Silkeborg: Vi har mistet vores intranet

En fejl og en manglende backup har fjernet Silkeborg Kommunes intranet fra jordens overflade. Nu må it-udviklerne starte helt forfra.

Da en omlægning af serverne og installation af ny storage-løsning var færdig i weekenden, manglede der noget hos Silkeborg Kommune. Hele intranettet var pist væk. Og der var ikke taget backup.

Siden mandag har kommunens 7.500 ansatte derfor måtte klare sig uden intranet, oplyser Silkeborg Kommune i en pressemeddelelse.

»Kort fortalt skete uheldet med intranettet i den forgangne weekend i forbindelse med omlægning af en række af kommunens servere. I den proces blev intranettet ved en meget stor fejltagelse slettet. Samtidig skete der desværre også en procedurefejl, som betød, at der ikke var lavet den foreskrevne back-up på kommunens intranet. Dermed var intranettet med et slag tabt,« skriver kommunen.

Nu arbejder it-folkene i kommunen på fuld damp for at få en nødløsning op at stå. I løbet af en uges tid skal en helt skrabet version af intranettet være klar til brug. Derefter er planen at bygge en mere brugbar version op i løbet af nogle uger.

Hvad der så skal ske, er ikke besluttet endnu.

Kommunen understreger, at det ikke vil påvirke betjeningen af borgerne. Men internt i kommunen venter en ?lidt vanskelig periode,? som det formuleres.

Med uheldet og manglen på brugbar backup kommer Silkeborg Kommune i prominent selskab. Stifteren af Jubii, Martin Thorborg, har tidligere fortalt til Version2, hvordan Jubii i firmaets spæde start i 1998 fik slettet alt og stod uden backup.

Derefter fulgte et hektisk arbejde med at genskabe det vigtigste af indholdet, så brugerne ikke opdagede, hvor store problemer, firmaet var ude i. Det lykkedes at holde tæt om uheldet, der kunne have sendt Jubii i graven, inden firmaet overhovedet rigtigt var kommet i gang. Først mange år senere turde Martin Thorborg fortælle om episoden.

Version2 arbejder på at få en teknisk uddybning af sletningen af Silkeborg Kommunes intranet. Hvis du ligger inde med viden om, hvad der er sket, kan redaktionen kontaktes på redaktion@version2.dk

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anders Reinhardt Hansen

Det er vist ikke første gang man hører om den slags, men spørgsmålet er hvilken skala vi taler om og hvor meget data der er tabt. Hvis det er sagsagter og så videre for kørende sager det jo ret kritisk. Intranet er et dejligt intetsigende ord der kan dække over rigtig meget. Desuden må der i så tilfælde være tale om så lemfældig omgang med data at det er strafbart.

Hvem der står bag fejlen er vist også forholdsvis relevant, mit første bud er at det er kommunens egne folk...

 • 0
 • 0
#3 Jeppe Skjerning

Det burde vel egentligt være rimeligt nemt med nuværende midler at genskabe dataene? Jeg formoder ikke, når der er sket en fejl, at der er taget store forbehold for at undgå en mulig genskabelse.

Hvis jeg var Silkeborgs IT-afdeling, ville jeg gøre hvad jeg kunne for det.

 • 0
 • 0
#5 Henrik Jensen

Mit bud er at det er en update af noget sharepoint eller andet proprietært software hvor date ligger binært... Så er det svært at finde data. Der er ikke mange muligheder i MS software... Hvis det går galt er du screwed..

Sharepoint gemmer data i MS SQL Server. Hvis data i stedet var gemt i IBM DB2, Oracle, MySql, PostgreSQL eller andet, hvordan vil man så være mindre screwed hvis man ikke har taget backup og får alt slettet?

 • 0
 • 0
#6 Anonym

Real men don't take backup... They cry!

Rigtige mænd reloader fra scratch tape :)

(Fra det virkelige liv, hvor der var en knold, der havde brugt et (af mange) backup-bånd til scratch tape, og jeg var heldigvis ikke involveret)

 • 0
 • 0
#7 Anders Reinhardt Hansen

Det er ikke en den gemmer i en database der er problemet men den måde den gør det på. Har du nogensinde set på indholdet af data... Faktisk er MS SQL server et rigtig godt produkt, jeg bruger det ofte, jeg tror nu ikke det er MS SQL der er problemet men en upgrade af Sharepoint der er gået galt..

Dette er dog ingen undskyldning for at tage backup, eller teste upgraden på egen maskine først...

 • 0
 • 0
#10 Henrik Jensen

Har du nogensinde set på indholdet af data...

Tænker du på selve datamodellen og indholdet af data? I såfald hvordan har det noget som helst med muligheden for genskabning at gøre hvis du får slettet datafilerne og ikke har backup?

men en upgrade af Sharepoint der er gået galt..

I artiklen skriver de nu "omlægning af servere og installation af ny storage-løsning". De skriver også "i den proces proces blev intranettet ved en meget stor fejltagelse slettet", er det ikke en lidt underlig måde at udtrykke sig på hvis der var tale om at en standard opgradering af intranettet slettede/ødelagde databasen?

 • 0
 • 0
#12 Morten Winther

Man skal ikke undervurdere noget så simpelt som backup til DVD i kombination med dyre SAN.

Findes der undersøgelser af hvor mange organisationer i denne størrelse der laver revision af deres backup strategier? Følger man op på at strategien følges i praksis og den er anvendelig?

 • 0
 • 0
#13 Hans-Kristian Bjerregaard

Hvor jeg arbejder bruger vi bla DVD som en del af backuppen. Det er jo så simpelt at alle kan finde ud af det og det altid kan genskabes uden at du afhænger af noget andet software der skal fungere.

Det undrer mig at man i det mindste ikke bruger det!

 • 0
 • 0
#14 Finn Christensen

..vi får jo nyt system, så vi slukker lige det gamle- ups. ..backup - unødvendigt af det gamle, vi skal jo bruge det nye fremover. ..etc. etc.

"..omlægning af en række af kommunens servere. I den proces blev intranettet ved en meget stor fejltagelse slettet..."

Jeg kan ikke overhovedet få kommunens udmelding til at hænge sammen.

 • 0
 • 0
#15 Martin Nissen

Alle der har berøring med IT, har før eller siden fået slettet et eller andet. Forskellen ligger bare i hvad man får slettet. Men at der ikke er mindst en i den IT afdeling, der er kommet i tanke om at tjekke backup'en først, det er sløset.

Cartridge backup er faktisk er godt alternativ til DVD backup kopier. Eks kan Dell's RD1000 klare op til 500GB på en cartridge og fåes både til USB og SCSI.

 • 0
 • 0
#16 Finn Christensen

BUDGET 2009

Økonomiudvalget Bevilling 15 Fælles formål - IT-konverteringer og infrastruktur.. 2.000 (2. mio. budget 2009)

Drift 511 Hjemmeside.... 168 513 Intranet...... 314 514 IT-support..... 86

Ikke nemt at bedømme, men regnskabsmæssigt ligner det mest en opgave med ekstern bistand - mit gæt.

 • 0
 • 0
#20 Peter Stensgaard

Man har da normalt ikke kun een version af sin backup. Man har da flere, og fra et recovery synspunkt er den backup, der er en uge eller måned (som ligger på et tape i bankboxen...) da et væsentlig bedre udgangspunkt end programmørens hukommelse.

Der kan være sket meget, og man har jo også hørt om de, der tror de laver backup, men at der faktisk ikke er noget på båndet.

P

 • 0
 • 0
#22 Martin Otzen

Der kan være sket meget, og man har jo også hørt om de, der tror de laver backup, men at der faktisk ikke er noget på båndet.

Ja, det har jeg prøvet. Da jeg stod og skulle have nogle meget vigtige data fra et underbibliotek der hed 'Vobs' fra backup. Måtte dog konstatere at det bibliotek der stod på listen til backup var 'vobs' (bemærk V-v). Backup systemet havde ikke brokket sig over at der stod et bibliotek på listen der ikke eksisterede og lavede blot et gabende tomt bibliotek på båndet.

Jeg ringede til den IT-ansvarlige, og det er første gang jeg har kunnet høre nogen svede i telefonen ;o)

Fik dog genskabt data ad anden vej.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere