Intern ACTA-splid: SF-minister skal forsvare omstridt antikopiaftale

SF's Handelsminister Pia Olsen Dyhr skal forsvare Danmarks tilslutning på et samråd i morgen, mens SF's EU-parlamentarikere stiller sig mere kritisk til ACTA-aftalen.

Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen har indkaldt handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til et offentligt samråd i europaudvalget fredag 10. februar om regeringens underskrivelse af ACTA-aftalen, der handler om bekæmpelse af piratkopiering og håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder.

Flere EU-lande tøver med at sætte den endelige underskrift, og Polen og Tjekkiet har indstillet ratifikationen af ACTA.

Enhedslisten holdt sig udenfor, da VK-regeringen fik bred accept af forhandlingsmandatet til ACTA-forhandlingerne tilbage i marts 2010. En garanti om dommerkendelser ved afbrydelse af piratkopisters internetadgang sikrede opbakningen. Ved den lejlighed fik Hanne Agersnap (SF) tillige udenrigsminister Lene Espersens (K) forsikring om, at internetudbydere ikke skal agere telepoliti.

Læs også: SF'er til ACTA-kritikere: Jeg har vundet kampen for jer

SF’s EU-parlamentarikere vil lade domstol være politisk overdommer

Sagen volder problemer internt i SF i EU-parlamentet. Partiet er en del af De Grønne, som er kritisk over for aftalen. Margrete Auken (SF) og Emilie Turunen (SF) foreslår noget så usædvanligt for politikere at lade EF-domstolen efterprøve alle aspekter af aftalen (altså uden udgangspunkt i et konkret sagsanlæg), så ”vi kan tage en debat og en beslutning på et informeret grundlag”.

»I Den Grønne Gruppe har vi selv lavet to undersøgelser af ACTA's overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention samt aftalens konsekvenser for adgang til medicin i udviklingslande. Begge undersøgelser viste, at der er mulige kritiske punkter i ACTA. (…) Det er vigtigt at finde den rigtige balance mellem at beskytte copyright og patenter mod ulovlig piratkopiering og samtidig værne stærkt om borgernes grundlæggende rettigheder,« skriver de to Europaparlamensmedlemmer i deres nyhedsbrev.

S-ordfører: ACTA sikrer mod rettighedstyveri

It-ordfører Trine Bramsen (S) forsvarer aftalen, som skal ”bekæmpe cyberpirater og varemærkesnyltere”. Hun er blandt de netbrugere, som i slutningen af januar fik deres netsider udsat for digitalt hærværk i bølgen af hackerangreb.

»En stor del af kritikken er blæst helt ud af proportioner. Danmarks indtræden i ACTA kommer ikke til at ændre ét eneste komma i dansk lovgivning, da vi allerede har et højt beskyttelsesniveau på området, men det er desværre ikke tilfældet i resten af verden,« skriver Trine Bramsen i en pressemeddelelse.

»ACTA sikrer danske og europæiske virksomheders rettigheder i udlandet. Når Vestas lancerer en ny vindmølle, og den med det samme kopieres i udlandet, går det ud over danske job. Vi kan ikke bare se til, at tyveriet af rettigheder foregår,« fortsætter Trine Bramsen.

Bendtsen: S og SF mener noget andet i EU-parlamentet

EU-parlamentsmedlem Bendt Bendtsen (K) blev positivt overrasket i en radiodebat med Pia Olsen Dyhr for omkring en uge siden:

»Det gør selvfølgelig indtryk, når selv en SF-minister udtrykker sig i positive vendinger omkring ACTA. S og SF i Europa-Parlamentet har dog i lang tid har forsøgt at bekæmpe ACTA med arme og ben,« sagde han.

Den konservative EU-politiker tvivler på nytten af aftalen efter at have løse en analyse til EU-parlamentet. Dens positive konklusion er, at de eksisterende garantier i EU-lovgivningen mod nedlukning af privates internetadgang overflødiggør lovændringer.

Analysens negative konklusion er, at ACTA ikke får positiv indvirkning på EU's innovationskapacitet eller konkurrencekraft, da de største syndere inden for krænkelser af intellektuel ejendomsret - Kina, Indien og Brasilien - ikke er med i aftalen, anfører Bendt Bendtsen i sit nyhedsbrev.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere