Sikkerhedsforsker: Global terrorist-database er lækket

2,2 millioner optegnelser fra international terrorist-database er blevet lækket online, siger sikkerhedsforsker.

Terrorist-databasen World-Check, der bruges af efterretningstjenester og banker verden over, er blevet lækket online.

Det skriver The Register.

Læs også: 51 millioner konti fra lukket fildelingshjemmeside hacket og sat til salg

Lækket er opdaget sikkerhedsforsker Chris Vickery, der efterfølgende har gjort informationsvirksomheden Thomson Reuters opmærksome på problemet.

»Så vidt jeg ved er den originale placering af lækket stadig tilgængelig for det offentlige internet. Thomson Reuters arbejder intenst på at få det sikret,« siger Chris Vickery til det britiske tech-medie.

Databasen bruges af 49 af verdens 50 største banker og 300 regeringer og efterretningstjenester, og i midten af 2014 indeholdte databasen 2,2 millioner optegnelser over personer med formodede terror-forbindelser.

Læs også: Politiet: Derfor gemmer vi også billeder af nummerpladerne på uskyldige bilister

Servicen er i forvejen kontroversiel og er tidligere blevet kritiseret for fejlagtigt at erklære folk for terrorister og dermed udelukke dem fra en lang række banker.

Da BBC sidste år fik kortvarig adgang til databasen fandt mediet en række britiske borgere, der i 2014 fik deres konti lukket hos banken HSBC - angiveligt på grund af forkerte oplysninger i registeret, der linkede bankkunderne til terrorister.

Thomas Reuter nægter, at World-Check skulle være kontroversiel, og anmoder banker om at bruge anden information til at supplere registret - og desuden ikke nævne databasen offentligt som grundlag for en beslutning.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Peter Valdemar Mørch

Så man kan få et nej i banken fordi man står på en liste, som man ikke engang selv må vide eksisterer, men som stadig styrer ens liv.

Og vi synes kollektivt det er en god idé eftersom det ikke er ulovligt. Kafka ville være stolt!

 • 18
 • 0
#4 Jarnis Bertelsen

2,2 millioner optegnelser?!? Formoder vi virkelig, at så mange personer har terrorforbindelser? Det lyder som et meget højt tal, men hvis man ikke kan rense sit navn eller på anden måde komme af listen, når man først er på, forklarer det naturligvis en del. For mig lyder det som om den må give problemer for rigtig mange uskyldige mennesker.

 • 3
 • 0
#7 Tobias Skytte

Bortset fra at man selv vælger om man vil søge visum til USA. Det er svært at vælge ikke at bruge en bank.

Man vælger ikke altid selv om man vil søge visum til USA, det kan være at ens arbejde kræver at man rejser dertil. Måske har man familie der osv. Måske skal man rejse et sted hen der har mellemlanding i USA osv. osv. Du kan også rissikere ikke at få lov at boarde et fly der bare overflyver USAs territorie hvis du står på een eller anden no-fly liste.

 • 0
 • 0
#8 Bent Jensen

Når man tænker på at kendte Terorister eller sympatisøre får lov at købe våben ? Mens nogen personer befinder sig på listen, på grund af navne sammenfald eller fordi de har overtaget et telefonnummer som har været brugt, eller ejet af terror forbindelse som står på samme liste ! Eller til nako salg. Så du kan komme på sådan en liste bare ved at skifte mobilnummer.

Det er nok ikke nogen hemelighed for de personer, som har noget at "skjule" hvis de står på den liste, de har formedeligt været opsøgt af myndighederne til en samtale.

EU må stille krav om at der stilles kræv til hvordan sådan en liste bruges, hvordan man kommer på den, og hvordan man kommer af den, samt om, og hvilken oplysninger der skal sendes til de personer som findes på den.

Hvis man nu vil lave noget "uloveligt" så kan man sikkert også få fat i falske papier som ikke kontroleres i mange lande, eller er så gode at du ikke bliver opdaget. Eller man rejser ind i bil via Cannada eller Mexico,

 • 0
 • 0
#9 Morten Olsen

Næppe. Men der er flere private firmaer, og åbenbart også World-Check, der lever af at cat'e de hundredevis af lister der findes sammen. Mange (de fleste?) er fuldstændigt åbne da de baserer sig på FN/EU resolutioner osv.

Her fx: https://www.treasury.gov/ofac/downloads/sdn.csv https://www.un.org/sc/suborg/sites/www.un.org.sc.suborg/files/1267.xml

Andre lister som fx. liste med navne på personer der sidder eller har siddet i Gitmo er tilsyneladende ikke offentlige. Listerne indeholder millioner af personer da de udover terrorister også indeholder navne på politikere (PEP'er) og familiemedlemmer til terroristerne på listen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere