SF: Det skal være ulovligt at overvåge kæresten via telefonens GPS

1. maj 2017 kl. 10:5211
Det er formelt set lovligt at overvåge sin partner gennem en smartphone - uden personen ved det. Teknikken er løbet fra lovgivningen, mener Rådet for Digital Sikkerhed.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Der findes ingen konkret lov, der forhindrer personer i at overvåge kærester og ægtefæller via GPS-tracking. Og det skal laves om, mener SF’s retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

Det skriver TV2.

Overvågningen mellem par foregår ifølge Rådet for Digital Sikkerhed i stor stil - f.eks. gennem Apples indbyggede Find Venner-funktion eller tredjeparts-apps som Life360.

I hvert tilfælde er det noget, der kræver adgang til partnerens telefon at sætte op. Og derfor kan det også være en fælles beslutning at gøre overvågningen mulig. Men flere oplever, at overvågningen tager overhånd, beretter blandt andet Dansk Stalking Center.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der kan være mange grunde til, at du har din ægtefælles login til iCloud,« forklarer Rasmus Theede, formand i Rådet for Digital Sikkerhed, til Version2.

»Og det betyder ikke, at man har fået lov til at overvåge. Men det er der ikke noget i loven, der forhindrer,« fortsætter han.

Derfor bør der ifølge SF også være klare regler på området.

»Selvfølgelig skal det ikke være lovligt at overvåge sin kæreste,« siger Lisbeth Bech Poulsen til TV 2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ordføreren har kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen i samråd, hvor problemstillingen skal diskuteres.

Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard opfordrer til en revision af loven.

»At overvåge med en GPS-tracker vil nogle nok mene er det samme, som hvis man hyrer en privatdetektiv til at skygge sin partner, mens andre vil mene, at det er grovere og mere krænkende. Splittelsen om problematikken er i sig selv grund nok til at få klarlagt, om det skal være ulovligt,« siger Jørn Vestergaard til TV 2.

Hos Rådet for Digital Sikkerhed kalder man GPS-overvågningen for 'dybt krænkende' og understreger, at loven på dette område ikke er fulgt med den teknologiske udvikling.

Ifølge selskabet bag app’en Life360 har 300.000 danskere downloadet app’en, der lægger op til at GPS-tracke hele familien.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
9. maj 2017 kl. 15:58

punkt 2-7 kan gøre det udtrykkelige samtykke unødvendigt.

Bemærk kommasætningen og ", eller" ved slutningen af punkt 6

10
3. maj 2017 kl. 17:24

Hende "med de hvide tennissokker i sandalerne" var Trine Bramsen, og hun brillerer ikke bare med sin uvidenhed men også med sin totale mangel på vilje til at sætte sig ind i de redskaber hun arbejder med til daglig, og ikke mindst en ekstrem fordomsfuld indstilling til andre erhversgrupper og deres arbejdsforhold samt andres personlige måde at arbejde på rent internt. Hvad IT-Nørderne (jeg og andre) så skal gøre er dog at sætte os ind i vores "klienters" forhold, men det gør vi så også. Og intet er mere frustrerende end en bruger der lukker denne ud... "Jeg er ligeglad med hvordan det virker, det skal bare virke!" Og så er det at Jensen her smutter med en bemærkning om, "kald på mig når du er parat til at lytte og lære", de fleste fejl opstår på grund af brugerens mangel på vide, men fejlene fortsætter i det uendelige, indtil brugeren gidet lytte til IT-Nørden og lære at et tryk på tasten "Del" ikke betyder at man deler noget, ja det har jeg faktisk oplevet nogen gange gennem tiden, eller når man kan kigge ud af vinduet og gætte deres adgangskode, det lige som resten af kontoret har årstiderne som det kvartalsvise skift i adgangskode.

https://www.version2.dk/blog/opraab-til-it-noerderne-smid-tennissokkerne-og-tal-saa-vi-kan-forstaa-det-254054

Men læs den her, og få et billigt grin.

8
2. maj 2017 kl. 11:00

At ingen må overvåges, uden deres egen medvirken og accept, eller via en Dommerkendelse.

Udover GPS, må det også gælden færden på nettet.

7
2. maj 2017 kl. 10:06

Man kan dele sin telefons lokation med hvem man har lyst til. Individet er i kontrol. Hvad er det der skal være forbudt? Og hvad er formålet? At beskytte folk der ikke selv kan opstille grænser?

5
2. maj 2017 kl. 06:42

"»Selvfølgelig skal det ikke være lovligt at overvåge sin kæreste,« siger Lisbeth Bech Poulsen til TV 2.

Ordføreren har kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen i samråd, hvor problemstillingen skal diskuteres."

Det er komplet spild af dine og mine penge, at Lisbeth Bech - var det ikke hende med tennissokkerne? - synes dette latterligt ligegyldige emne er så interessant, at det kræver et samråd, og at der skal bruges jurister til at udfærdige lovforslag, som hele folketinget skal bruge tid på at diskutere og måske vedtage, hvorefter nogen skal implementere denne lovgivning - og overvåge og håndhæve den, og retsforfølge dem, der overtræder den.

Bare fordi nogle privatpersoner har svært ved at sætte grænser overfor deres kærester.

Waste of money og en skændsel for demokratiet, at politikeren går op i den slags.

4
1. maj 2017 kl. 15:44

Undskyld Gert, du har fuldstændig ret. PS Hvormange aftaler om apps eller anden software har du accepteret uden at læse dem, fordi de var lange og uoverskuelige

3
1. maj 2017 kl. 14:20

Overvågning af andres data, herunder GPS, email, sociale medier, vægt, kaffeindtag og alt muligt andet, bør naturligvis kun ske hvis man har fået lov - uanset om det er i et privat forhold, på en arbejdsplads, fra staten mod borgerne osv osv osv... Er det ikke helt almindelig sund fornuft??

2
1. maj 2017 kl. 13:53

I denne artikel henvises til artiklen "Google tracker konstant din færden: Overvågning via smartphone næsten umulig at undgå".

"Selvfølgelig skal det ikke være lovligt at overvåge sin kæreste,« siger Lisbeth Bech Poulsen til TV 2" og "Hos Rådet for Digital Sikkerhed kalder man GPS-overvågningen for 'dybt krænkende' "

så stop dog google!

1
1. maj 2017 kl. 11:23

At gøre det sværere for Staten at overvåge borgerne?

Hvis der er "grundlag" for at overvåge kæresten, så er der nok andre problemer i forholdet, som bør addresseres. Men med Statens overvågning er det ALLE, som er under mistanke... og ikke kun modparten i forholdet.