Signaler fra 5G-netværk risikerer at forstyrre satellitter til måling af vejrfænomener

9. maj 2019 kl. 11:0710
Forstyrrelserne kan have alvorlig indflydelse på meteorologers evne til at forudsige storme og voldsomme vejrfænomener.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Meteorologer verden over advarer om, at signaler fra 5G-netværk kan forstyrre satellitter, der bruges til at overvåge vejrændringer over hele Jorden. Forstyrrelserne kan føre til mere upræcise vejrudsigter, nedsat evne til at forudsige og advare om kommende stormvejr og i værste tilfælde tab af liv.

Det skriver Theguardian.com.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Radiofrekvenserne fra 5G-netværk kan i visse tilfælde registreres af satellitter, der bruges til at indsamle data om vejrfænomener og andre meteorologiske omstændigheder, og ligne et signal, der eksempelvis bruges til at registrere vanddampe. Det fortæller Niels Bormann fra The Reading Weather Centre.

»Vi vil ikke være i stand til at se forskellen og vil i så fald være nødsaget til at kassere den indsamlede data,« siger Niels Bormann til Theguardian.com

Problemet er presserende, fordi amerikanske myndigheder og lignende instanser i andre lande allerede nu er i færd med at bortauktionere frekvenser tæt på den, som meteorologernes satelliter benytter sig af.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
6. juni 2019 kl. 13:38

"The FCC auction set a noise limit on the US 5G network of -20 dedibel Watts (dBW), which is much noisier than the thresholds under consideration by almost every other nation for their systems. The European Commission, for instance, has settled on -42 dBW for 5G base stations, and the World Meteorological Organization (WMO) is recommending -55 dBW". 1 dBW = 10log10(P/1 W), hvor P er sendestyrken i Watt. Man finder altså senderstyrken ud fra formlen P = 10^0.1dBW. USAs grænseværdi er P = 10^ -2 = 0.01 Watt WMO anbefaler: P = 10^-5.5 = 0.0000032 Watt EU anbefaler: P = 10^-4.2 = 0.000063 Watt Der er altså ganske store forskelle mellem de forskellige grænseværdier. Jeg kender ikke grænseværdierne for G4, men sendernes evne til at forstyrre de atmosfæriske målinger afhænger af, hvor G4 båndene befinder sig i forhold til frekvenserne for de atmosfæriske målinger.

10
24. maj 2019 kl. 20:03

Det er sjovt at læse fra sin telefon, at det er den onde kapitalen, der vil mobilteknoloki. Der står endda 4G+ I hjørnet ved batterimåleren.

Fordele ved de nye standarter er større samlet båndbredde, så flere kan strimme indenfor samme område og lavere strømforbrug på enheden, så du kan streame I længere tid. Stal vi ikke bare sige, at der også er en vis fordel for forbrugeren at kunne det.

Og få nogen til at undersøge hvem der fandt på det med vejret? Rækkevidden på 5G er ikke blivet længere end 2G.

4
12. maj 2019 kl. 09:39

Selvfølgelig frigiver man ikke frekvenser til brug for #5G eller andet, der kan forstyrre f.eks. vejrtjenester.

Useriøst at V2 bringer artiklen, som er en direkte afskrivning af en eller anden obskur amerikansk.

Så det er en and....

3
9. maj 2019 kl. 19:35

At dømme efter billedet på forsiden af V2, så er der tale om teknik fra Apollo-rumskibenes dage.

2
9. maj 2019 kl. 13:21

Fordi kulørte tidsskrifter som V2 og CW længe har bragt artikler der fortæller at selvkørede biler, operationer på hospitaler, fly, skibsfart osv. osv ikke kan virke uden 5G. Danmark går i stå, alt stopper uden 5G. Det er der ingen politiker der tør stoppe. Populære tekster gentages i det uendelige, og ender med at blive "fakta".

1
9. maj 2019 kl. 12:41

...i alverden kommer det først frem nu?

Er det endnu et eksempel på, at vi anvender hele verden som forsøgsdyr for kapitalen? Lissom med klimaproblemer, pesticider, "biologisk nedbrydelig plast" etc?

Gad vide, hvilke øvrige hemmeligholdte/uopdagede utilsigtede effekter, 5G har?

Hvornår begynder man at sætte forsigtighedsprincippet over dansen om guldkalven?