SF: Vi vidste ikke, at det er muligt at anonymisere trivselsmålinger

29. januar 2019 kl. 13:3914
SF: Vi vidste ikke, at det er muligt at anonymisere trivselsmålinger
Illustration: Steen Brogaard.
Socialistisk Folkeparti ønsker anonymitet i målingerne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

SF var ikke klar over, at det er muligt at anonymisere trivselsmålinger i folkeskolen, gymnasier og på ungdomsuddannelser.

Det skriver Politiken.

I forhandlingerne i forligskredsen, som partiet indgår i, fik SF det indtryk, at det ikke er teknisk muligt at gøre besvarelser anonyme, når elever logger ind i det digitale system med deres Uni-login.

»Vi ønsker anonymitet i målingen, for det har aldrig været hensigten at dykke ned i de her trivselsdata på individniveau, ligesom det heller ikke er meningen at forske i data på individniveau. Det handler i stedet om at give et samlet billede af, hvordan børn og unge har det i Danmark, så der er slet ingen grund til at skabe denne utryghed blandt forældre og elever. Det er tilsyneladende indsamlingsredskabet, den er gal med, men vi vil arbejde videre med sagen, så vi kan få alle til at svare, men fjerne koblingen til hver elevs cpr-nummer,« siger partiets uddannelsesordfører, Jacob Mark, til avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overfor Version2 har Undervisningsministeriet flere gange henvist til forligskredsen bag loven, når det gælder spørgsmålet om, hvorfor målingerne ikke kan foretages anonymt.

I april måned sidste år oplyste ministeriet til Version2, at ændringer af trivselsmålingerne på dette område ifølge ministeriets opfattelse kræver inddragelse af folkeskoleforligskredsen. Samtlige partier på nær Enhedslisten og Alternativet stemte i sin tid for den gældende folkeskolelov.

Også sidste år gav Undervisningsminister Merete Riisager (LA) i forbindelse med trivselsmålingerne udtryk for et ønske om en bredere diskussion om, hvornår staten skal indsamle data om borgerne:

»Som liberal er det min grundopfattelse, at staten skal begrænse indsamlingen af oplysninger om borgerne til et minimum,« udtalte hun i en meddelelse.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
30. januar 2019 kl. 15:36

...så burde eleverne få en karakter for, hvor gode de er til at undgå registrering af deres følsomme data. DET er en nyttig evne i fremtiden! ;-)

Alle elever, der udfylder en trivselsmåling (med andet en dummy-data) dumper automatisk.

12
30. januar 2019 kl. 14:55

Denne debat er da løbet helt af sporet i forhold til artiklens indhold. At SF udtaler at de ikke vidste, at trivselsmålingerne kunne anonymiseres er da blot en billig erkendelse af at de havde det samme vidensniveau som Undervisningsministeriet og Undervisningsministeren. Wow

11
30. januar 2019 kl. 14:17

Jeg kan godt forstå, at SF bliver forvirrede. De ved jo ikke, at begrebet "teknisk muligt" afhænger af, hvem man spørger.

"Ikke teknisk muligt": DJØF-sprog for "det kan man sagtens, men vi vil ikke"

"Teknisk muligt": Udvikler-sprog for "man kan i princippet alt, men det her er dumt/dyrt"

10
30. januar 2019 kl. 13:08

Jeg har egentligt haft indtryk af, at Lisbeth Bech Poulsen er en af dem, som faktisk har fulgt rimeligt med, og interesserer sig for området. Hun har ofte stillet gode og skarpe spørgsmål på samråd om IT-problematikker. Så hvordan kan det dog gå til, at også hun er hoppet med på ministerens/ministeriets spin på dette område?

Og har der virkeligt ikke været nogen høringssvar, som har peget på disse problemer, da loven blev vedtaget? Jeg har lidt svært ved at tro på det.... Måske har man bare fået kolde fødder i SF? (hvilket jeg i så fald er rigtigt tilfreds med - nu mangler vi så bare, at også S ser lyset).

9
30. januar 2019 kl. 10:57

Ja - vi er mange, der de sidste 10 - 15 år må konstatere, at viden om informationsteknologi samt de krav der kan stilles hhv skal stilles til kvalitet og kvalitets styring i IT projekter, ikke er at finde hos de der styrer vores land -- med kun 5 millioner individer. Det er overladt til de der bestilles hhv. betales til at udvikle for os. Kontrolapparatet mangler totalt. Heller ikke den såkaldte digitaliseringsstyrelsens jurister synes at ha de kompetencer der er nødvendige.

mvh.

8
30. januar 2019 kl. 08:45
  • så ufatteligt uvidende kan man ikke være.

De må dække over noget andet,- f.eks. at de fuldstændigt har mistet deres politiske kompas.

Hvis det virkeligt passer kan det selvfølgelig forklare, nogle af de katastrofale retssikkerhedsmæssige forhold i DK

7
30. januar 2019 kl. 08:43

Det er så bare ærgerligt at de har stemt for noget de ikke forstår. Det synes jeg absolut ikke de fortjener kredit for, tværtimod.

Ja, i betragtning af, hvor meget sagen blev debatteret i diverse medier, er det skuffende og mærkeligt, at fakta kan komme bag på dem nu. De bør jo lytte til andre end ministeren og dennes embedsmænd.

Og jeg synes heller ikke, at undskyldningen med, at det ikke skulle kunne lade sig gøre anonymt, holder - for i givet fald burde de simpelthen have stemt imod. Man kan ikke indføre totalitær overvågning af tekniske årsager - "Det er bare ærgerligt, men vi kan altså ikke undgå at krænke dit privatliv og overvåge din familie - maskinen kan ikke finde ud af det. "

Men igen: Det er alligevel glædeligt, at de er begyndt at lytte til andre med mere forstand, elller andre holdninger til totalitær overvågning.

Man kan så grue for, hvad der i øvrigt er på vej gennem lovmaskinen, som de heller ikke opdager de bagvedliggende intentioner med.

4
29. januar 2019 kl. 19:23

Jeg vil godt anbefale at SF tager kontakt til IT-Politisk Forening med henblik på at blive uddannet i almindelige IT dannelse.

Det er da fuldstændigt urimeligt at SF'ere i dagens danmark ikke har bedre forståelse for en så central del af den danske infrastruktur.

3
29. januar 2019 kl. 17:08

Er det nu nok?

Måske skulle kyndige mennesker sende SF en redegørelse for "anonymitet", og hvad det kræver.

Og burde SF ikke selv have undersøgt sagen - den megen debat taget i betragtning? Det har jo flere gange vist sig at være en farlig strageti at stole på denne regerings udlægning af diverse sager.

Nå - lad os ikke gnide salt i såret - det er da glædeligt, hvis de nu er klar til at tage et skridt i ikke-totalitær retning. Og der er flere gode nyheder i dag:https://politiken.dk/indland/art7006564/Efter-skjult-datal%C3%A6k-af-personf%C3%B8lsomme-oplysninger-Flertal-kr%C3%A6ver-uvildig-unders%C3%B8gelse-i-Gladsaxe-Kommune1

Er digi-tsunamien for alvor ved at vende? Hvor ville det være dejligt.

2
29. januar 2019 kl. 16:35

Kære SF (og alle andre uden teknisk indsigt)

ALT kan lad sig gør med it, det er både muligt at designe et setup hvor anonymitet opnås (privacy by design) eller hvor alle kan se alt (åbenhed)

1
29. januar 2019 kl. 14:24

Så det er ikke kun forældre og børn, som føler sig ført bag lyset i den her sag?