Sikkerhedsekspert: Over 700 millioner vil undgå NSA-overvågning

Hver tiende person på jorden - internetbruger eller ej - vil, eller forsøger at sige fra overfor Snowdens afsløringer

Over 700 millioner personer har gjort tiltag for at beskytte sig selv mod NSA overvågning. Det skriver den kendte amerikanske sikkerhedsekspert, Bruce Schneier på sin blog.

En kæmpe rundspørge blandt 23.376 personer fra 24 lande har afsløret, at 60 procent af internetbrugerne kender til Edward Snowden og 39 procent af dem, har gjort tiltag for at beskytte deres online privatliv og sikkerhed, som et resultat af hans afsløringer.

Han skriver samtidig, at pressen ofte bruger dette tal som et bevis på, at Snowden-afsløringerne ikke har haft nogen effekt, når det ”kun” er 39 procent, som har taget forbehold. Schneier skriver samtidig, at medierne har misforstået tallene, og at de framer sagen helt forkert.

Schneier skriver samtidig, at han mener, at Snowden har haft en enorm indflydelse på internetbrugere verden over. Hvis man kigger på tallene, som Schneier har gjort, er der 706 millioner mennesker, som har ændret deres internetadfærd og har beskyttet sig mere, på grund af den overvågning, som NSA og GCHQ foretager.

Han nævner Indonesien som et eksempel, hvor 17 procent af befolkningen bruger internettet, af dem har 60 procent hørt om Snowden, og 62 procent af dem har taget skridt for at beskytte deres privatliv på nettet. Det har Schneier regnet sig frem til giver 17 millioner mennesker ud af en befolkning på 250 millioner. Hvis man gentager det regnestykke for hvert eneste af undersøgelsens lande, giver tallet altså mere end 700 millioner.

Han skriver, at mediernes påståand om, at de fleste af disse skridt mod bedre sikkerhed formentligt ikke gør den store forskel mod NSA's overvågningsniveauer, formentligt er sand. Og at tiltagende sikkert gør endnu mindre overfor mere insisterende kommercielle overvågninger. Og det er sikkert også sandt, mener Schneier, at flere af disse sikkert ikke har gjort noget overhovedet for at sikre sig, og at de kun ønskede sig at de gjorde, eller vidste hvordan, de skulle gøre.

Men han mener, at det er ekstraordinært, at mere end 700 millioner mennesker er bekymrede nok omkring deres online privatliv til, at de vil sige, at de har gjort tiltag for at undgå overvågningen i en rundspørge. Han peger på, at det er 10 procent af verdens befolkning, som vil sige fra og beskytte sig mere - alene i undersøgelsesområderne.

De 24 undersøgte lande er Australien, Brasilien, Canada, Kina, Egypten, Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Hong Kong, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kenya, Mexico, Nigeria, Pakistan, Polen, Sydafrika, Sydkorea, Sverige, Tunesien, Tyrkiet og USA.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere