Sløv start for underskriftindsamling om dansk asyl til Edward Snowden

Et lovforslag fra Enhedslisten og Alternativet om dansk asyl til Edward Snowden har fået opbakning fra 1.600 danskere - inklusiv en enkelt folketingsmand fra SF.

Om få dage vil Enhedslisten og Alternativets enlige mandat Uffe Elbæk sende et lovforslag i omløb på Christiansborg. Forslaget er ganske enkelt, at Danmark skal tilbyde Edward Snowden asyl og beskyttelse mod udlevering til USA, hvor han efter alt at dømme står til en meget lang fængselsstraf for at have lækket tophemmelige oplysninger.

Den sag har foreløbigt 1.600 danskere valgt at støtte med en symbolsk tilkendegivelse i underskriftsindsamlingen 'Giv Snowden asyl i Danmark.' Det er dog foreløbigt færre underskrifter end hvad sagerne 'Stop ødelæggelse af Disken i Øresund' og 'Ja tak til en moské i Haderslev' har kunnet trække.

I Folketinget er der heller ikke udsigt til et flertal for forslaget. Udover forslagsstillerne fra Enhedslisten og Uffe Elbæk, der tilsammen kan mønstre 13 mandater ud af 179, har en enkelt SF’er meldt sin støtte, nemlig SF’s Karsten Hønge, der blev kendt som ’vikaren fra helvede’ under Dong-diskussionerne og SF’s farvel til regeringsmagten tidligere i år.

Han har nemlig også deltaget i underskriftsindsamlingen til støtte for lovforslaget, men kan ikke love, at han også vil stemme ja i folketingssalen, når forslaget kommer til officiel afstemning, skriver Ekstra Bladet.

Det afhænger nemlig af, hvad SF som parti kan blive enige om at mene, forklarer han og tilføjer grinende, at han jo altid stemmer, som partiet beslutter. Den diskussion har SF ikke taget endnu, men Karsten Hønge håber på, at der er flertal for at støtte kravet om dansk asyl til Edward Snowden.

Til gengæld står det helt klart, at Socialdemokraterne ikke støtter forslaget, efter at Jeppe Bruus, medlem af Folketingets udenrigsudvalg, den 18. marts i en radiodebat på DR P1 med Uffe Elbæk klart tog afstand fra Edward Snowdens whistleblower-gerning.

»Jeg synes, han har begået noget kriminelt og tilranet sig nogle oplysninger i USA og så solgt dem til højestbydende,« sagde Jeppe Bruus blandt andet i debatten, ifølge en afskrift af interviewet, som internetaktivist Christian Panton foretog.

Uden for folketinget har en enkelt radikal politiker støttet forslaget med en underskrift, nemlig Karen Melchior, der er kandidat til Europa-Parlamentet for de Radikale. Hun har garneret sin underskrift med et helt blogindlæg med sin begrundelse for støtten.

Der er nu omkring 1.500 underskrifter til støtte for lovforslaget.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Thomas Jensen

Mon ikke det er vores allesammens politikerlede der slår igennem? Når ikke små 200.000 underskrifter gjorde indtryk i sagen om DONG, hvorfor skulle de så gøre det i forhold til Snowden? Jeg overvejede at skrive under, første gang jeg hørte om det, men droppede det igen. Jeg gider altså ikke være til grin ved at råbe op, når politikerne alligevel er fuldstændig ligeglade.

 • 9
 • 3
#3 Pascal d'Hermilly

Hans ene års asyl i Rusland udløber om et kvart år. Jeg tror ikke at det vil være specielt godt for ham at tage asyl i Danmark pga meget tætte alliance med USA. Jeg har skrevet under for at få mere gang i debatten om overvågning på internettet. Der er iøvrigt 1775 underskrifter nu :-)

 • 3
 • 0
#4 Lars Balker

Sløv start?

Efter 7 dage havde Dong-indsamlingen 1870 underskrifter. Dagen er ikke ovre endnu, og Snowden-indsamlingen har pt. 1856 (jeg burde vente et par minutter med at trykke Gem, for at få tallet endnu højere ;) ).

Hvor vil journalisten hen med den vinkling?

 • 1
 • 2
#6 Jonas Finnemann Jensen

og vil han overhoved til danmark..... har han det ik fint i Rusland?

Det her handler om at sende et politisk signal, ikke om hvorvidt Snowden kan lide brun sovs med kartofler. Om han vil til Danmark er fuldstændigt irrelevant.

Danske politikere har været meget sløve og ukonkrete i denne sag. Deres handinger er så ukonkrete at man kan stille spørgsmålstegn ved om politikerne i virkeligheden ikke er seng med Amerikaner.

Når ikke små 200.000 underskrifter gjorde indtryk i sagen om DONG, hvorfor skulle de så gøre det i forhold til Snowden? Jeg overvejede at skrive under, første gang jeg hørte om det, men droppede det igen. Jeg gider altså ikke være til grin ved at råbe op,

Du bliver ikke til grin ved at spilde lidt virtuelt blæk på en underskrift. Men en ting er helt sikkert, du får intet ud af at stikke hovedet i sandet.

 • 9
 • 0
#13 Deleted User

Det nytter faktisk, de 200.000 underskrifter mod salget af Dong, medvirkede til at sætte så meget pres på SF, at det endte med at de gik ud af regeringen. Med SF ude af regeringen er de i opposition og kan bruge deres mandater som flertallet af SF'ere ønsker. Mens SF var i regering blev de nød til finde et kompromis med S og R.

 • 4
 • 0
#14 Deleted User

Hvad nytter det

1) Politikerne kører deres eget løb uden om befolkningen alligevel. 2) Det kan være farligt for en at ytre sin utilfredshed om sådanne ting på lang sigt.

Kommentar til punkt 2: 2) Jeg ser det samme hos kollegaer og venner som ikke har lyst til ytre sig offentligt(elektronisk) om deres mening, efter afsløringerne fra Snowden. De vil ikke engang deltage anonymt i en online afstemning som denne. Det påvirker i høj grad demokratiet.

 • 6
 • 0
#17 Jonas Finnemann Jensen

Snowden har begået højforræderi han lækkede fortrolige dokumenter

Snowden kunne lade være med at sige noget. Men det er hverken moralsk forsvarligt eller lovligt at ignore systematiske krænkelser af menneskerettighederne.

Hvis Snowden havde holdt sin mund, hvem garantere så at han ikke senere bliver retforfulgt for de ulovligheder han har begået for NSA? Man kan ikke vende det blinde øje til systematiske krænkelser af menneskerettighederne, og så forvente at det nok går...

Det er tilgengæld helt sikkert at han ikke ville få en fair offentlig retsag i USA. Det er istrid med menneskerettighederne, og vi bør derfor tilbyde asyl.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere