Silverlight 4 graver dybt i netværk og filsystem

Den næste aftapning af Microsofts klientteknologi får fuld adgang til pc og netværk og kan omskabe Rick Astley-video til levende puslespil.

** LOS ANGELES** Microsoft benyttede andendagen af udviklerkonferencen PDC, Professional Developers Conference, til at udsende den første beta af Silverlight 4, firmaets webklient-platform.

Blandt nyhederne er muligheden for at hoppe ud af sandkassen og få adgang til netværk og filsystem på klientens pc eller Mac. Det sker ved at gøre Silverlight-programmet "trusted," hvorefter det er muligt at benytte en rigtig tcp- eller udp-forbindelse på klientens netværk. Programmet kan få adgang til mapperne MyDocuments, MyMusic, MyPictures og MyVideos og det, der svarer til disse mapper på andre platforme. Programmer i trusted-tilstand kan også slippe for de almindelige vindue-rammer og i stedet bruge sin egen krom.

En anden nyhed vakte stor begejstring blandt publikum på konferencen. Microsofts udvikler-guru Scott Guthrie rickrollede publikum, da han demonstrerede en ny HTML-komponent, som gør det muligt at behandle en vilkårlig webside som grafik.

Firser-flødebollen Rick Astleys hit-video blev således til et puslespil, som kan manipuleres med fingrene på skærmen med Microsofts touch-teknologi. Hver lille puslespilsbrik, som er spredt ud over skærmen, indeholder en lille, levende stump af Rick Astley-videoen, som forsætter med at spille. Også på videofronten er muligheden for at optage fra webcam og bruge såkaldte pixel shaders på videoen, så som vrideeffekter og farvetoning.

Silverlight begynder efterhånden at tilnærme sig .Nets GUI-miljø mere og mere. Det er nu muligt at benytte almindelige .Net-assemblies i Silverlight-programmer. En ny "rich text-kontrol" gør det muligt for slutbrugerne at skrive formatteret tekst, som kendes fra tilsvarende HTML-kontroller. Det er også muligt at benytte musens højreklik og rullehjul i applikationerne.

Dobbelt op på ydelsen

En ny .Net-facilitet med navnet WCF RIA Service, som er en del af Windows Communications Foundation-framworket, gør det nemmere at binde Silverlight-klienter sammen med .Net-baserede datakilder i baglandet. Det kan bruges til at bygge dataorienterede Silverlight-programmer med den kommende Visual Studio 2010, som ikke nåede at blive færdig til dette års konference.

Ydelsen skulle være dobbelt så god i Silverlight 4, hvilket også blev bemærket af de live-bloggere, der fulgte talen, og opstartstiden er skåret ned med 30 procent, bedyrer Microsoft.

Silverlight 4 skulle komme på gaden i første halvdel af 2010.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jimi Hansen

Blandt nyhederne er muligheden for at hoppe ud af sandkassen og få fuld adgang til netværk og filsystem på klientens pc eller Mac.

Er det bare mig, eller lyder det som ActiveX om igen? Man skulle ellers tro at Microsoft havde lært lektien.

 • 0
 • 0
Torsten Holtse

Det er ikke ActiveX om igen. Det er decideret forkert når der står, at man får fuld adgang til filsystemet. "trusted"-application kan få adgang til brugerens "My"-mapper, men det er ikke sådan at man kan få adgang til hele filsystemet. Jeg mener heller ikke, at der er tale om fuld netværks adgang. Så vidt jeg har kunne forstå drejer det sig om understøttelse af net.tcp-binding i WCF.

Ekstrablads-journalistikken slår til igen...

 • 0
 • 0
Jarnis Bertelsen

slippe for de almindelige vindue-rammer og i stedet bruge sin egen krom

rickrollede publikum

Er Krom og Rickrolling blevet så almindelige begreber i IT verden at Version2 kan bruge dem uden forklaring og uden at det generer læserne?
Jeg tror jeg forstår, hvad de mener med Krom ud fra konteksten, mens rickrolling kostede mig en tur på wikipedia. Det er muligt jeg bare har misset et par tilføjelser til vores fagsprog, men jeg har svært ved at se, hvordan brug af disse udtryk gør artiklen mere præcis eller let-læselig

 • 0
 • 0
Jesper Mørch

Det er decideret forkert når der står, at man får fuld adgang til filsystemet. "trusted"-application kan få adgang til brugerens "My"-mapper, men det er ikke sådan at man kan få adgang til hele filsystemet.

Hvis man kun kan tilgå mapper som "My Documents", er det et godt spørgsmål hvornår der mon kommer scripts som så kan tilgå ~....\Windows\System32 :o)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere