SF i Viborg vil droppe Microsoft Office

19. august 2010 kl. 10:5022
SF vil indføre Open Office som standard-kontorpakke i Viborg Kommune. Oplagt at spare på licensudgifterne i nedskæringstider, mener byrådsmedlemmet Signe Munk.
Artiklen er ældre end 30 dage

Viborg Kommune bør droppe Microsofts Office-kontorpakke og i stedet indføre den open source-baserede OpenOffice. Det mener SF's byrådsmedlem Signe Munk.

»Vi skærer i hjemmeplejen, på ældreområdet og på skolerne. Jeg kan slet ikke se, hvorfor vi ikke skulle kunne spare på licensudgifterne også,« siger Signe Munk.

SF'eren har netop modtaget tal og data fra forvaltningen, som hun nu skal til at regne videre på, så den konkrete besparelse kan blive kendt. Hun er dog udmærket klar over, at vejen væk fra Microsoft Office kan være besværlig i kommunale administrationer.

»Vi har et stort behov for at få undersøgt, hvordan integrationen til alle fagsystemerne kan lade sig gøre. Vi har i kommunen en god it-forvaltning, der er åbne og samarbejdsvillige, men hvis de står alene med den slags, er det en meget stor mundfuld,« siger Signe Munk og åbner døren for en radikal løsning på det problem:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det, der virkelig ville rykke noget, var, hvis de på Christiansborg kunne blive enige om, at alle it-leverandører til kommunerne har pligt til at levere produkterne, så de er integreret med alle åbne dokumentstandarder. Det ville give større konkurrence og mere frihed til at vælge blandt de mulige løsninger,« lyder forslaget fra Signe Munk.

Den unge SF'er forestiller sig, at man i første omgang skifter Viborg Kommunes skole-it over på open source-platformen, da der her kun er få integrationer til andre it-systemer. Senere kan administrationen så følge efter.

»Den seneste version af Openoffice minder rigtig meget om Office 2003-pakken, som skolerne kører med i dag. Og reelt har skolerne ikke brug for alt det ny funktionalitet i Office 2010,« siger Signe Munk.
På spørgsmålet om det er ideologi, der er årsagen til forslaget, er svaret nej.

»Jeg har ikke noget personligt mod Microsoft, selvom jeg altid har en interesse i at gøre op med monopoler. Men det er vigtigt at spørge, om vi bruget pengene bedst muligt,« siger hun.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
19. august 2010 kl. 10:59

Det var dog en dejlig pragmatisk holdning fra en ung politiker: Go for it!

Poul-Henning

2
19. august 2010 kl. 11:03

Godt at se at vi bruger IT-programmer ud fra en politisk holdning og ikke baseret på undersøgelser om hvad der er brug for.

"Det, der virkelig ville rykke noget, var, hvis de på Christiansborg kunne blive enige om, at alle it-leverandører til kommunerne har pligt til at levere produkterne, så de er integreret med alle åbne dokumentstandarder"

Det er da godt nok noget af et arbejde, eller også kommer kommunerne bare til at gå tilbage til papirsarbejde

3
19. august 2010 kl. 11:47

"Godt at vi har politikere til at bestemme over IT"

Ja heldigvis, man kan undre sig over at IT-afdelingen ikke for længe siden er kommet med samme forslag....

4
19. august 2010 kl. 11:57

Ja heldigvis, man kan undre sig over at IT-afdelingen ikke for længe siden er kommet med samme forslag....

Det bliver man sablet ned af alle for at gøre.

5
19. august 2010 kl. 13:05

Det er i hvertfald ikke på den korte bane at kommunen sparer noget på den beslutning.. MS står for ca 10%.. (serverside og office pakken sammenlagt) af kommunal IT budget. Sparer man 4% af budgettet så er det vel maks.. (på licensen alene) , men så kommer selvsagt foranalyse, omlægning, implementering, debugging af afhængige programmer som ikke fungerer optimalt etc, som nok vil udgøre 5 ganger mere end besparelsen det første året... og så måske det 3. året kan man begynde at hente noget af de 4% hjem... Så vi taler vel 5 til 10 år inden man har fået nogen som helst besparelse ud af det.. For mig at se er det ikke værd bryet.... Det er blot det er pop at krasse i dette med MS og opensource. Nej, gå heller ind hvor det monner. Det vil sige på KMD, SAP, Oracle etc.. Undgå Citrix overbygning når det ikke er nødendige. får man blot 5% prisreduktion fra KMD, så er det en gevinst som umiddelbart kan hentes hjem det første året, og som er større gevinst end officepakken pr. år. Gå efter gevinst.. ikke efter popularitet... og i kriser, så burde man gå efter gevinst som kan opnåes på den korte bane. :-)

16
20. august 2010 kl. 09:30

Rune Eilertsen:

Gå efter gevinst.. ikke efter popularitet... og i kriser, så burde man gå efter gevinst som kan opnåes på den korte bane. :-)

  1. Forårets blodbad i kommunerne har gjort, at alle de forsvarlige, "hurtige" besparelser allerede er vedtaget. Man skal ikke regne med der er andre end de lidt langsigtede besparelser tilbage.

  2. Kommuner budgetplanlægger allerede flere år frem i tiden. Forslag om at de skal til at planlægge kortsigtet er... kortsigtede. De nye storkommuner forsvinder ikke bare sådan lige. At have langsigtede mål om sund økonomi er en fornuftig investering for en kommune.

18
20. august 2010 kl. 10:41

Men der tager du stadige fejl.... Man planlægger sjælden længere end neste valg periode, eller IT strattegi periode.. (ofte 3 år, maks 5 år..) De hurtige besparelser kan gøres fordi; IT investeringer sker på direktionsniveau, istedet for blandt IT faglige ledere. Disse ledere får gavn af personlige opbakning af de store firmaer- (læs; KMD, Netdesign, TDC, med flere.) Disse ledere har en enkelt agenda.. personlige udvikling, skårebogen som skal vises til neste jobsted. D.v.s. man har en øvre kærne i kommunerne, hvori leverandører frit bevæger sig rundt, oveni til byrådene direkte.. hvor egne IT chefer etc. ikke engang får lov at sætte sin fod.

Dermed har man absolut kriterier tilstede for hurtige besparelser. Det rykker mange milioner ud af kommunerne på grund af dette. Derfor ser vi kommuner gemme sig bag SKI, for at undgå udbudsregler fra EU. (Selv om SKI faktisk opfordrer kommunerne til at gå i udbud ved større indkøb). Se bare hvor mange kommuner som er afsløret i den sammenhæng. Mange reagerer på golf og koncert turer sponcet af leverandørene.. men .. det er da for idiotisk at gå i de detaljer.. det er lomme penge.. som nogle gange er fortjent,,, andre gange ikke. .ofte ikke, da det lige nøjagtige er de forkerte som får goderne, og som beslutter det faglige og praktiske overhoved på de faglige. Så resultatet af denne blidgøring er det som er af interesse.. nemlige at kommunal direktører og økonomichefer, samt IT direktører med mere går hen og investerer til dobbel pris, af hvad krav specifikationen kræver i et eventuelt udbud/tilbud... Det bliver som hvis alle hjemmeplejere kørte rundt i Mercedez og Lexus. Så skulle nok nogle komme op af stolene... Denne slags "korruption" florerer i det danske samfund, hvor success er selvevalueret, og gevinsten er langsigtige høje lønninger og personlige magt for de få ledere på toppen. Denne "superledelse" holder benhård på magten, ikke for dig og mig, men for sin egen success.. Og dem er ikke bange for at fyre halve staben som er imod, og den genværende halvdel vil enten spille med, eller blive sat til side. Disse mennesker aksepterer aldrig at dem har fejlet, og dem vil bruge millioner for at sikre sig at dem fremstår successfulle udad. koste hvad det koste vil. Image is everything.

Det er disse ting hvor at kommunerne bruger for meget penge.. denne type korruption som er svær at se i direkte penge under bordet.. (eller i koncerter) men hvori magten, udvikling, opbakning, støtte hverandre, giver dem et monopol og kontrol, samt sikrer fremtidige positioner på vejen op. Det er mange ødelagte mennekser , medarbejdre, mellemledere, chefer, efter kommune slagsmålet som vi kalder for kommunesammenlægning. Mange er endda til gået ttalt ned med stress, sygdomme. Bare ring rundt til danske psykologer og spørg om hvordan billede har ændret sig, og jeg vil garantere det er mange doblet med klienter fra den kommunale sektor blot af denne ene manuver. De ting som foregår i kommunerne omkring disse forhold ville vanlige mennesker komme i fengsel for. Nogle gange er det ren svindel, og hvis vi gjorde det samme, så var vi tiltalt og retsforfulgt. Så igen... når man taler om langsigtig kommune økonomi, MS office licenser.. og forteller mig det er intet at gøre, for de det er slanket alle andre steder en MS? Ja.. så må jeg le højt.. det vidner om total fraskrivelse af virkeligheden. Jeg vil påstå jeg kan slanke enhver kommunes IT omkostning med 35 - 40% over en 5 årige periode, uden at det går udover brugerflade og program adgang for brugerne. (Selvsagt med forudsætning af om at man faktisk er i kontrol over budget og IT strattegi.) Denne faktiske virkelighed med ledelse uden nærhed til sin IT drift er også meget af grunden til at mange offentlige IT projekter ender med massive budget brister. Så .. kan jeg finde hurtige IT besparelser i en kommune, som kan give gevinst på 1 år istedet for 5 til 10 år? ja.. utvivlsomt!!.

19
20. august 2010 kl. 12:04

Rune Eilertsen:

Men der tager du stadige fejl....
Man planlægger sjælden længere end neste valg periode, eller IT strattegi periode.. (ofte 3 år, maks 5 år..)

Nej, Rune, så tager jeg jo netop ikke fejl :-)

3-5 år er faktisk "flere år": Det er mere end "ét år", og mere end "et par år". Derfor "flere år".

Så .. kan jeg finde hurtige IT besparelser i en kommune, som kan give gevinst på 1 år istedet for 5 til 10 år? ja.. utvivlsomt!!.

Jeg tvivler på at man nemt kan finde meningsfyldte og ansvarlige besparelser, der vil slå igennem på så kort tid, uden at skabe merudgifter på lang sigt eller skade diverse serviceforpligtelser; som sagt har kommunerne just været ude i skarpe sparerunder, hvor snart sagt alt er blevet beskåret.

Derfor mener jeg det bringer mere at tage hul på at drøfte de mulige langsigtede besparelser nu - så slipper vi forhåbentlig for atter pludseligt at skulle finde store haste-besparelser i kommunerne om 3 år.

Iøvrigt ser jeg ikke noget problem i at drøfte langsigtede besparelser, selvom der skulle ligge mulighed for kortsigtede besparelser.

Tværtimod kan de langsigtede beparelser sætte de kortsigtede i det rette perspektiv, og sikre at man ikke betaler overpris på lang sigt for sine kortsigtede besparelser.

Viborg kommunes budgetter og regnskaber ligger offentligt tilgængeligt på nettet, Rune. Jeg ber dig derfor om at sætte handling bag dine ord, og komme med bare ét [i]konkret[/i] forslag til en IT-besparelse der vil slå igennem indenfor et år.

Når du har gjort det, kan du så koble dit forslag op på forslaget om at skifte til OpenOffice, og forklare hvorfor man ikke kan gennemføre dit forslag, hvis man samtidig planlægger at skifte til OpenOffice.

For hvis man kan genneføre begge dele, er der vel ingen grund til at bringe kortsigtede besparelser ind i debatten som "alternativ" til OpenOffice-skiftet?

20
20. august 2010 kl. 12:35

Martin. Jeg vil da gerne analyseere Viborg kommunale IT.. men helst med en timeløn som svarer til bryderiet.. :-) Jeg ser ingen modsætning i det med Openoffice.. blot at jeg ikke ser det som en strategi at vælge officepakke.. det er mere smag og behag.. det rokker knapt skibet. .Poenget er at Openoffice som spareforslag ikke står i forhold til indsatsen, og dermed usikkerheden knyttet til det med en økonomisk baggrund. Måske sparer du.., måske ikke. Hvis man ikke kan nå en besparelse før om 5 år eller mere, så mener jeg at det er for usikkert, til at satse på. Om 5 år er det måske kommet helt andre aktører på banen, og løsninger online som pludselige er blevet brugelige. Derfor vil jeg ikke satse på Openoffice over den tidslinje, med økonomi som baggrund. Fakta er.. MS er blevet bedre end mange andre nævnte leverandører.. og jeg hører ikke du har sagt noget om at stoppe med Citrix, opensource løsning istedet for SAP, afvikle Oracle løsninger etc etc.. Og hvad med ESDH system? Det findes opensource som kan ... der kan man rigtige spare penge ? :-)

Jeg har faktisk 8 år med IT chef i det kommunale at vise til, hvori mine budgetter var det halve af alle kommuner jeg har kunnet sammenligne med... Så jeg ved mine metoder fungerer.

17
20. august 2010 kl. 10:06

Det giver igen mening, at de stakkels skoleelever skal presses til at bruge ældgammmel kontorsoftware (Office 2003) eller lige så ringe efterligninger (OO), når der findes langt bedre alternativer. Især fordi besparelsen er så minimal: Udgifterne til software - og ikke mindst Office-produkter - er peanuts i et kommunebudget.

Det er altid herligt at se, når politikere insisterer på, at eleverne skal bruge gamle produkter - og endnu bedre gør sig til herre over, hvilke funktionaliteter elever har brug for. Det kunne være fedt, hvis politikerne eller måske også endda V2's læsere begyndte at diskutere, hvilke digitale færdigheder skoleeleverne skal have - i stedet for hvilke programmer, de skal benytte til at opnå disse.

21
20. august 2010 kl. 13:46

det JEG ikke forstår er at 1: skolen/komunen skal bruge måske et par hundrede tusinde på officelicenser til skolen. i hver klasse er der ligeledes en 20-25 personer som derved OGSÅ skal tvinges til at købe en version af office. Jeg ved lige så vel som de fleste andre at størstedelen af disse "elevers licenser" er piratsoftware. men det ændrer ikke på at eleverne tvinges til at bruge penge på

1: en computer med et bestemt styresystem (det kommer som oftest med computeren) men du bliver stadig låst fast til windows

2: derefter SKAL de bruge penge på en bestemt kontorpakke.

det er faktisk svineri af højeste skuffe. mine børn kommer ALDRIG til at bruge en microsoft officepakke her i huset.

vi lever i et frit land, men vi påtvinges at bruge penge på specielt software...

ungerne skal have gymnastiktøj og sko, men de tvinges ikke til at gå ned i xxx butik og købe bestemt gymnastiktøj og sko. der er frit valg hvor man vil købe dette, hvilken farve det skal være osv. de tvinges heller ikke til at gå ned i yyy butik og købe bestemte blyanter med en bestemt farve, og lige præcis det eneste rigtige viskelædder. den eneste rigtige skoletaske osv. det kan skolen ikke tillade sig at diktere. De ting som eleven skal have (de samme skolebøger, opgavehæfter i bestemt format osv) det er ting som skolen leverer og som skal leveres retur ved skoleårets afslutning (pånær forbrugsvarer)

hvis skolen kræver microsoft office så må skolen udlevere dette, eller alternativt betale for dette. valgte man nu at bruge openoffice som ligger frit til rådighed, så kan man fint sige til eleverne at her bruger vi openoffice, og den kan hentes her. du er nu helt uden om prob lemerne med kompabilitet osv. hvis eleven vælger at arbejde i microsoft office der hjemme så er deres problemer sgu selvforskyldt! for de kan kvit og frit og fuldt lovligt hente den eksakt samme version af openoffice som findes på skolen, og så er der ikke problemer!

og så diskussionen om at der er underliggende funktioner som er anderledes iopenoffice som der er i microsoft office. Jep det er der, men der er også flere funktioner i en nyere version af openoffice. når eleven kommer viddere i tilværelsen og starter på universitetet, mekaniker-studiet eller hvad de nu vælger, så skal de også lære nye funktioner i forskelligt software, de skal lære nyt software at kende osv. kommer de på en arbejdsplads så skal de ligeledes lære deres software at kende... det nytter ikke noget at de KUN kan arbejde i nyete version af microsoft office hvis virksomheden nu bruger en ældre version. mange skal ud og lære en eller anden form for kunde-styring/kunde-database, og her er der en masse forskellige versioner og systemer som er tilpasset forskellige virksomheder osv. Der nytter det sgu ikke noget at sige at de KUN han arbejde med et bestemt system. de må pænt lære det system der nu bruges i virksomheden. det burde være det samme i folkeskolen.

det er ikke et spørgsmål om udenad lære, men at lære at tilpasse sig og problemløsning

22
20. august 2010 kl. 14:16

Der er jo milevidt forskel mellem de såkaldte gratis alternativer og de nyeste produkter på markedet, når man ser på funktionalitet og kvalitet.

Michael Jensen - hvorfor insisterer du på, at dine børn absolut skal benytte det ringeste produkt, blot fordi det er gratis? Vil du også have ringere undervisningsmateriale i form af skolebøger etc, så længe det er gratis? Eller kan du se en sammenhæng mellem kvalitet og pris - og at det i sidste ende kan være med til at højne skoleeleverns digitale færdigheder, hvis de får adgang til de bedste produkter på markedet?

Og dit argument med, at elever ikke behøver at lære de nyeste programmer at kende, fordi virksomhederne ofte ikke benytter de nyeste programversioner, er desværre meget sigende i denne type diskussioner.

Men er det virkeligt ambitionsniveauet for de danske folkeskoleelever, at de ikke bør læres op i den nyeste teknologi? For mig at se, bliver eleverne taget som gidsler i en religiøs openoffice-svada rettet mod den danske folkeskole...

24
20. august 2010 kl. 14:28

men hvem siger at openoffice er ringere? det gør du og det gør microsoft. Det gør jeg ikke! Jeg kan bedre lide openoffice. det kan ALT det jeg ønsker, og det kan ALT det normale mennesker har bruge for, og en hulens masse mere. Det er ikke et spørgsmål om gratis kontra dyrt, dette er en ekstra bonus. Hvorfor kører du ikke rundt i en lamburginni eller en anden tilsvarende vogn som jo klart er den skoda, peugeot, cykkel eller hvad du nu kører i hvorfor insisterer du på ikke at køre rundt i den absolut bedste bil på markedet? jeg vil gætte på at det er en kombination af at dit nuværende køretøj klarer dinen behov ganske fint.

det der er nyeste teknologi i dag er håbløst forældet i morgen. eleverne har bedre af at lære at indhente information, at være opsøgende, at være interesseret i at opdage nye funktioner og tilegne sig selv kundskab end de har af bare at lære sidste nye software. Jeg er pænt ligeglad med hvad der bruges i virksomhederne. nogle håndværkere kører i citroen og andre i mersedes sprinter. nogle har automatgear og andre manuelt gear. det holder sgu ikke at en person der lige har fået sit kørekort kun kan køre i oktavia fordi det var en oktavia vedkommende tog kørekort i...

eleverne skal lære at det er ligegyldigt hvilken kontorpakke de sidder med. de skal lære evnen til at tilpasse sig omstendighederne frem for at de skal specialiseres til et produkt.