Sikkerhedsekspert: Selvkørende bil kan stoppes med laser og Raspberry Pi
En sikkerhedsekspert har med udstyr til omkring 60 dollars (400 kroner) lavet en fjernbetjening, der kan tvinge selvkørende biler til at nødbremse.
Det skriver The Register.
Angrebet kan med en laser koblet til en Raspberry Pi emulere en fodgænger eller en mur foran den selvkørende bil ved at forvirre bilens LIDAR-sensor, som bruges til at identificere objekter på kørebanen.
På den måde kan en hacker effektivt få bilen til at bremse op på 100 meters afstand, forklarer sikkerhedseksperten bag forsøget, Jonathan Petit. Endnu er forsøget kun udført med sensor fra produenten IBEO, men eksperten forventer, at mønsteret vil være det samme for alle Lidar-sensorer.
Lidar-sensoren sender konstant lys signaler ud og identificerer objekter ved at registrere, hvordan lyset reflekteres. Jonathan Petit har konstrueret ‘fjernbetjeningen’ ved at analysere de signaler, som modtages af Lidar-sensoren, der er den mest udbredte sensor til opgaven blandt de selvkørende biler. Efterfølgende har han kunnet efterligne signalerne og fået lys-radaren til at tro, at der står noget i vejen for bilen.
»Jeg kan spoofe tusind objekter og basalt set udføre et ‘denial of service’-angreb på sporingssystemet, så det ikke kan tracke virkelige objekter,« fortæller han om metoden.
Med minicomputeren styres laseren til at sende netop det signal, der kan få bilen til at tro, at en fodgænger, en mur eller en modkørende bilist befinder sig alt fra 250 meter til 2 meter foran sensoren, fortæller sikkerhedseksperten, der vil fremlægge sine opdagelser på Black Hat Europe til november.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.