Sikkerhedsfirma: Robotter er for nemme at hacke til fysiske angreb

Illustration: Bigstock
Robotter fra blandt andet Universal Robots er blevet kritiseret for at være for nemme at hacke til fysiske angreb eller til overvågning, mener sikkerhedsvirksomhed. Se video med en nuttet robot, som dolker en tomat.

Sikkerhedsbrist i populære robotter kan tillade hackere at ændre robotterne til overvågningsværktøjer eller våben, mener den Seattle-baserede sikkerhedsvirksomhed IOActive Inc.

Det siger de til Bloomberg.

Hvis disse huller ikke lukkes, frygter IOActive, at robotterne kan ende med at skade enten mennesker eller udstyr.

Det drejer sig blandt andet om danske Universal Robots, som blandt andet producerer industrirobotter. Her var IOActive i stand til at hacke sig ind i robotternes software og derinde sætte flere af sikkerhedsinstallationerne ud af funktion.

Læs også: Oxford-professor: Kunstig intelligens vil udrydde menneskeheden

Det vil potentielt kunne resultere i, at de ondsindede indtrængende kan programmere dem til at skade mennesker omkring dem.

I tilfældene med Universal Robots er mange af robotterne så store, at selv om de kører på laveste hastighed, vil det eksempelvis kunne medføre kraniebrud.

Talsmanden for Universal Robots, Thomas Stensbol, siger til Bloomberg, at Universal Robots har stort fokus på sikkerhed og forbedringer i deres produkter, samt at virksomhedens produkter undergår stringente sikkerhedscertifikationer. Men IOActive er stadig ikke tilfredse.

Også hjemmerobotter er udsat

IOActive har endvidere fundet sikkerhedsbrister i robotter fremstillet til hjemmebrug. De kan for eksempel hackes og dermed forvandles til overvågningsudstyr, blandt andet gennem lydoptagelse eller videooptagelse og afsendelse til en ekstern server. Det drejer sig om robotter produceret hos Softbank Group Corp og UBTech Robotics.

Nogle af UBTechs robotter til hjemmet krypterer eksempelvis ikke følsomme oplysninger, før de gemmer eller videresender dem. Det giver et vindue til hackere, som er interesserede i at overvåge robottens ejer.

Læs også: Ashley Madison-datingside skabte en hær af robotkvinder

Det er også muligt at hacke robotterne til hjemmebrug, så de kan angribe fysisk, men de fleste af denne type robotter er ikke lige så stærke som industrirobotterne. IOActive skal efter sigende have udgivet en video, hvor de viser, hvordan den ellers ret nuttede robot NAO fra Softbank Group Corp begynder at grine på en måde, som lyder ond og mekanisk, og bruger en skruetrækker til at dolke en tomat gentagne gange.

Man griner måske af videoen - men knap så meget den dag, det er et barn eller et kæledyr, det går ud over.

Rapporten om sikkerhedshullerne udgav IOActive i marts, hvor de et par måneder forinden allerede havde kontaktet robotvirksomhederne, men IOActive mener ikke, at robotvirksomhederne har taget advarslen seriøst nok, og går derfor i medierne.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere