Download her: Silverlight 5 klar med forbedret hardwarekodning

Nu er Microsoft klar med Silverlight 5. Blandt nyhederne er hardwaredekodning af videostandarden H.264.

Femte udgave af Microsofts tilføjelse Silverlight er nu klar til download.

Blandt de nye funktioner i Silverlight er hardwaredekodning af H.264 medier, hvilket skulle betyde en forbedring i dekodningen af ubeskyttet indhold ved hjælp af GPU’en. Filstørrelser og -kvalitet vil efter sigende også være forbedrede som følge af Postscript Vector Printing.

På firmaets Silverlight Blog, er der en liste over nogle af de nye funktioner.

Silverlight er Microsofts bud på en browserudvidelse, der kan håndtere afviklingen af medier i browseren. Både i funktioner og formål, ligger Silverlight tæt op ad Adobes Flash.

Dagens opdatering af Silverlight kan måske vise sig at blive den sidste større overhaling, da Microsoft har meldt ud, at man i fremtiden vil satse stort på HTML5.

Pluginet fylder under syv megabyte og kan hentes gratis på Microsofts hjemmeside.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (18)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Klaus Ellegaard

Flash er allerede annonceret delvist dødt, og Silverlight har vist heller ikke nogen fantastiske fordele frem for HTML5. Tværtimod er man begrænset til en enkelt platform og nogle halvhjertede, uofficielle forsøg på at få det til at virke på fremtidens platforme.

 • 3
 • 1
#5 Jesper Lund

Er det en fordel at understøtte DRM?

Vi kan sagtens blive enige om at det ikke er en fordel (for andre end Microsoft), men den paranoide filmindustri synes at forlange dette som betingelse for at modtage dine og mine penge,

For min skyld må Lovefilm gøre hvad de vil for at ødelægge deres egen business. Jeg fik et par Lovefilm vouchers fra Amazon i bunden af en pakke, og ville egentlig have kigget på deres tilbud, men nu ryger de i skraldespanden, og mine penge fra filmbudgettet går et andet sted hen.

Derimod irriterer det mig grusomt at mine skattekroner skal bruges til at understøtte forældet og skadelig DRM teknologi. Når de danske biblioteker udlåner film online, sker dette også med Silverlight DRM'ed teknologi.

"Silverlight er din ven", som et dansk kommunebibliotek skriver her http://www.halsnaesbibliotek.dk/1779

 • 1
 • 0
#6 Morten Maate

Hmm... Det forekommer mig altså, at "forældet teknologi" er lige kækt nok. Microsofts investering i Silverlight er langt fra kun en investering i produktet "Silverlight". Store dele af teknologien i Silverlight bliver jo anvendt i Windows Phone, Windows Presentation Foundation og i Windows 8 Metro Style Apps. Det lyder da ikke specielt forældet?

 • 3
 • 0
#7 Jonas Midstrup

DRM kommer aldrig til HTML5, da det simpelthen umiddelbart ikke giver mening at have kryptering i en åben webstandard. Om det er smart eller ej så er det nødvendigt for virksomheder som Lovefilm at benytte hvis de skal have en aftale med de store filmselskaber. Så hvad er alternativet?

Er der nogen der kan give et eksempel på vektorbaseret 3D hardware accellereret grafik i HTML5 i øvrigt?

Eller hvad med et eksempel på et format til audio eller video der virker på alle (eller bare på de største) platforme og i alle browsere afspillet i HTML5? Det sidste er en by i Rusland.

Der er rigtigt mange fordele som jeg ser det ved Silverlight især ift. mediehåndtering og jeg har svært ved at se et reelt alternativ der kan det samme.

 • 0
 • 2
#9 Loke Dupont

Er det en fordel at understøtte DRM?

Det er en fordel at understøtte DRM så længe at alternativet er indholdet ikke bliver tilgængelig.

DRM delen af Silverlight er PlayReady, og så længe at udbyderne konfigurerer denne fornuftigt er den meget lidt begrænsende. Ja, det virker ikke på Linux, desværre. Tilgengæld virker det på både Windows og Mac, ganske fortrinligt.

Sidst men ikke mindst er HTML5 bare slet ikke modent til videoplayback endnu. For det første er der som Jonas nævner problemer med formatsupport, for det andet er der ting som fx. den manglende reelle fuldskærmsmulighed, og mulighed for at overlaye information på videoen fornuftigt. Her skal vi slet heller ikke komme ind på performance problemer, og håndtering af nyere streaming teknologier som HLS eller Smooth Streaming.

Jeg er helt sikker på at alle gerne skiftede til HTML5 hvis de gav de samme muligheder som Silverlight gør lige nu.

 • 0
 • 1
#10 Christian Nobel
 • 2
 • 0
#13 Lars Kr. Lundin
 • 2
 • 0
#14 Sune Foldager

Men DRM kan da godt være en åben standard? Kryptering er ofte åbne standarder, men det betyder jo ikke at du kan dekryptere alting.

Det er klart at for nogle forbrugere giver DRM en del problemer, og jeg undgår det da også selv, men hvis fx bibliotekerne ikke brugte det, ville alle jo bare kopiere de lånte ting; sådan er verden jo.

 • 0
 • 0
#15 Klaus Ellegaard

DRM delen af Silverlight er PlayReady, og så længe at udbyderne konfigurerer denne fornuftigt er den meget lidt begrænsende. Ja, det virker ikke på Linux, desværre. Tilgengæld virker det på både Windows og Mac, ganske fortrinligt.

Men hvor mange nye fjernsyn med DLNA og lignende teknologier kører Windows eller Mac?

Reelt siger Love Film og venner jo så, at du kun må se deres film på din 13" bærbare - eller at du pinedød skal ned og kravle bag fjernsynet og rode med en masse ledninger hver aften. Selvom dit fjernsyn rent faktisk er i stand til at vise online-film, blot de er implementeret i accepterede standarder.

Jeg kan bestemt godt se, at DRM er en udfordring. Men er det ikke en lidt større udfordring at kræve, at 60-årige fru Hansen skal ligge og rode med HDMI-kabler bag fjernsynet for at få lov til at se en film? Jeg tror ikke, man skal regne med at få hende som kunde i en biks, der er baseret på Silverlight.

Eller mig for den sags skyld.

 • 2
 • 0
#16 Loke Dupont

Men hvor mange nye fjernsyn med DLNA og lignende teknologier kører Windows eller Mac?

Ingen. Tilgengæld så understøtter de næsten allesammen DRM i deres App frameworks. Som Lovefilm skriver så påvirker det jo netop heller ikke deres TV løsninger.

Så der er bestemt ingen grund til at bede fru Hansen ligge og rode med HDMI kabler. Jeg vil dog være imponeret hvis 60-årige fru Hansen har et Smart TV anyways ;)

 • 0
 • 0
#17 Jesper Lund

Ingen. Tilgengæld så understøtter de næsten allesammen DRM i deres App frameworks. Som Lovefilm skriver så påvirker det jo netop heller ikke deres TV løsninger.

Jo, men så får du en vendor lock-in situation hvor dit Sony TV kun kan afspille film fra Sony's app store, og ditto med Panasonic TV. Den manglende standard vil begrænse udbredelsen af film streaming. Hverken Sony's eller Panasonic' film-app store vil have det fulde udbud ("fulde" som på DVD).

En af grundene til at DVD er blevet en kæmpe success er en fast etableret standard således at en DVD afspiller kan afspille alle film (hvis vi lige ser bort fra regionskoder).

 • 2
 • 0
#18 Jesper Lund

Det er klart at for nogle forbrugere giver DRM en del problemer, og jeg undgår det da også selv, men hvis fx bibliotekerne ikke brugte det, ville alle jo bare kopiere de lånte ting; sådan er verden jo.

Ville folk nødvendigvis det? Når du går til biblioteket eller Lovefilm er det fordi du har fravalgt download fra darknet, af enten moralske, juridiske eller praktiske kan-ikke-finde-ud-af-det årsager. Hvorfor skulle du så vende rundt på en tallerken og smide dit streaming "eksemplar" på TPB eller andre skumle steder?

I stedet for DRM, kunne man bruge watermarking, så "eksemplaret" kan spores tilbage til Fru Hansen hvis det spredes. Selvfølgelig kan Fru Hansen fjerne dette watermark, men så kan hun formentlig også fjerne DRM. Adobe Flash har noget DRM, og rtmpdump projektet har noget DRM omgåelse. Silverlight DRM kan også omgås, ligesom det er sket med WMV DRM tidligere (google på Viodentia).

Hvem vil bruge tid på at lave lokale kopier på harddiske, hvis det er nemmere at streame filmen igen i næste uge hvis du gerne vil se den en gang mere?

Det er ikke sådan at hundredevis af personer ripper den samme DVD og Blu-ray film (eller streaming indhold) og uploader 100+ forskellige rips til fildelingsnetværk. Det er de samme filer som cirkulerer mellem netværkene, og filerne er rippet af scene release groups som konkurrerer om at være den første. Indholdsindustrien kommer aldrig til at lave et DRM system som disse folk ikke kan overvinde.

Hvad opnår Viasat med DRM'ed Viaplay når deres indhold sendes uden nogen beskyttelse whatsoever på DVB-C YouSee og Stofa? Eller Boxer som vil have CI+ for at beskytte TV2 HD mod kopiering, men samme kanal sendes på DVB-C uden kryptering?

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere