Sikker vej til datatab: Lad medarbejderne muge ud på netværksdrevet

6 kommentarer.  Hop til debatten
Halvdelen af alle virksomheder sætter medarbejderne til at rydde op, når lagerpladsen på netværket bliver for trang, viser ny undersøgelse. Det giver en alvorlig risiko for datatab og hovsaløsninger, siger storage-virksomheden Proact.
4. december 2009 kl. 08:09
errorÆldre end 30 dage

Typisk mail fra it-afdelingen: ?H-drevet er ved at løbe tør for plads. Hvis ikke du med det samme sletter 50 MB fra H-drevet, risikerer du at miste dine data.«

Ironisk nok kan frygten for at miste data resultere i ? mistede data.
For når medarbejderen mere eller mindre i panik sletter filer til højre og venstre, risikerer han uforvarende at at slette vigtige data. Et problem, der ifølge en undersøgelse, som storagevirksomheden Proact har lavet, er udbredt herhjemme.

»Sætter man medarbejdere til at rydde op i og slette gamle filer, opstår en alvorlig risiko for hovsaløsninger. Den enkelte medarbejder har nemlig ikke nødvendigvis overblik over, hvad det er vigtigt at gemme, hvordan og hvor. I værste fald kan det føre til meget alvorlige problemer for en virksomhed, hvor vigtige data i forhold til kontrakter eller anden dokumentation pludselig er væk?, udtaler, adm. dir. i Proact Danmark, Carsten Egeberg i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen viser, at det hos 48 procent af de adspurgte er almindelig praksis at sætte medarbejderne til at rydde op og slette filer, når det kniber med lagerpladsen. Samtidig er det kun hos 55 procent af de adspurgte, at det er it-afdelingen, der træffer beslutning om datas vigtighed og prioritering mht. lagring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig viser undersøgelsen, at blot 59 procent har en egentlig arkiveringspolitik. Uden en sådan har de ansatte kun deres egen mavefornemmelse at holde sig til, hvis de bliver sat til at rydde op i gamle filer på deres arbejdsplads. Og det er ikke kun risikoen for slettede data, virksomheder og organisationer står over for.

»Manglen på en arkiveringspolitik kan også blive til frygt for at slette vigtige data. Visse medarbejdere tager i sådan en situation backup på egen hånd, hvilket øger risikoen for at miste kritiske data. Det er nemlig mere besværligt at tage backup, når man arbejder hjemme på sin bærbare, end når man er på selve arbejdspladsen. Og hvis medarbejderne kun tager lokal backup på deres bærbare, opstår risikoen for, at en del af virksomhedens data ligger rundt omkring på de ansattes bærbare ? uden for virksomhedens kontrol og uden backup, ræsonnerer Carsten Egeberg.

Undersøgelsen er blevet gennemført af Proact i efteråret 2009 og omfattede i alt 100 interviews med it-chefer og it-ansvarlige i 50 tilfældigt udvalgte, private virksomheder med over 100 ansatte og 50 tilfældigt udvalgte statslige organisationer (ministerier og underliggende institutioner, kommuner og regioner).

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
4. december 2009 kl. 08:38

Hej,

Er dette en artikel eller en reklame for Proact?

Emnet er skam vigtigt nok, men for mig virker dette som en reklame mere end en artikel.

6
4. december 2009 kl. 11:56

Ja, det er en klam historie, de selv har fundet på:

Typisk mail fra it-afdelingen: ”H-drevet er ved at løbe tør for plads. Hvis ikke du med det samme sletter 50 MB fra H-drevet, risikerer du at miste dine data."

Der er da ingen, der skriver sådan til sine brugere. Og hvad betyder 50 MB på dagens GB/TB-store drev? "Typisk" er det i hvert fald ikke.

2
4. december 2009 kl. 08:49

Sjovt at kilden er en Storage virksomhed. De vil nok gerne sælge noget storage :-)

3
4. december 2009 kl. 09:35

Bør netværksdrev ikke snart afskaffes og i stedet skal der indføres en form for samarbejdsplatform/intranet hvor dokumenter i stedet for lagres?

4
4. december 2009 kl. 09:52

Jeg har lige ryddet ud med hård hånd i min Exchange. Fik en mail om, at jeg nu fyldte 140 MB. Det er jo rigtigt meget, ikke? Ellers har jeg da muligheden for at arkivere - vel at mærke på min lokale harddisk, som er ved at løbe fuld (er fra 2002) og som ikke er omfattet af nogen backup. Lager er billigt nu. Men alligevel rydder vi mere op end godt er.

5
4. december 2009 kl. 10:24

"Det er nemmere at holde orden end at rydde op" lyder det bekendt?

Mange steder har man næsten ingen kultur og retningslinier for hvordan data lagres og styres, og det betyder manglende effektivitet og øget risiko. Oprydning er kun en lille del af udfordringen!

Det koster ressourcer at nå dertil, hvor både firma og medarbejdere har styr på data fra starten af, men det betaler sig!