer igennem 230VAC nettet? Hvad er problemet med at fabrikanten ikke supporterer det mere? Den fylder og jeg kan ikke bruge maskinen til andet. Kan jeg leve med det? Ja.

1
27. maj 2014 kl. 13:08

Sagt med et grin:

Man må sige at det er en "fin" artikel om hvordan du "sparer penge".. Næste artikel viser dig hvordan du kan "spare penge" ved at hente en licensnøgle på nettet og bruge den til at registrere din version af Windows. Jeg synes at der mangler et relevant tag for denne serie af artikler.. Hvad skal det være? Kom med dine bud..

:-)

3
27. maj 2014 kl. 13:21

Artiklen er nu blevet ændret, så det ikke fremgår, hvad der skal skrives ind i registreringsdatabasen for at omdøbe styresystemet. Beklager hvis det virkede som en opfordring til at gøre noget amoralsk eller måske ulovligt.

vh. Jesper, Version2

6
27. maj 2014 kl. 13:51

Beklager hvis det virkede som en opfordring til at gøre noget amoralsk eller måske ulovligt.

Hvis ikke andet så viser det at MS stopper med support at politiske årsager, ikke af tekniske årsager for i praksis fortsætter de, bare under "et andet navn".

Det svarer næsten til hvis VW ikke længere vil sælge reservedele til motoren til f.eks. Golf. Hos Skoda kan man så godt købe det til Oktavia. I praksis er det ofte samme reservedele til motor/gearkasse osv. Det er ikke ulovligt at montere Skoda dele i en VW.

18
27. maj 2014 kl. 16:38

Det svarer næsten til hvis VW ikke længere vil sælge reservedele til motoren til f.eks. Golf. Hos Skoda kan man så godt købe det til Oktavia. I praksis er det ofte samme reservedele til motor/gearkasse osv.
Det er ikke ulovligt at montere Skoda dele i en VW.

Jeg synes mere det svarer til at McDonalds har et tilbud hvor man kan få gratis ekstra bacon hvis man har købt en BigMac eller McFeast, stopper tilbuddet for BigMac, blot for at kunden så pakker sin BigMac ind i en McFeast-emballage for at få den gratis bacon.

20
27. maj 2014 kl. 18:04

Jeg synes mere det svarer til at McDonalds har et tilbud hvor man kan få gratis ekstra bacon hvis man har købt en BigMac eller McFeast, stopper tilbuddet for BigMac, blot for at kunden så pakker sin BigMac ind i en McFeast-emballage for at få den gratis bacon

Jeg synes ikke du kan stille det op på den måde. Man kan ikke sige at man får ekstra af noget der ikke er der til at begynder med. Det er ligesom at sige at du til have ekstra Fanta i din Cola.

4
27. maj 2014 kl. 13:32

Folk er nok ligeglade om det er ulovligt eller ej.. Min kommentar var udelukkende af humoristisk karakter. :-)