Shopamok: 41 domæner fra konkursbo sat til salg for 500 kroner

En lang række handicap-orienterede domæner er sat til salg fordi virksomheden bag er konkursramt. Kammeradvokaten kunne ikke sælge domænerne enkeltvis, så i stedet sælges domænerne samlet.

Lyder 500 kroner for 41 domæner som et røverkøb? Det er der i hvert fald grund til at synes. Domæner koster normalt 45 kroner inklusiv moms, så hvis du har noget at bruge 41 handicaprelaterede domæner til, så er det nu, du skal slå til. En auktion på konkurser.dk sælger nemlig en stor bunke domæner efter at virksomheden bag er gået konkurs.

Version2 blev opmærksom på salget, da en læser spurgte til, om det ikke var i strid med god domæneskik at sælge de 41 domæner til højstbydende. Men det er ikke tilfældet.

DK-Hostmaster, der står for .dk-domæner, vil ikke kommentere den konkrete sag, men fortæller til Version2, at der som udgangspunkt ikke er noget i vejen med at sælge en række domæner på én gang. Det, der er afgørende er, om domænerne er købt med videresalg for øje, men da domænerne rent faktisk er blevet købt for at blive brugt, har de haft et egentligt formål, og derfor må der ikke være noget problem i forhold til domænereglerne om at sælge domænerne samlet.

Thomas Hansen fra auktonssiden konkurser.dk fortæller, at salg af domæner ikke sker ofte, men at det sker med et par måneders mellemrum. Typisk tæller antallet af domæner dog kun et, fem eller ti og ikke 41 som i denne sag.

Og de 41 domæner blev altså sat til salg for kun 500 kroner. Først fredag, dagen inden auktionen lukker, skete der en større udvikling i buddene. I skrivende stund er buddet for de 41 domæne er således på 950 kroner.

Konkursboets kurator er Kammeradvokaten, og her fortæller man, at det ikke var muligt at sælge enkelte domæner til mulige købere. Derfor sælges domænerne samlet.

»Vi vurderer, at det er mere attraktivt at sælge domænerne samlet. Det har den fordel, at hvis ét domænenavn har en interesse for en virksomhed, kommer vi af med de andre ved at sælge dem samlet, og vi undgår at skulle bruge kræfter på at komme af med dem,« siger Boris Frederiksen, advokat hos Kammeradvokaten og kurator i det konkursramte selskab Activ Handiservice, til Version2 og fortsætter:

»Vi vil meget gerne have vores omkostninger dækket, men det kan være lidt optimistisk.«

Ifølge Kammeradvokaten er det ikke som sådan en nedre grænse for hvilket beløb, de vil acceptere at sælge for. Det vigtigste er altså, at det så vidt muligt dækker de omkostninger, der har været i forbindelse med at prøve at afsætte domænerne.

»Salget af domænerne er mere en oprydningsopgave. Det er ikke der, kreditorerne kommer til at kunne mærke en forskel. Hvis salget af domænerne nogenlunde reflekterer omkostningerne, har vi fået ryddet op af det og fået det ud af boet,« fortæller Boris Frederiksen.

Normalt udløber domæner, der ikke er betalt afgift for af sig selv. Derfor er der ikke umiddelbart forbundet udgifter med at lade domæner gå i sig selv. Alligevel fortæller Boris Frederiksen, at der er nogle omkostninger forbundet med domænerne, hvis de ikke bliver solgt.

»Vores erfaringer fra tidligere sager viser, at der frem mod domænernes udløb kommer nogle forespørgsler, der skal håndteres. Derfor er det billigere at få dem solgt end at skulle håndtere det.«

Domænerne svinger fra at være direkte relateret til Activ Handiservice og lyder således bl.a. a-ctiv.dk, men også mere generelle domæner som firmaassistenten.dk og handicapportalen.dk er at finde blandt domænerne.

Det konkursramte firma Activ Handiservice overtog ansvaret for en række handicappede og handicaphjælpere fra firmaet HandiHelp, der gik konkurs efter en Operation X-udsendelse handlede om virksomheden. Firmaet HandiHelp blev landskendt, da virksomheden var omdrejningspunktet for en udsendelse af TV 2’s afslørende program Operation X med titlen ”I kørestol og Lamborghini,” hvor virksomheden blev beskyldt for at overfakturere og kræve skattekroner for ydelser, der aldrig var blevet leveret.

Men det skulle heller ikke gå Activ Handiservice godt. Blot fire måneder efter overtagelsen fra HandiHelp gik Activ Handiservice også konkurs. Der er i øjeblikket en igangværende sag med Activ Handiservice der involverer en rocker med postadresse i Dubai og forsvundne guldbarrer.

Ifølge reglerne er det ikke imod god domæneskik at sælge de 41 domæner samlet. Hvad mener du - er det problematisk alligevel? Giv din mening til kende i debatten herunder.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jonathan Jørgensen

Pffft....

Jeg kan se at DK-hostmaster allerede har udtalt sig, men i følge deres EGNE vilkår står der at man ikke må opretholde registreringer med videresalg for øje. Det er præcist det som der er tale om her. Kammeradvokaten holder domænerne sådan at de ikke kan købes.

"En registrant må ikke reservere, registrere og opretholde registreringer af domænenavne alene med videresalg eller udlejning for øje, også kaldet warehousing, jf. Domænelovens, § 12, stk. 2."

https://www.dk-hostmaster.dk/fileadmin/filer/pdf/generelle_vilkaar/gener...

 • 15
 • 0
#2 Henning Wangerin

"En registrant må ikke reservere, registrere og opretholde registreringer af domænenavne alene med videresalg eller udlejning for øje, også kaldet warehousing, jf. Domænelovens, § 12, stk. 2."

Nej men er det egentlig muligt at lukke et domæne på anden måde end at lade det udløbe?

Hvis jeg køber pakken fordi jeg er intereseret i firmaassistenten.dk, og blot lader resten udløbe når den tid kommer, vil det så egentligt være et problem?

Hvis og betaler for forlængelse af domænerne har jeg potentielt et problem, men det er en helt anden sag.

/Henning

 • 0
 • 0
#3 Jonathan Jørgensen

Kammeradvokaten kan bare lukke dem eller undlade at betale.

Jeg ved ikke hvad der ligger bag. Men DK-Hostmaster har sikkert oprindeligt lavet de her betingelser for at der ikke længere skulle være en idé i at markedet blev høstet for alle domæner. Det er et stort problem at alle .com domæner er taget og ikke til vores fælles bedste. Stortset alle .com domæner ligger ubenyttet hen fyldt med reklamer.

Samtidig kan det være at DK-Hostmaster ønsker at begrænse handler som foregår på en tredjeparts markedsplads. Det sikrer nemlig ordenligt kommunikation, handler og færre problemer. Ting som i sidste ende bør gøre .dk billigere at administrere.

 • 0
 • 0
#4 Johnnie Hougaard Nielsen

opretholde registreringer af domænenavne alene med videresalg eller udlejning for øje, også kaldet warehousing

Når det er en del af behandlingen af konkursboet, hvor det krakkede firmas aktiviteter afvikles, mener jeg ikke at det kan kaldes for warehousing af domæner. Det kunne måske være på kanten hvis konkursboet betalte for forlængelse af domænerne, for at have mere tid til at finde købere. Her ser det i stedet ud til at være indenfor domænernes løbetid, og så ser jeg slet ikke noget problem i at sælge ud af det lille aktiv som domænerne er.

 • 2
 • 2
#5 Jonathan Jørgensen

Det er lovgivning og derfor bør det overholdes. Helt præcist står der i domæneloven "Stk. 2. Registranter må ikke registrere og opretholde registreringer af internetdomænenavne alene med videresalg eller udlejning for øje."

Jeg kan ikke se hvorfor at kammeradvokaten skal have særbehandling fordi at der behandles et bo. De ligger endda op til at man høster en større mængde domæner, selvom at man reelt ikke er interesseret i dem. I artiklen citeres der "Det har den fordel, at hvis ét domænenavn har en interesse for en virksomhed, kommer vi af med de andre ved at sælge dem samlet, og vi undgår at skulle bruge kræfter på at komme af med dem"

Jeg er ikke fan af domænelovgivningen, men det er jo lidt modstridende.

 • 3
 • 2
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Din tolkning af "opretholde" er så stram at du reelt vil udelukke muligheden for sætte domæner til salg, i stedet for umiddelbart at opsige domæner som måtte være "til overs". Med mindre du mener det på denne yderliggående måde, må "opretholde" være ment på en praktisk måde, som fx i kraft af den handling der ligger i at forlænge registreringen.

Som jeg ser lovgivningen forbyder den ikke at have domæner til salg, med mindre de er registreret med videresalg for øje. Dette ville formentlig kunne gøres gældende hvis domænet forlænges mens det er til salg.

 • 3
 • 1
#7 Jonathan Jørgensen

Johnnie jeg er ikke tilhænger af loven, eller en bestemt tolkning. Men det er klart min opfattelse (jeg er jo ikke advokat) at køb&salg af .dk domæner ikke er tilladt med fortjeneste for øje. Hvilket også forklarer hvorfor at de store domæne porteføljer blev hastesolgt lige før at lovgivningen trådte i kraft, heriblandt Cybercity's mange attraktive domæner fra 90'erne. Det var simpelthen sidste chance for at kunne sælge.

Du kan derimod sagtens sælge et site, men det kræver at sitet er i brug og at det er sitet du sælger. Du kan ikke hamstre domæner (som tilfældet er her) og sælge dem til højestbydende.

I bund og grund ser jeg personligt intet problem i salg af domæner. Jeg mener faktisk det kunne være gavnligt at de bedste domæner gik til dem der havde størst interesse i dem, og som derfor var villige til at betale mest. Men det tror jeg er en helt anden snak, fordi at lovgivningen nu engang er som den er. Hvis man skulle tillade salg, så vil jeg dog foretrække at man satte domæne-priserne kraftigt i vejret og den vej igennem får dræbt de resterende domæneporteføljer.

 • 1
 • 1
#9 Jonathan Jørgensen

Super, jamen så er det jo her at vi er uenige. Lad os ende den her før det bliver ordkløveri. Jeg mener præcis at det er det at kammeradvokaten foretager sig og samtidig opfordrer den "næste" køber til med ved sine udtalelser. Det er jeg i mod, ligesom at jeg er i mod at kuratorer skal tage en praksis til sig som videreformidler af domæner. Hvis INGEN andre må videreformidle domæner, hvorfor skulle de så have den rettighed?

 • 2
 • 1
#10 Flemming Sørensen

DK-Hostmaster er dog utrolig dobbeltmoralske, når de ikke vil ligestille alle domæne-"ejere".

Har der ikke tidligere været et problem, hvor en person havde (og brugte!) et domæne, som en virksomhed gerne ville have, og da personen så indvilgede i at sælge domænet til virksomheden, så blev det pludseligt tolket sådan, at personen havde domænet med videresalg for øje, hvorefter personen mistede sit domæne, uden den kompensation der ville være kommet, i forbindelse med et salg?

Hvorfor er dette konkursbo ikke blevet frataget de 41 domæner, det tydeligvis kun er i besiddelse af, med videresalg for øje, når det ville være sket for alle andre?

Hvis der er nogen der er interesserede i et enkelt domæne, så synes jeg da, at de skal følge alm. procedure, og så klage til DK-Hostmaster. Hvis alle domæne-"ejere" er ligestillede, så vil personen/firmaet få sit nye domæne, for 45 kr...

 • 6
 • 3
#11 Jonas Finnemann Jensen

Hvorfor er dette konkursbo ikke blevet frataget de 41 domæner, det tydeligvis kun er i besiddelse af, med videresalg for øje, når det ville være sket for alle andre?

Nu er jeg ikke helt inde i reglerne, men jeg kunne forestille mig at domæneklagenævnet ikke interessere sig for sagen før nogen klager og et specifikt domæne :)

Men jeg ser ikke noget problem i videresalg af disse domæner, de er hverken købt og fornyet med henblik på videresalg. Dermed ikke sagt at jeg ikke synes en klage skal tages alvorligt (men jeg tror altså ikke vi får sådan en at se).

 • 1
 • 0
#13 Jørgen Elgaard Larsen

Nu kender jeg ikke detaljerne i den konkrete sag. Men generelt giver det mening at konkursboer holder på domæner i et lille stykke tid.

Hvis den konkursramte virksomhed f.x. har opbygget et stor forretning omkring handel med brugte klarklude og har domænet brugte-karklude.dk, så vil det være klart nemmere at sælge resten af boet, hvis domænet følger med.

Det kan måske også være interessant for en konkurrerende virksomhed at købe domænet alene. Lidt ligesom man måske gerne vil købe en kundedatabase.

Konkursboet sælger derfor ikke alene domænenavnet, men også den opmærksomhed og goodwill, som virksomheden har bygget op omkring domænenavnet. Det er en værdi, som vil gå tabt, hvis domænenavnet ikke følger med.

I den konkrete sag er der tale om 41 domæner. Muligvis er der værdi omkring et eller to af dem, men det virker usandsynligt, at det skulle gøre sig gældende for dem alle sammen. Det er nok også derfor, de bliver solgt samlet.

Det ville naturligvis være bedst, hvis kurator udvalgte de domæner, der var værdi omkring, og afregistrerede resten. Men det ville kræve, at kurator satte sig meget grundigt ind i forretningen. Hvis jeg var kreditor, ville jeg klart foretrække, at kurator brugte så få penge som muligt på den slags.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere