Sikkerhedsekspert: CFCS bliver flaskehals i intensiveret cyber crime-samarbejde
EU-Kommissionen vil styrke samarbejdet mellem cybersikkerhedseksperter på tværs af de europæiske lande og har afsat adskillige milliarder kroner til projektet. Men Danmark risikerer at gå glip af både økonomiske midler og vigtige kompetencer, hvis alle oplysninger fortsat skal indsamles hos Center for Cybersikkerhed (CFCS).
Sådan lyder kritikken fra sikkerhedsekspert John Foley, tidligere sikkerhedsofficer og stifter af den uafhængige rådgivnings- og it-sikkerhedsvirksomhed Copits.
»Først og fremmest synes jeg, EU-initiativet er rigtigt godt. Det vil fremme et offentligt-privat samarbejde på tværs af landegrænserne. Det er et initiativ, som jeg efterhånden længe har savnet, også nationalt, hvor de nuværende initiativer i Danmark ikke i tilstrækkelig grad råder bod på behovet for et bedre og mere effektivt samarbejde mellem det offentlige og private samt forskningsverdenen,« siger John Foley til Version2.
Lukkede miljøer
Det europæiske samarbejde risikerer ikke at omfatte Danmark, fordi Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste opererer som lukkede miljøer.
»EU's initiativ vil intensivere samarbejdet mellem de allerede eksisterende nationale centre, og det varetages i Danmark af Center for Cybersikkerhed, der ikke i tilstækkelig grad nationalt samordner og videresender de nødvendige oplysninger og varsler til befolkningen. CFCS er lukkede miljøer, hvor der ikke i deres DNA ligger et ønske om åbenhed og videreformidling,« siger John Foley.
CFCS bliver et nationalt Computer Security Incident Response Team (CSIRT), der skal samarbejde med andre landes tilsvarende centre.
»Det betyder igen, at CFCS bliver en flaskehals, der kommer til at forhindre videredistribution af information om angreb og alvorlige hændelser i real-time. Man skal erindre, at FE og CFCS ifølge egen opfattelse kun skal tage sig af alvorlige hændelser, der kan true statens sikkerhed. Hverken CFCS eller FE er derfor det rette sted at samle alle de informationer, som vil blive delt af de øvrige centre, « siger John Foley.
Foreslår et nationalt cybersikkerhedsråd
Han foreslår i stedet, at der oprettes et nationalt strategisk cybersikkerhedsråd, der åbent og hurtigt kan samarbejde med de instanser, der nu opridses i EU's initiativ.
»Der er først og fremmest brug for, at Danmark opretter et national strategisk cybersikkerhedsråd. Ellers får vi ikke gavn af EU-projektet. CFCS er en bureaukratisk stopklods og er fejlanbragt under FE, der ikke skal efterleve almindelige forvaltningsretlige regler, og som gemmer sig bag hermetisk lukkede døre,« afslutter John Foley.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.