Sig hej til error 451: Fejlkoden der fortæller, at websiden er censureret

11 kommentarer.  Hop til debatten
Det er ikke altid klart, at en hjemmeside er utilgængelig, fordi den er blevet blokeret af myndighederne. Det skal en ny fejlkode rette op på.
21. december 2015 kl. 12:11
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ikke unormalt, at myndigheder i lande verden over censurerer dele af internettet ved at blokere for udvalgte websider.

I Kina er Facebook eksempelvis blokeret af det kinesiske styre sammen med Twitter.

Hidtil har det dog haltet med gennemsigtigheden: Som bruger er det svært at gennemskue, at man ikke kan komme ind på en given hjemmeside, fordi den er blevet censureret.

Når man går ind på de blokerede hjemmesider, vil man nemlig typisk få en eller form for fejlkode i browseren, ofte af typen 404 (‘Website wasn’t found’) eller 403 Forbidden, der signalerer, at man er blevet forment adgang til serveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fejlkode 403 dækker imidlertid over mange forskellige årsager til, at man ikke kan få adgang. Blandt andet bruges den, hvis der er for mange brugere forbundet til sitet.

Derfor er der nu en ny fejlkode på vej med nummeret 451, og som giver helt specifikt besked om, at indholdet er blevet blokeret eksempelvis som følge af censur eller andre juridiske årsager.

Tallet 451 refererer til romanen Fahrenheit 451, hvis titel beskriver den temperatur, hvorved papir brænder. Bogen handler om censur og en fremtid, hvor bøger er forbudte.

Det er en af forfatterne til XML-specifikationerne Tim Bray, der står bag fejlkode 451, som han håber, at webudviklerne vil tage til sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Internet-styregruppen IESG har godkendt det første forslag til fejlkoden, hvilket betyder, at udviklere i princippet kan begynde at bruge den allerede nu.

Bliver fejlkoden bredt adopteret af webudviklere, vil det gøre det lettere, at få et overblik over censur på nettet. Blandt andet har søgemaskinen Lumen udvist interesse i, at lade sine søgerobotter skabe et katalog over websider, der returnerer 451 fejlkoden.

Remote video URL

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
28. december 2015 kl. 10:45

De censurerende myndigheder tror nok ikke at brugerne er så dumme at de tror at facebook er forsvundet.

En 451 side kan vel netop bruges af myndighederne til at skrive "Det er ulovligt at tilgå Facebook, forsøg på at omgå denne spærring vil blive logget og strafforfulgt"

10
23. december 2015 kl. 07:56

Et diktatur er vel pr. definition ikke ærligt, ellers ville censur ikke være nødvendigt. HTTP statuskoderne er beregnet på at man angiver statussen ærligt. Så nej, man vil nok aldrig finde en 451 i Rusland eller Kina. Med nogen sandsynlighed ikke engang i DK. Men det at man i en normalt fuldstændigt upolitisk standardiseringsgruppe, beslutter at inkludere den som del af en officiel international standard, burde få visse mennesker med politisk magt til at overveje ganske nøje hvorfor dette er tilfældet. Det gælder også danske politikere.

9
22. december 2015 kl. 16:26

Det kommer måske til at være kendt som Nacht und Nebel-koden? Jeg lavede lige en stavefejl, en lapsus clavii, Macht un Nebel-koden. Den er ikke helt ueffen.)

8
22. december 2015 kl. 11:39

Har hørt at der derudover ligger en Dansk anmodning fremme hos HTML standardiserings institutted om at kode 404 ændres til "404 This country does not exist", når man forsøger at tilgå Danske hjemmesider fra udlandet og at denne fejlkodeside serveres per automatik når en IP som forsøger at tilgå den Danske del af internettet er udansk, for på den måde at undgå at nogen skulle få nys for landets fortræffeligheder og udnytte den Danske IT infrastruktur uden først selv at have betalt for en Dansk IP af egen lomme

7
22. december 2015 kl. 10:37

Kan ikke lige se Putin's Rusland eller Kina tage det til sig. Men det kan da være en hjælp til at brugeren kan se problemet. Og enten omgå blokeringen eller evt. lægge pres på dem der censurer.

6
21. december 2015 kl. 22:00

en drøm for ethvert teokrati.

451 Blashphemy laws prohibits you from viewing this site.

Danmark bør tage denne fejlkode til sig hurtigst muligt.

3
21. december 2015 kl. 13:28

... Vi dropper lige bemærkningen...

2
21. december 2015 kl. 13:20

Monty Python har ikke levet forgæves. :-)

1
21. december 2015 kl. 12:34

Forslaget og billedet har et vist indhold af humor, men jeg tror ikke, at der var nogen betydelig antiromersk modstand i Judæa i 755 ab urbe condita.