Sig hej til error 451: Fejlkoden der fortæller, at websiden er censureret
Det er ikke unormalt, at myndigheder i lande verden over censurerer dele af internettet ved at blokere for udvalgte websider.
I Kina er Facebook eksempelvis blokeret af det kinesiske styre sammen med Twitter.
Hidtil har det dog haltet med gennemsigtigheden: Som bruger er det svært at gennemskue, at man ikke kan komme ind på en given hjemmeside, fordi den er blevet censureret.
Når man går ind på de blokerede hjemmesider, vil man nemlig typisk få en eller form for fejlkode i browseren, ofte af typen 404 (‘Website wasn’t found’) eller 403 Forbidden, der signalerer, at man er blevet forment adgang til serveren.
Fejlkode 403 dækker imidlertid over mange forskellige årsager til, at man ikke kan få adgang. Blandt andet bruges den, hvis der er for mange brugere forbundet til sitet.
Derfor er der nu en ny fejlkode på vej med nummeret 451, og som giver helt specifikt besked om, at indholdet er blevet blokeret eksempelvis som følge af censur eller andre juridiske årsager.
Tallet 451 refererer til romanen Fahrenheit 451, hvis titel beskriver den temperatur, hvorved papir brænder. Bogen handler om censur og en fremtid, hvor bøger er forbudte.
Det er en af forfatterne til XML-specifikationerne Tim Bray, der står bag fejlkode 451, som han håber, at webudviklerne vil tage til sig.
Internet-styregruppen IESG har godkendt det første forslag til fejlkoden, hvilket betyder, at udviklere i princippet kan begynde at bruge den allerede nu.
Bliver fejlkoden bredt adopteret af webudviklere, vil det gøre det lettere, at få et overblik over censur på nettet. Blandt andet har søgemaskinen Lumen udvist interesse i, at lade sine søgerobotter skabe et katalog over websider, der returnerer 451 fejlkoden.
Recent history of 451, nicely done by @mnot: https://t.co/jeVvpcX8g6
Back-story: https://t.co/KvpUViK9Ah Thanks to all who helped!
