Langt de fleste af verdens hæveautomater kører på forældet software og får snart et seriøst problem med sikkerheden. Det skriver Businessweek.
Den omtalte software er det snart 13 år gamle Windows XP, som Microsoft den 8. april indstiller supporten på. Det vil sige, at de hæveautomater, der kører på det aldrende system – USA's største leverandør anslår det til at være 95 procent i USA og på verdensplan – ikke længere får de sikkerhedspatches, der skal sikre maskinerne mod angreb.
De maskiner, der kører Windows XP embedded har dog en længere frist. Her løber supporten nemlig indtil januar 2017.
Den enkelte hæveautomats fremtid afhænger blandt andet af alderen. Nyere modeller kan via fjernstyring opdateres til et nyt system, mens ældre modeller må skiftes ud fysisk. Den mest anvendte opdatering er Windows 7, men det system kan mange af de ældre maskiner simpelthen ikke køre.
Aravinda Korala fra KAL, der leverer software til hæveautomater, forventer, at kun 15 procent af hæveautomaterne i USA er opdateret til Windows 7, når kalenderen viser 8. april.
»Det går langsommere for hæveautomater end for computere. Selvom de ser ud til at være alle steder, så er de tre millioner på verdensplan et lille antal i forhold til den samlede base af Windows-brugere. Som regel udstedes sikkerhedsopdateringer, der kun påvirker automaterne, kun en gang i kvartalet,« siger Aravinda Korala.
Microsoft sælger skræddersyede support-løsninger til Windows XP, men prisen gør det til en lidet attraktiv mulighed. Prisen for at opgradere en hæveautomat til Windows 7 varierer fra omkring tusind kroner til titusindevis af kroner.
Opdateret kl 14:36

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.