Sikkerhedshul i KMD-system gav adgang til borgeres lønsedler

6. juli 2017 kl. 11:182
Sikkerhedshul i KMD-system gav adgang til borgeres lønsedler
Illustration: KMD.
KMD-systemet Digital Pladsanvisning, som for nylig var genstand for en kontroversiel sag om et sikkerhedshul, indeholdt en anden fejl, der gav adgang til personlige oplysninger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der var mere end ét sikkerhedshul i KMD-systemet Digital Pladsanvisning. KMD har nemlig også måtte lukke et sikkerhedshul, som gav adgang til blandt andet at se andre borgeres lønsedler, når man loggede på systemet. Det skriver Finans.

Fejlen blev opdaget af en borger på Frederiksberg i april, da han loggede på pladsanvisningssystemet. Systemet bruges i 80 danske kommuner.

Her kunne han se lønsedler, e-mailkorrespondance og andre oplysninger fra andre borgere, som havde ansøgt om pladser i kommunens daginstitutioner.

For at kontrollere problemet, loggede borgeren også på Digital Pladsanvisning i Aarhus Kommune og fik også her adgang til andre borgeres oplysninger. Han skrev derefter en mail til Borger.dk og Digitaliseringsstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

KMD reagerede derefter på henvendelsen fra Digitaliseringsstyrelsen ved at lukke ned for systemet i en time, mens hullet blev lokaliseret og rettet.

KMD oplyser ifølge Finans, at det var en ny funktion i systemet, som førte til, at nye brugere, der loggede ind, kunne se oplysninger fra andre borgeres sager, hvor disse borgere havde benyttet funktionen til at indsigelse og uploade dokumenter. Det var på denne måde, at nye brugere kunne se eksempelvis lønsedler.

Sagen blev håndteret anderledes af KMD end en fejl i samme system, som kort efter blev opdaget - også af en borger på Frederiksberg. Her valgte KMD at politianmelde borgere for hacking, fordi han havde brugt et script til at demonstrere, at det var muligt at udnytte en sikkerhedsbrist til at få oplyst borgeres cpr-numre.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
6. juli 2017 kl. 14:06

Der står tydeligt at dene fejl er opdaget før den der førte til politianmeldelsen. Så koden havde lige været til audit før den blev hacket

1
6. juli 2017 kl. 12:35

Er denne fejl implementeret før eller efter at den fejl med CPR nummeret blev opdaget?

Et par fejl mere og der begynder at tegne sig et billed af at test og/eller it sikkerhed ikke er vigtigt.