Sidste chance for at hente åbne kort fra Mapzen

Illustration: Mapzen
Amerikanske Mapzen har annonceret, at de lukker ned for deres open source-kortplatform 1. februar 2018

Kortplatformen Mapzen oplyser i en kort meddelelse på sit website , at de lukker ned for Mapzens API og andre services ved udgangen af måneden.

Kortplatformen er open source og bruges af udviklere til at arbejde med geodata fra især OpenStreetMap, hvor de blandt andet har lavet Valhalla Routing Project - en open source-ruteberegner.

Lukningen var absolut ikke forventet og har skabt en del røre i geodata-miljøet, blandt andet på Twitter. Det fortæller Søren Johannesen, GIS-koordinator i Ballerup Kommune og geodata-blogger.

»Mapzen har oparbejdet en god goodwill i OpenStreetMap-miljøet, og mange var derfor lidt i chok, da nyheden om lukningen kom frem. Heldigvis har jeg set på Twitter, at forskellige firmaer og statslige organisationer i primært USA og Canda står i kø for at hyre de kompente Mapzen-ansatte,« siger Søren Johannesen.

Blandt andet har holdet bag Valhalla Routing netop annonceret at de fortsætter hos Mapbox.

Mapzen blev dannet tilbage i 2013 og har været en del af Samsung Next Accelerator. Virksomhedens CEO, Randy Meech, har ikke oplyst, hvad årsagen til lukningen er.

Blæst bagover af vector tiles

Mapzen er kendt for at gøre det nemmere for udviklere at arbejde med OpenStreetMaps.

»De har gjort en stor indsats for at bredde open source-geoprodukter og -geodata ud til en større kreds. Dette har de gjort i gennem et hav af artikler. Deres 'Metro Extracts' er geodata-udtræk af OpenStreetMap, hvor de fleste af verdens storbyområder kunne downloades - i stedet for en stor uhandy 650 GB OpenStreetMap af hele verden. Her fik man mulighed for at vælge sit ønskede nærområde og i en filstørrelse, der nemt og hurtigt kunne smides i PostreSQL/PostGIS databasemiljø. Det værktøj er også open source og er en funktion, som mange studerende og datahobbyfolk har benyttet sig af. For det første for at lære noget om OpenStreetMaps datastruktur, og for det andet for at prøve at arbejde med geodata i en database,« fortæller Søren Johannesen.

Det er både offentlige og private, der har brugt Mapzens værktøjer, f.eks. til at integrere højdedata i rute- og navigationsdata til glæde for blandt andet cyklister, gående og handicappede, når de skal planlægge et rute, eller hvis man skal beregne batteriforbruget for et elektrisk transportmiddel. I Danmark har en gruppe borgere blandt andet brugt Mapzen til at registrere støj omkring den nye motorvej ved Silkeborg.

Mapzen er også kendt for deres måde at arbejde med vector tiles - pakkede geodata til webbaserede kort.

»Især Mapzen Tangram blæste en bagover med, hvad der er muligt med vector tiles baseret på åbne geodata fra OpenStreetMap. Et verdenskort med Tron-designet (baseret på sci-fi-filmen 'Tron' fra 1982, red.) gav meget respons og credit i de digitale kartografi-kredse. Meget var måske rent lir, men det viste, hvad man kan med vector tiles,« siger Søren Johannesen.

Al data og kode hos Mapzen er open source, og Mapzen oplyser på deres eget site, at de først lukker ned for deres API og andre services 1. februar. Mapzen har lavet en oversigt over alternativer, ligesom al dokumentation er lagt på Github.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere