Silicon Graphics dropper aircondition i supereffektive container-datacentre

SGI bruger evaporativ køling til at opnå en effektivitet i de nye Ice Cube datacenter-containere, der ligger tæt på det optimale. En 20 fods container kan køles med mindre end otte liter postevand pr. minut.

Der skal blot otte liter køligt postevand i minuttet til at holde fire serverracks afkølede i SGI's nye Ice Cube datacenter-containere. Det giver Ice Cube-containerne en energieffektivitet tæt på det optimale.

Modulære datacentre bygget af shippingcontainere fyldt med standardudstyr er efterhånden blevet hyldevare hos flere leverandører. SGI, det tidligere Silicon Graphics, har nu også lavet container-baserede datacentermoduler, men SGI har valgt en alternativ kølemetode.

Der er nemlig ingen aircondition-enheder med kompressorer i Ice Cube. I stedet er den udstyret med kraftige ventilatorer og tretrinskølesystemer baseret på evaporativ køling.

Læs også: Supermarkeds-køling halverer elregning i KU's datacenter

Evaporativ køling kombinerer almindeligt vand, som ledes over køleplader, hvor der blæses luft henover. Varmen fra kølepladerne får vandet til at fordampe, hvilket køler pladerne ned, så de igen kan køle luften ned.

I aircondition-enheder er det et lukket system med et kølemiddel, som komprimeres til en væske for derefter at blive ledt ud i kølerør, hvor kølemidlet skifter fase til en gas for derefter at blive komprimeret til en væske igen.

SGI har bygget evaporativ køling ind i Ice Cube, hvilket ifølge SGI giver en Power Utilization Efficiency eller PUE-værdi på 1,06. PUE angiver, hvor stor en del af den energi i form af elektricitet, som ledes ind i datacenteret, der bliver brugt til at drive selve it-udstyret. Det optimale er derfor en PUE på 1,0, fordi der i det tilfælde ikke bruges energi på køling.

Der sker dog stadig energitab i for eksempel omformning af strømmen fra lysnettet til jævnstrøm i serverne.

Ice Cube kommer i tre størrelser, hvor den mindste har plads til fire racks. De kan kobles sammen i klynger af fire moduler, så man i alt kommer op på en kapacitet på 16 serverracks. De mellemste og største Ice Cube-moduler er bygget ind i 20 fods containere med plads til 10 racks.

Læs også: HP som byggematador: Laver datacentre på samlebånd

Fordelen ved modulerne er, at de leveres med al infrastruktur, så hvert rack i Ice Cube eksempelvis har en kapacitet til 35 kilowatt udstyr. Ved at bruge moduler kan man dels bygge datacentre ved at opstille modulerne i en hal uden særlig indretning udover strøm, vand og luft. Samtidig kan man udbygge kapaciteten ved at tilføje nye moduler.

Denne teknik bliver blandt andet brugt i flere store nye datacentre, som eksempelvis Microsofts datacenter til dets cloud-tjeneste Azure, der er bygget op af 40 fods containere med standardudstyr.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Rune Broberg

Jahh, det tænkte jeg også - eller havvand. Men jeg tror helt ærligt ikke de evaporatorer vil bryde sig specielt om at få sprøjtet noget der er alt for beskidt eller salt på sig ...

Måske det kunne gå med overfladevand, hvis man filtrerer det, men det klart nemmeste er nok at køre det direkte på drikkevandshanen.

  • 0
  • 0
Brian Høy

Nu er de 8 liter/min kun til et 4 rack, og vandet giver ikke strøm til serverne, så det er kun overhead der spares på. Hvis vi sammenligner med et datacenter med PUE på 1,4 (ved ikke lige hvad et aircon kølet godt design ligger på) så er besparelsen på elforbrug ca 420MWH/år, så man sparer da lidt på elregningen. Så skal man så bare lige af med 8 liter vand der er blevet til damp i minuttet, så hvis det står i en hal som beskrevet, ryger den besparelse nok meget hurtigt på ventilation.

  • 0
  • 0
Thomas Pedersen

8 liter vand i minuttet - det er sørme meget! Det svarer nogenlunde til flowet fra en fuldt åben kold hane!

At fordampe en liter vand kræver ca. 2,4 MJ = 0,67 kWh. Så det svarer altså til en varmeeffekt på 0,67*8 = 5,3 kWh I MINUTTET! Så for at få effekten skal vi gange med 60 min/time = 320 kW (eller 420 hk for dem som forstår den slags bedre). Det er en enorm varmeeffekt!

Det virker mere sandsynligt, at der er tale om en fejl, og det er 8 liter vand i timen - i hvert fald hvis det hele fordampes. I så fald er det 5,3 kW i varmeeffekt. Et rigtig godt køleanlæg burde kunne fjerne den samme effekt for 1-1,3 kW, svarende til ca. 10.000 kWh/år. Hvis det vel at mærke er 8 l/min (!), så skal tallene bare ganges med 60.

I øvrigt kan alm postevand ikke bruges til fordampning, da det indeholder for meget kalk og for mange salte, så det skal også et vandbehandlingsanlæg til.

Og så er der en formel fejl i teksten: PUE er ikke hvor stor en del af strømmen, der bruges til IT. Det tal kan aldrig blive over 1,0. Det er derimod hvor mange W strøm, der skal bruges til datacentret ifht. hvor meget strøm, der bruges til IT.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere