It-bestikkelsessag: Sigtet for at modtage rejser og konto med én million

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Opdateret: En af de sigtede i sagen om bestikkelse i Region Sjælland skulle have modtaget rejser og haft adgang til en konto med én million kroner.

En af de sigtede i sagen om mulig bestikkelse i Region Sjælland skulle angiveligt have modtaget blandt andet en rejse til Dubai til en værdi af 80.000 kroner samt et sponsorat til 100.000 kroner. Det skriver TV Øst. Derudover skulle han sammen med flere kolleger have fået stillet en konto med én million kroner til rådighed af en it-leverandør, skriver Ritzau ifølge DR.

De muligvis ulovlige forhold skal angiveligt være foregået i perioden 2007 til 2015. Der er nedlagt navneforbud i sagen, og grundlovsforhørene foregår for lukkede døre.

13 personer blev tirsdag anholdt og sigtet i sagen, ligesom politiet ransagede 17 adresser. Ifølge Computerworld skulle politiet tirsdag have aflagt it-leverandøren Atea et besøg.

Ifølge Ekstra Bladet skulle 1,5 procent af Region Sjællands it-omsætning hos Atea være sat til side på en konto, som de angiveligt korrupte medarbejdere kunne trække på.

Det andet it-selskab, der er involveret i sagen, skulle ifølge Ekstra Bladet være 3Ait, som blev stiftet af tidligere topchefer fra Atea. Ifølge TV Øst er tre af de sigtede tidligere topchefer fra et it-firma, som sammen har stiftet et nyt selskab.

Ud af den million kroner på den pågældende konto, skulle medarbejderne angiveligt have brugt cirka 400.000 til private rejser, hotelophold og fortæring.

Ud over medarbejdere fra Region Sjælland skulle også højtstående medarbejdere fra Rigspolitiet og Kriminalforsorgen ifølge Ekstra Bladet være blandt de personer, der er sigtet i sagen.

Både politiet og Region Sjælland er foreløbig tavse med yderligere oplysninger i sagen, som lige nu efterforskes af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Ud af de 13 anholdte bliver fem-seks personer fremstillet i grundlovsforhør tirsdag eftermiddag, skriver DR.

Region Sjælland oplyser til Version2, at regionen ikke ønsker at kommentere sagen yderligere, ud over hvad regionen allerede har offentliggjort i en pressemeddelelse.

Heraf fremgår det, at regionen for to uger siden har indgivet en anmeldelse til politiet vedrørende en mistanke om ulovligheder i samarbejdet med én eller flere it-leverandører.

Blandt de anholdte i sagen er flere medarbejdere i Region Sjælland, hos to it-leverandører samt en medarbejder hos Rigspolitiet.

Ifølge Ekstra Bladet er den anholdte medarbejder fra Rigspolitiet 'centralt placeret i Rigspolitiets it-afdeling'. Ifølge TV Øst er to af de personer, som fremstilles i grundlovsforhør 'ledende medarbejdere' i Region Sjælland og Rigspolitiet.

Det har ikke været muligt for Version2 at få oplyst, hvorvidt der er tale om sag af nyere karakter, eller om den involverer forhold, der ligger flere år tilbage. Det har heller ikke været muligt at få oplyst, hvilke it-leverandører der er involveret eller medarbejdere i Rigspolitiets rolle i forbindelse med it-leverandører til Region Sjælland.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (26)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Bent Jensen

Hvorfor at der skal lukkes så meget som muligt til over for offentligheden, et åben og transparent system vil ødelægge sådan gode ordninger.

Som salget af Dong, og flere andre aftaler. Når ting ikke tåler at komme frem i lyset, så er det fordi det stinker.

Hill friheds kæmpere som Edward Snowden, og andre frontkæmpere for frihed og demokrati.

Som forsvarene af de 3 bogstavet tjenester selv siger, det er jo kun dem som har noget at skjule som er imod overvågning og informationsindsamlingen. Så gør det hele frit. Alle kontrakter, pengeoverførseler, møder, betalinger, aftaler idet offentlige må kunne ses frit af alle. Ellers har de noget at skjule. Hvis man som privat virksomhed ikke vil være med til sådan en åbenhed, så må man jo finde andre kunder.

At mødekalender for Mistre og andre skal være skjult sikkerhedsmæssige kan godt forsvares, men vi skal gerne se hvem du mødtes med igår, og hvor meget Alkohol du hældte indenbords. En statsminister kan jo på et hvert tidspunkt af døgnet, komme til at skulle tage stilling til om et fly skal skydes ned, og det skal helst ikke gøres i en brandert.

 • 18
 • 2
#4 Kenneth Nielsen

Jeg har aldrig forstået hvorfor folk kan udvise så dårlig dømmekraft. Firmaer smider jo ikke bare penge efter folk, fordi de har blå øjne, der er sgu altid en hage. De her fjolser tænker ikke på hvad dette kan få af økonomiske konsekvenser for den organisation de er ansat i, og så sandelig også for dem selv. Man må virkelig håbe, at dette ikke er sket under en udlicitering, for det kan ende med en økonomisk lussing til det offentlige, hvis alle dem der bød på opgaven forlanger erstatning.

 • 6
 • 0
#7 Anne-Marie Krogsbøll

En simpel googling afslører, at Atea, som er mistænkt for bestikkelse, har mange andre aftaler med det offentlige rundt omkring. Mon der er nogen grund til at tro, at de så ikke også har forsøgt sig med bestikkelse andre steder (hvis de altså er skyldige)?

Lad os håbe og bede til, at der bliver ryddet ordentligt op, og at man undersøger, om der er brodne kar andre steder, hvor Atea har kontrakter.

 • 9
 • 1
#12 Tine Andersen

Man kan jo læse Dorte Toft: Giver du aben videre... Mange private firmaer vil ikke være ved, at de er blevet bedraget. Derfor får rigtig mange platugler lang line/frit spil.

Jeg har selv arbejdet i et firma, hvor salgschefen blev fyret (han var forresten meget charmerende/karismatisk), men der havde han brugt henved ½ mio- Han fik sikkert ingen anbefaling! Men firmaets ry var allerede da ret så blakket, chefen var udygtig, så det har nok ikke gjort megen forskel.

Dorte Toft henviser til, at de fleste bedragere- er opdaget, men for ikke at skade firmaets rygte, fyrer man i al stilhed, og så kan bedrageren gå videre. De har for det meste karisma og mange gode idéer.

Mvh Tine- der fik det utaknemmelige job- at få kunderne tilbage. Jeg er IKKE sælgertypen!

 • 3
 • 0
#14 Jette Hartmann
 • 0
 • 10
#17 Frithiof Andreas Jensen

Ledelse ligeså, så de ikke kan skifte til et andet firma og forsætte med ulovligheder der.

I dag er en topleder (eller politiker) tilsyneladende aldrig ansvarlig for ting som han/hun ikke har kendskab til*, selv ting som enhver rimelig person ville have väret nysgerrig over for og forhold som burde väre en naturlig del af jobbet, så den sikre option er at vide så lidt som muligt om alt.

Bekräftelsen kommer så sikkert som Amen i kirken: Ledelsen har naturligvis "... ikke haft nogen som helst grund til at antage ...bla, bla,".

Hvis man sätter en passende aggressiv incitaments-struktur op og sörger for ikke at have et detaljeret indblik i forretningsgangen, så sker tingene helt af sig selv. Bliver det opdaget? Meh - Det allervärste der kan ske er at den gyldne faldskärm udlöses för tiden.

*) Den går nok ikke i Maersk.

 • 3
 • 0
#19 Frithiof Andreas Jensen

Hvorfor ikke?

Kartelsagen med Maersk-Air og SAS.

De(n) ansvarlige fra Maersk-Air fik sparket umiddelbart efter (jeg tror nästen det var dagen efter) historien kom frem.

Kommentaren i TV fra en Maersk-talsmand var cirka: "Når sådan noget sker, så er det manden for bordenden der har ansvaret. Det ansvar er faktisk det han får sin gode lön for".

SAS-siden vävede og fabulerede via pressen i månedsvis. Så vidt jeg ved så flyttede man alle implicerede til andre poster.

 • 3
 • 0
#27 Bent Jensen

Er det egentlig ulovligt i det private at modtage 'betaling' for at placere sine køb hos en bestemt leverandør?

Måske også lidt forskel på hvad man køber og sælger. Vi får svar på noget af det, når dommen over Don Ø, Glistrup og Parken kommer. Kursmanipulation er jo også sådan noget med at købe og sælge, med skjulte aftaler til ikke markedspriser, med gevinster og tab skjult for offentligheden.

Så tror hvis man ikke er en dårlig købmand, så er det lige så ulovligt, som bedrageri, tyveri, snyd og svindel. Og langt mere skadeligt forsamfundet. Nogen landes økonomier og styreformer ligger i ruiner på grund af dette,. I Kina taler man om at henretter dem, hvis ikke det er lederen selv, så måske lidt heldig det er i Danmark .

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere