Sikkerhedsfirma: Facebook ville købe spyware til at overvåge brugere

6. april 2020 kl. 13:49
Sikkerhedsfirma: Facebook ville købe spyware til at overvåge brugere
Illustration: Dean Drobot / Bigstockphoto.com.
NSO skyder tilbage på Facebook i en igangværende retssag, hvor Facebook har sagsøgt NSO for at hjælpe statslige myndigheder forfølge aktivister og journalister.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Repræsentanter fra Facebook kontaktede tilbage i oktober 2017 angiveligt det israelske sikkerhedsfirma NSO Group, idet man ønskede at købe et overvågningsværktøj til at holde øje med mindre grupperinger blandt brugerne.

Oplysningerne er kommet frem i en igangværende retssag mellem Facebook og NSO. Det skriver Vice.

Facebook har sagsøgt NSO for at gøre det lettere for statslige myndigheder at få adgang til WhatsApp-brugere via deres produkt Pegasus, der gør det muligt at få adgang til mobilenheder og tage data fra dem.

Nu har NSOs CEO, Shalev Hulio, så i forbindelse med retssagen afsløret, at Facebook selv ønskede adgang til nogle af de egenskaber, Pegasus tilbyder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Facebook repræsentanterne ville ifølge Hulio gerne have adgang til Pegasus-egenskaberne i forbindelse med, at man var i gang med at udvikle Onavo Protect, hvor Facebook ønskede at overvåge web-trafik hos Apple-brugere.

Facebook: NSO har misfortolker

I en udtalelse lyder det fra Facebook, at man hos NSO bevidst misfortolker for at ’distrahere fra de fakta, Facebook og WhatsApp gav i deres søgsmål for seks måneder siden’.

Desuden, lyder det fra Facebook, prøver NSO at løbe fra ansvaret ved at give en upræcise repræsentationer af både kontakten mellem virksomhederne og Pegasus.

Facebook hævder i sit søgsmål, at NSO er ansvarlige for, at over 100 menneskerettighedsaktivister og journalister er blevet angrebet verden over.

NSO fastholder, at de kun sælger Pegasus til efterretnings- og lovgivningsmyndidheder.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger