Sidste arbejdsdag for Mr. Software

27. juni 2008 kl. 09:018
Bill Gates holder i dag sin sidste arbejdsdag hos Microsoft. Fra på mandag helliger han sig velgørenhedsarbejde på fuld tid som pensionist. Læs historien om Gates liv i it-verdenen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når medarbejderne møder på arbejdet mandag morgen hos Microsoft i Seattle-forstaden Redmond vil der kun være legenden om Bill Gates tilbage på softwaregigantens enorme campus. I dag fredag er nemlig Bill's sidste dag på kontoret.

Dermed bliver der sat punktum for en karriere, der nok mere end nogen anden enkeltperson i it-branchen har påvirket udviklingen og samtidig stået som ikon for den personlige computer.

I mere end et årti holdt Bill Gates skansen som verdens rigeste mand takket være den formue, han havde opbygget gennem Microsoft. En formue, som han nu skal bruge sin pensionisttilværelse på at forære væk til forskning og ulandsprojekter.

Bill & Melinda Gates Foundation vil bruge adskillige milliarder kroner på projekter til bekæmpelse af sygdomme. Selvom Bill Gates træder ud af rampelyset hos Microsoft, så er der næppe tvivl om, at vi kommer til at se ham i front for store projekter, men med en helt anden dagsorden end tidligere projekter som Windows 95.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bill Gates trak sig allerede delvist ud af rampelyset i 2000, da han overlod posten som administrerende direktør i Microsoft til Steve Ballmer, for selv at stå i spidsen for Microsofts overordnede softwareudvikling.

Det skete efter Microsoft havde fået et alvorligt rap over fingrene fra de amerikanske konkurrencemyndigheder. Microsoft slap for at blive splittet op, men det stod klart for ledelsen, at tiderne var forandret.

»I slutningen af 1990'erne skete der en masse i form af nystartede firmaer og internetboblen, at jeg besluttede, at min måde at lede selskabet på ikke passede til den størrelse, vi havde opnået. Og derfor gik jeg til Steve og sagde: 'Du bliver nødt til at overtage, men ikke bare tage over, du må finde en helt ny tankegang for os',« siger Bill Gates til avisen Seattle Post-Intelligencer.

Fra Basic til Windows

Bill Gates havde selv ledet Microsoft siden selskabet leverede BASIC-fortolkere til blandt andet Altair 8800 og flere andre af de første moderne personlige computere, der dukkede op i midten af 1970'erne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var angiveligt også Bill Gates, der stod bag den formentligt mest lukrative genistreg i it-branchens historie: Aftalen om at beholde rettighederne til DOS.

IBM-kuppet

Der går utallige myter om, hvordan aftalen mellem IBM og Microsoft kom på plads. IBM havde et andet firma i kikkerten som leverandør af styresystemet til selskabets nye IBM PC, men den aftale faldt på gulvet. I stedet trådte Microsoft til med tilbuddet om at levere et nyt styresystem i stedet for CP/M, som havde været IBM's første valg.

Styresystemet fra Microsoft var DOS, som ligesom så mange andre Microsoft-produkter blev baseret på teknologi opkøbt fra andre firmaer. DOS var ikke Microsofts genistreg. Det var derimod aftalen med IBM, som gav Microsoft de fulde rettigheder over DOS og ikke mindst muligheden for at sælge softwaren til andre hardwareleverandører.

Det skete på et tidspunkt, hvor den mest almindelige model for distribution af styresystemer var, at hardwareproducenten også leverede softwaren, der ofte var tilpasset til udelukkende at kunne køre på den bestemte hardware.

Artiklen fortsætter efter annoncen

IBM's PC blev en stor succes, men det skete først for alvor, da konkurrenter som Compaq og Hewlett-Packard begyndte at bygge pc'er, der benyttede den samme type hardware og derfor kunne køre den samme software som IBM's PC. Pludselig var PC'en og DOS blevet til de facto-standarden for den personlige computer i erhvervslivet.

Microsoft var således med til i første omgang at frigøre softwaren fra hardwaren. Bill Gates til tider benhårde forretningsstil, gjorde i løbet af et årti Microsoft til verdens mest indflydelsesrige softwarefirma.

Det skulle vise sig at blive problematisk, da Microsoft trådte ind i 1990'erne. Selskabet lancerede Windows 3.1, der var dets første bud på en grafisk brugergrænseflade, der kunne sammenlignes med Apples og Unix's.

Monopolvirksomhed

Men pc-klonerne havde bragt priserne på hardwaren ned, og flere havde fået øjnene op for især tekstbehandling på pc'en. Derfor begyndte private forbrugere at købe pc'er, som kørte Windows.

Bill Gates var blandt de første til at forudse, at internettet ville gøre pc'en interessant for almindelige mennesker uden for erhvervslivet og det akademiske miljø. Derfor var Windows 95 allerede forberedt til at lade forbrugerne gå på internettet.

Med Internet Explorer 3 begyndte konkurrenter imidlertid at blive bekymrede. De frygtede, at Microsoft ville komme til at forme internettet og dominere udviklingen, fordi selskabet kunne distribuere dets internetsoftware sammen med dets styresystem.

Det er værd at huske på, at da monopolsagerne mod Microsoft begyndte omkring 1998, var Apple stadig i færd med at genopfinde sig selv som et alternativ til Windows, og IBM kastede håndklædet i ringen for OS/2.

Monopolsagen blev et vendepunkt for Bill Gates. Han blev indkaldt som vidne og tog angrebet mod Microsoft som et personligt angreb. Han blev beskyldt for at undvige at svare på spørgsmålene og for at diskutere definitionerne på flere begreber i sagen med statens anklager, David Boies.

»Du er nødt til at forstå, at Boies gjorde det klart i diskussionerne op til retssagen, at hans egentlige mål var at ødelægge Microsoft,« sagde Bill Gates som reaktion på offentliggørelsen af videooptagelser af hans vidneforklaring, ifølge amerikanske Computerworld.

Microsoft forsøgte den gang at forsvare sig med, at selskabet ikke kunne vide, hvilke konkurrencemæssige udfordringer det ville stå over for i dag på grund af den hurtige udvikling inden for it. På sin vis fik Microsoft ret, selvom dommeren ikke købte argumentet.

Største udfordring i dag

Microsofts største problem i dag, og den største udfordring for Steve Ballmer indtil det bliver hans tur til at gå på pension, er, hvordan selskabet kan få held med at gå ind på nye markeder. Det har hidtil været Microsofts og Bill Gates' opskrift på succes, men lige netop internettet har Microsoft ikke formået at få tag på.

Monopolsagen var en øjenåbner for Bill Gates. Han besluttede at overlade roret til Steve Ballmer som administrerende direktør, og i 2006 annoncerede han, at han ville gå på pension med udgangen af juni 2008.

Selvom Bill Gates fortsætter som bestyrelsesformand for Microsoft, så er det nu endegyldigt slut med Bill Gates som øverste repræsentant for verdens største softwarefirma. I mange år var Bill Gates synonym med Microsoft. Ikke mindst når præsentationen af verdens dyreste styresystem endte med blå skærm, mens hele verden så på.

I de seneste år har Bill Gates' nok mest betydningsfulde direkte påvirkning af Microsoft været indførelsen af Security Development Lifecycle. Princippet om at sætte sikkerheden i højsædet i Microsofts softwareudvikling har givet udviklere af tredjepartsprogrammer grå hår i hovedet ved lanceringen af Windows Vista. Men det har også rettet op på de gevaldige sikkerhedsbrølere, som Microsoft begik med de første internetparate versioner af dets software.

Når Bill Gates fra på mandag ikke længere behøver bekymre sig om at finde rundt i den evigt voksende lille by, der udgør Microsofts hovedkvarter, så vil han hellige sig velgørenhedsarbejdet.

Spørgsmålet så blot, om han vil blive husket mest for sit vidneudsagn i monopolsagen og som ikon for it-branchen gennem to årtier, eller som den filantrop han nu står over for at gøre sig selv til.

Din mening: Vil Bill Gates blilve husket som visionær it-pioner eller som kynisk forretningsmand. Eller vil hans betydning inden for velgørenhed overstige den indflydelse Bill Gates har haft på it-udviklingen. Hvad mener du? Deltag i debatten herunder og tryk din mening af i Version2s barometer til venstre på denne side.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. juni 2008 kl. 10:20

Jeg mener helt klart at han vil - og skal - huskes som en kombination af it pioner og benhård forretningsmand.

Han er om nogen symbolet på, at computeren er blevet folkelig. Hvis det ikke havde været for ham og hans forretningsmetoder, så var computeren stadig for de få, der ville sidde med vores monocrome monitorer og tampe kommandoer ind manuelt.

Arh ok, nogen ville nok have opfundet farvemonitoren ;-)

4
27. juni 2008 kl. 13:39

Jan, som jeg også har svaret til dig i en anden debat her, så var det ikke microsoft der hverken opfandt eller udbredte grafiske granseflader (tilsyneladende en udbredt misforståelse). Der var vinduesystemer på Mac, Amiga og Unix i 80'erne. PC-brugere kæmpede stadig med DOS til langt op i 90'erne.

Hvordan MS og BG kan tages til indtægt for at folk lap for at huske kommandoer går over min forstand.

/Jakob

5
27. juni 2008 kl. 15:53

Hvad Bill Gates vil blive husket for, er svært at så om i dag. Der kan skrives mange knoppede ord om virksomheden Microsoft, og det bliver der også. Som Linuxmand er min opfattelse nok noget forudsigelig.

Om personen Bill Gates stiller det sig lidt anderledes. Bill Gates har bemærkelsesværdigt mange gange ramt plet på, hvad der skulle til for at gøre teknologi til produkt. Hvergang Microsoft har lanceret et nyt "revolutionerende" element, har UNIX-folket stået i hjørnet og skumlet og sagt "pøj, den teknologi har vi haft i 10 år". Men Bill Gates har haft en sikker hånd i at levere teknologi til tidens computere i en indpakning til tidens opgaver.

Jeg tror Microsoft taber bolden en dag. Det har Digital, Word Perfect, IBM og en række andre, som var "urørlige". Men personen Bill Gates vil blive en myte. Og hatten af herfra for en visionær mand, der i højere grad end vi vil erkende, også har præget vores (Linuxfolkets) syn på, hvad man kan forvente af en computer.

Thomas (som stadig synes, at de ER nogle svin)

6
Indsendt af Anonym (ikke efterprøvet) den lør, 06/28/2008 - 15:52

Jeg er enig i at Microsoft har ramt tiden meget godt. Jeg tror det vigtigste Microsoft har udrettet, er at de har gjort computere prisvenlige for den almene forbruger. Hvis ikke Microsoft havde distribueret DOS til Compaq og HP, og dermed også skabt en konkurrence på hardwaremarkedet, i stedet for at konkurrencen lå i at man købte en samlet pakke af hardware og software, tror jeg at vi var gået glip af mange ting. DOS kan vel egentlig kan tilegnes titlen som den første let tilgængelige standard platform at arbejde med en computer på, da både Unix og Apple Mac var meget dyre dengang. Deri ligger jo også standardiseringen af hardwareplatformen det kørte på, hvilket førte til at MINIX som sagt blev udviklet på 8086, som senere førte til at Linux blev udviklet på x86.

Jeg er selv linuxmand, og er ikke meget for at arbejde med Microsofts produkter, men hvor ville linux være i dag, hvis ikke Microsoft havde gjort noget ved prisbilledet på computermarkedet?

7
1. juli 2008 kl. 13:42

Ja ms har sikkert fremmet visse ting indenfor computere, men jeg har bare meget svært ved at tilgive dem for alle de beskidte kneb de bruger. F.eks. at forbyde dell at lave maskiner med linux på. Eller ødelægge java med deres defekte implementation.

Det er sikkert god forretning, men det viser så bare at man åbenbart ikke kan være en moralsk person OG god forretningsmand.

Mvh Anders som aldrig bliver rig.

8
2. juli 2008 kl. 13:33

Bill Gates var blandt de første til at forudse, at internettet Internettet ... Derfor var Windows 95 allerede forberedt til at lade forbrugerne gå på internettet.

Hvilken parallel virkelighed kommer det fra? AFAIR Win95 blev leveret helt UDEN browser og uden mulighed at gå på nettet (MSN var jo vejen frem!). Tom. TCP/IP skulle tilvælges manuelt efter installationen.

3
27. juni 2008 kl. 13:06

Uanset den kult der efterhånden har slået sig op som dødsfjender af BG og MS m.m. så må vi se i øjnene, at BG var en af de personer som som skubbede udviklingen i en bestemt retning, ligesom Steve Jobs og Linus Torvald.

Om 100 år kan man hade dem eller elske dem, men de skrev/skriver historie.

:)

  • Peter
2
27. juni 2008 kl. 11:37

Den var god. Jeg elsker sarkasme.