Sikker vej til datatab: Lad medarbejderne muge ud på netværksdrevet

Halvdelen af alle virksomheder sætter medarbejderne til at rydde op, når lagerpladsen på netværket bliver for trang, viser ny undersøgelse. Det giver en alvorlig risiko for datatab og hovsaløsninger, siger storage-virksomheden Proact.

Typisk mail fra it-afdelingen: ?H-drevet er ved at løbe tør for plads. Hvis ikke du med det samme sletter 50 MB fra H-drevet, risikerer du at miste dine data.«

Ironisk nok kan frygten for at miste data resultere i ? mistede data.
For når medarbejderen mere eller mindre i panik sletter filer til højre og venstre, risikerer han uforvarende at at slette vigtige data. Et problem, der ifølge en undersøgelse, som storagevirksomheden Proact har lavet, er udbredt herhjemme.

»Sætter man medarbejdere til at rydde op i og slette gamle filer, opstår en alvorlig risiko for hovsaløsninger. Den enkelte medarbejder har nemlig ikke nødvendigvis overblik over, hvad det er vigtigt at gemme, hvordan og hvor. I værste fald kan det føre til meget alvorlige problemer for en virksomhed, hvor vigtige data i forhold til kontrakter eller anden dokumentation pludselig er væk?, udtaler, adm. dir. i Proact Danmark, Carsten Egeberg i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser, at det hos 48 procent af de adspurgte er almindelig praksis at sætte medarbejderne til at rydde op og slette filer, når det kniber med lagerpladsen. Samtidig er det kun hos 55 procent af de adspurgte, at det er it-afdelingen, der træffer beslutning om datas vigtighed og prioritering mht. lagring.

Endelig viser undersøgelsen, at blot 59 procent har en egentlig arkiveringspolitik. Uden en sådan har de ansatte kun deres egen mavefornemmelse at holde sig til, hvis de bliver sat til at rydde op i gamle filer på deres arbejdsplads. Og det er ikke kun risikoen for slettede data, virksomheder og organisationer står over for.

»Manglen på en arkiveringspolitik kan også blive til frygt for at slette vigtige data. Visse medarbejdere tager i sådan en situation backup på egen hånd, hvilket øger risikoen for at miste kritiske data. Det er nemlig mere besværligt at tage backup, når man arbejder hjemme på sin bærbare, end når man er på selve arbejdspladsen. Og hvis medarbejderne kun tager lokal backup på deres bærbare, opstår risikoen for, at en del af virksomhedens data ligger rundt omkring på de ansattes bærbare ? uden for virksomhedens kontrol og uden backup, ræsonnerer Carsten Egeberg.

Undersøgelsen er blevet gennemført af Proact i efteråret 2009 og omfattede i alt 100 interviews med it-chefer og it-ansvarlige i 50 tilfældigt udvalgte, private virksomheder med over 100 ansatte og 50 tilfældigt udvalgte statslige organisationer (ministerier og underliggende institutioner, kommuner og regioner).

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Ditlev Petersen

Jeg har lige ryddet ud med hård hånd i min Exchange. Fik en mail om, at jeg nu fyldte 140 MB. Det er jo rigtigt meget, ikke? Ellers har jeg da muligheden for at arkivere - vel at mærke på min lokale harddisk, som er ved at løbe fuld (er fra 2002) og som ikke er omfattet af nogen backup. Lager er billigt nu. Men alligevel rydder vi mere op end godt er.

 • 0
 • 0
Lasse Buck

"Det er nemmere at holde orden end at rydde op" lyder det bekendt?

Mange steder har man næsten ingen kultur og retningslinier for hvordan data lagres og styres, og det betyder manglende effektivitet og øget risiko. Oprydning er kun en lille del af udfordringen!

Det koster ressourcer at nå dertil, hvor både firma og medarbejdere har styr på data fra starten af, men det betaler sig!

 • 0
 • 0
Gustav Brock

Ja, det er en klam historie, de selv har fundet på:

Typisk mail fra it-afdelingen: ”H-drevet er ved at løbe tør for plads. Hvis ikke du med det samme sletter 50 MB fra H-drevet, risikerer du at miste dine data."

Der er da ingen, der skriver sådan til sine brugere. Og hvad betyder 50 MB på dagens GB/TB-store drev? "Typisk" er det i hvert fald ikke.

 • 0
 • 0
Jon Bendtsen

Jo, de er gammeldags. Meget gammeldags. Desuden så undrer jeg mig over at IT afdelingen ikke har mere styr på hvor lidt plads de har tilbage og hvor hurtigt forbruget vokser. Sådan noget skal man ikke blive overrasket over.

Muligvis kan der pludseligt komme store datamængder, fx. en foto eller video optagelse som hos en af mine kunder. Men da de gjorde det første gang, så bad jeg dem naturligvis bare om at advare mig i forvejen. Ofte har de vidst at de skulle optage flere måneder i forvejen, og planlagt det i ugevis. Så tager det ikke lang tid at informere IT afdelingen så der kan skaffes plads, om nødvendigt ved at købe nyt udstyr.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere