Den kendte sikkerhedsekspert Bruce Schneier har i et blogindlæg udtrykt sin skepsis overfor apps, der skal hjælpe til at begrænse Covid-19.
Blogindlægget tager udgangspunkt i et interview han har givet til mediet Buzzfeed om emnet.
Her udtaler Bruce Schneier:
»Mit problem med kontaktsporing med apps er, at de absolut ikke har nogen værdi. Jeg taler ikke engang om privatlivets fred, jeg tænker på effektiviteten. Tror nogen, at dette vil gøre noget nyttigt? ... Dette er bare noget, som regeringer vil gøre, fordi de kan. For mig er det bare teknikere, der gør tekniske ting, fordi de ikke ved, hvad der ellers skal gøres.«
I blogindlægget uddyber han synspunktet. Han mener at appen udgør et klassisk identifikationsproblem, og effektiviteten afhænger af to ting: falske positive og falske negative.
»Falske positive: Enhver app har en nøjagtig definition af en kontakt: Lad os sige, at den er mindre end seks meter i mere end ti minutter. Hyppigheden af falske positive sats er procentdelen af kontakter, der ikke resulterer i smitteoverførsel. For det første er appens placerings- og nærhedssystemer - baseret på GPS og Bluetooth - bare ikke nøjagtige nok til at fange hver kontakt. For det andet er appen ikke opmærksom på formildende omstændigheder, som mure eller skillevægge. Og for det tredje vil al kontakt ikke føre til smitteoverførsel - sygdommen har en vis overførselshastighed, der er mindre end 100 procent (og jeg ved ikke, hvad det er).«
Om falske negative skriver Bruce Schneier dette:
»Dette er den hyppighed, hvormed appen ikke registrerer en kontakt, når der opstår en infektion. Dette vil også være på grund af flere grunde. Den ene, fejl i appens placerings- og nærhedssystemer. To: smitteoverførsel fra folk, der ikke har appen (selv Singapore fik ikke flere end 20 procent af borgerne til at bruge appen). Og tre, ikke hver smitteoverførsel er et resultat af den nøjagtigt definerede kontakt - virussen rejser undertiden videre.«
Slutresultatet er en app, der ikke fungerer, mener han.
»Folk vil skrive om deres dårlige oplevelser på sociale medier, og folk læser disse indlæg og indser, at appen ikke er til at stole på. Det tab af tillid er endnu værre end overhovedet ikke at have nogen app. Det har ikke noget at gøre med privatlivets fred. Ideen om, at kontaktsporing kan udføres med en app, i stedet for sundhedspersonale, er bare rigtig dumt.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.