Simpel Excel-kolonne-fejl kan koste storbank dyrt

En dum fejl ved formatteringen af en Excel-fil kan ende med at tvinge storbanken Barclays til at købe uønskede bidder af den krakkede Lehman Brothers-bank.

Selv simple opgaver kan føre til store fejl. En kikset formattering af en vigtig Excel-fil, har nu forpligtet banken Barclays til at købe 179 dele af konkursboet efter banken Lehman Brothers.

Det viser en juridisk gennemgang, der skal bruges i en sag, hvor Barclays forsøger at få ændret opkøbet, så banken ikke hænger på de uønskede dele af den krakkede amerikanske bank.

Historien begynder, da finanskrisen lige var begyndt, og den amerikanske regering valgte at lade gigantbanken Lehman Brothers krakke, uanset hvor store dønninger det ville give i erhvervslivet.

Bankens aktiver skulle dermed sælges på en stor, offentlig tvangsauktion 19. september i år.

En anden superbank, Barclays, som havde penge til gode hos Lehman Brothers, ville byde ind på værdierne, der befandt sig i Lehman Brothers i form af kontrakter med låntagere og andet godt.

Fra excel-format til pdf

Aftenen før klokken 23.30 havde en ung advokat i Barclays advokatfirma Cleary Gottlieb, frøken Eszter Farkas, samlet et stort Excel-regneark med alle Lehman Brothers kontrakter, delt ud på hver sin linje.

De gode sager var markeret i en bestemt kolonne med et Y for yes, altså et ja til at købe det pågældende aktiv, skriver det juridiske tidsskrift Abovethelaw.

Men den behandlende retsinstans ville have dokumenter af den slags leveret i pdf-format, så det var nemt at læse og udprinte.

Så frøken Farkas bad i travlheden en førsteårs-advokat, Mario Mendolaro, som også var sent på arbejde den dag, om at omformattere Excel-dokumentet til et pdf-dokument.

Hemmelig kolonne dukkede op

Da han havde udført opgaven, skyndte hun sig at sende dokumentet videre til konkursretten via email - uden først at tjekke resultatet af omformatteringen.

Desværre var der i regnearket også en kolonne med N'er, altså nej til at købe Lehman-aktiver. For nemheds skyld var disse aktiver gjort usynlige i dokumentet.

Mario Mendolaro ville gerne gøre sit arbejde så godt som muligt, og nogle af kolonnerne var for smalle til at læse ordentligt, når de blev omformatteret til pdf-format. Så han gjorde alle kolonnerne lidt bredere med nogle få klik med musen.

Hvad han ikke vidste noget om, var, at denne manøvre gjorde usynlige felter synlige.

Og pludselige optrådte de 179 finansielle kontrakter, som Barclays bestemt ikke ville eje, som ligeværdige med alle de gode sager, der havde fået et ja-stempel.

Næste dag bestemte konkursretten så, at Barclays skulle købe hele molevitten i pdf-dokumentet.

Nu, hvor fejlen er opklaret, prøver Barclays så det yderst vanskelige at overtale konkursretten til at se bort fra de forkerte dele af bankens tilbud, som blev sendt en sen nattetime af bankens egne medarbejdere, der var bemyndiget til den slags.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Daniel Gertsen

Hahaha, der er vist en dér, som skal have et PC-Kørekort i Excel, og det kan vist kun gå for langsomt ;-)

Dog en ærlig fejl, men ved så vigtig en sag, burde man nok liiiiige have trykket "Vis udskrift" først, i det mindste.

  • 0
  • 0
#4 Jacob Christian Munch-Andersen

Er det mons tro ikke mere et spørgsmål om at regneark er så udbredte, det er det tætteste de fleste kommer på egentligt at programmere, det er værktøjet til alt det som der ikke lige er et specifikt værktøj til.

Det er alt sammen ting som gør at vi bør forvente en del fejl i forbindelse med regneark. Enkelte af dem vil have store konsekvenser.

Vi undgår ikke at lave fejl blot ved at skifte værktøj, vi vil stadigvæk have en flok amatører med semiprogrammeringsopgaver, der er ikke noget reelt alternativ som kan fjerne de fejl den konstruktion medfører.

  • 0
  • 0
#6 Anonym

Bemærk venligst at problemerne hverken skyldes fejl fra producenten eller at brugere ville lege programmører. Det var ganske enkelt en letsindig omgang med formatering af celler og sortering af data. Det skal dog også siges, at nogle stadig tror at man ved at gøre baggrundsfarven sort, gør at andre ikke kan læse den "maskerede" tekst i dokumenter.... Men det er en hel anden historie.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere