SF: Vi vidste ikke, at det er muligt at anonymisere trivselsmålinger
SF var ikke klar over, at det er muligt at anonymisere trivselsmålinger i folkeskolen, gymnasier og på ungdomsuddannelser.
Det skriver Politiken.
I forhandlingerne i forligskredsen, som partiet indgår i, fik SF det indtryk, at det ikke er teknisk muligt at gøre besvarelser anonyme, når elever logger ind i det digitale system med deres Uni-login.
»Vi ønsker anonymitet i målingen, for det har aldrig været hensigten at dykke ned i de her trivselsdata på individniveau, ligesom det heller ikke er meningen at forske i data på individniveau. Det handler i stedet om at give et samlet billede af, hvordan børn og unge har det i Danmark, så der er slet ingen grund til at skabe denne utryghed blandt forældre og elever. Det er tilsyneladende indsamlingsredskabet, den er gal med, men vi vil arbejde videre med sagen, så vi kan få alle til at svare, men fjerne koblingen til hver elevs cpr-nummer,« siger partiets uddannelsesordfører, Jacob Mark, til avisen.
Overfor Version2 har Undervisningsministeriet flere gange henvist til forligskredsen bag loven, når det gælder spørgsmålet om, hvorfor målingerne ikke kan foretages anonymt.
I april måned sidste år oplyste ministeriet til Version2, at ændringer af trivselsmålingerne på dette område ifølge ministeriets opfattelse kræver inddragelse af folkeskoleforligskredsen. Samtlige partier på nær Enhedslisten og Alternativet stemte i sin tid for den gældende folkeskolelov.
Også sidste år gav Undervisningsminister Merete Riisager (LA) i forbindelse med trivselsmålingerne udtryk for et ønske om en bredere diskussion om, hvornår staten skal indsamle data om borgerne:
»Som liberal er det min grundopfattelse, at staten skal begrænse indsamlingen af oplysninger om borgerne til et minimum,« udtalte hun i en meddelelse.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.