Shooting datalogistar ser kritisk på Google: Tilfældige firmaer skal ikke have monopol på sandheden

Illustration: Lars Horn, Baghuset
Nyudnævnt professor i datalogi på Aalborg Universitet vil sikre borgernes adgang til informationer via det intelligente web, også kaldet det semantiske web.

Vi er ude på et skråplan med Googles meget dominerende position på søgemaskineområdet – en dominans, der er så voldsom, at Google de seneste 10 år har udgjort 86-90 procent af alle søgninger på desktop.

Skepsissen over for Googles markedsposition kommer fra 38-årige Katja Hose, som er nyudnævnt professor i datalogi på Aalborg Universitet:

»Det er min holdning, at vi ikke bør give nogle tilfældige virksomheder monopol på sandheden, men at vi selv skal kunne udlede den ved hjælp af de informationer, der er tilgængelige på internettet. Det vil sige, at vi i stedet for at sætte vores lid til Google eller andre virksomheder skal kunne bruge de åbne data, som er tilgængelige, og derigennem finde svar på vores spørgsmål,« siger hun ifølge en meddelelse.

Udfordringen i dag er, at verden oversvømmes af milliarder af dataelementer, som er forbundet via et stadigt voksende antal links.

Den almindeligt kendte del er naturligvis internettet med dets mange websites, som brugerne tilgår for at finde informationer om det meste.

Men internettet er ikke kun en samling websites. Det ved professor Katja Hose mere om end de fleste, når hun forsker i web-videnskab:

»Internettet giver adgang til enorme mængder åbne data. En meget stor mængde af de data bliver aldrig udforsket og dermed heller ikke udnyttet. Det er uhensigtsmæssigt, og det vil jeg ændre på med min forskning,« siger hun.

Det semantiske web åbner for åbne data

Katja Hoseen er derfor optaget af at sikre, at borgernes kan få adgang til informationer via det intelligente web, også kaldet det semantiske web.

I modsætning til det almindelige internet med www-sider giver det semantiske web adgang til en særlig type åbne data, som stammer fra forskellige datakilder og skal læses af maskiner.

Og målet er, at de maskiner med tiden skal blive i stand til automatisk at behandle, fortolke og konkludere ud fra de tilgængelige informationer. Og det er netop denne uudforskede data, som det semantiske web kan åbne for.

Målet med hendes forskning er altså, at vi får lettere adgang til nøjagtige og pålidelige informationer.

Et intelligent semantisk web vil bl.a. kunne bruges til at søge informationer og til at tjekke facts. Det kan eksempelvis bruges af journalister og forskere. Det vil alt andet lige være lettere og mere pålideligt at modtage hårde facts fra det intelligente web, i stedet for at man som bruger skal spilde tid på at læse lange artikler fra det almindelige internet for at uddrage de ønskede fakta.

»Jeg skal bare vide, hvor Obama er født. Lad være med at overdynge mig med tekst, bare giv mig det rigtige svar,« siger Katja Hose som et eksempel, med henvisning til at der tidligere har været diskussioner om, hvorvidt den tidligere amerikanske præsident er født på Hawaii eller i Kenya.

Lang vej til målet

Der er dog stadig et langt stykke vej, til vi har nået det mål, påpeger Katja Hose, hvis forskning netop ligger i krydsfeltet mellem big data, maskinlæring og semantiske teknologier.

Katja Hose har fået professoratet på Aalborg Universitet takket være en bevilling fra Poul Due Jensens Fond/Grundfos Fonden.

Hun glæder sig meget over professortitlen:

»Jeg har altid haft en ambition om at blive professor. Når jeg ønsker at indgå samarbejde med virksomheder, bliver det sandsynligvis lettere. Hvis lektor Katja Hose banker på døren, forbliver den måske lukket, men hvis professor Katja Hose henvender sig, er der nok større chance for, at de lukker op,« siger hun.

Hun peger desuden på, at hun nu kan opbygge en stærk gruppe omkring sit arbejde, da der med bevillingen fra Poul Due Jensens Fond/Grundfos Fonden står fire postdoc-årsværk til hendes disposition. Med andre ord: en mærkbar styrkelse af hendes forskningsområde.

På Aalborg Universitet hersker der stor glæde over den nytiltrådte professor:

»Katja Hose er en shooting star. Hun er en meget talentfuld ung datalog, som er i færd med at opdyrke et nyt selvstændigt område, nemlig web science. Det vil indgå i en glimrende synergi med vores andre hovedområder inden for databaseforskning: spatiotemporale databaser og data analytics,« siger Henrik Pedersen, som er dekan for Det Tekniske Fakultet for IT og Design.

Katja Hose har tidligere fået en Ydun-bevilling på 6,5 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd – en bevilling, der gives til særlige forskertalenter – ligesom hun i 2016 blev udvalgt til Aalborg Universitets talentprogram for lovende unge forskere.

Danmarks første Poul Due Jensen-professorat

Med Katja Hoses udnævnelse kan Poul Due Jensens Fond/Grundfos Fonden fejre, at Danmarks første Poul Due Jensen-professorat er blevet tildelt:

»Vi har med bevillingen ønsket at bidrage til at styrke og fremtidssikre den fremragende forskning, som foregår på Institut for Datalogi på Aalborg Universitet. Katja Hoses forskning er ikke bare langsigtet, men har også klare samfundsgavnlige aspekter med sit fokus på verificerbarhed, sandhed og dermed tillid,« forklarer Kim Nøhr Skibsted, direktør for Poul Due Jensens Fond/Grundfos Fonden, ifølge meddelelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Heino Svendsen

Gad vide hvem, der så har "monopol" på "sandheden":

Vi ser, at staten, EU og andre aktører ønsker at bortfiltrere indhold fra internettet og det, vi kan fremsøge via søgemaskiner. Dette er uanset aktøren et skråplan: Hvem bestemmer hvad, "sandheden" er?

Der er allerede så store mængder fake news fra inden- og udenlandske aktører, og de bliver bedre og bedre, så det bliver sværere og sværere at genkende sandheden.

  • 2
  • 0
#2 Allan S. Hansen

Gad vide hvem, der så har "monopol" på "sandheden":

Det afhænger af konteksten da ikke alle situationer er skabt af samme omstændigheder med samme mængder af beviser.

Det ændre ikke på at nogle i øjeblikket lever meget højt på manglende kildekritik og bølgen af 'fake news' og det derfor er vigtigt at det ikke bliver bestemte firmaer eller regeringer der kommer til at sidde med 'sandheden'.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere