SF: Det skal være ulovligt at overvåge kæresten via telefonens GPS
Der findes ingen konkret lov, der forhindrer personer i at overvåge kærester og ægtefæller via GPS-tracking. Og det skal laves om, mener SF’s retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.
Overvågningen mellem par foregår ifølge Rådet for Digital Sikkerhed i stor stil - f.eks. gennem Apples indbyggede Find Venner-funktion eller tredjeparts-apps som Life360.
I hvert tilfælde er det noget, der kræver adgang til partnerens telefon at sætte op. Og derfor kan det også være en fælles beslutning at gøre overvågningen mulig. Men flere oplever, at overvågningen tager overhånd, beretter blandt andet Dansk Stalking Center.
»Der kan være mange grunde til, at du har din ægtefælles login til iCloud,« forklarer Rasmus Theede, formand i Rådet for Digital Sikkerhed, til Version2.
»Og det betyder ikke, at man har fået lov til at overvåge. Men det er der ikke noget i loven, der forhindrer,« fortsætter han.
Derfor bør der ifølge SF også være klare regler på området.
»Selvfølgelig skal det ikke være lovligt at overvåge sin kæreste,« siger Lisbeth Bech Poulsen til TV 2.
Ordføreren har kaldt justitsminister Søren Pape Poulsen i samråd, hvor problemstillingen skal diskuteres.
Professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard opfordrer til en revision af loven.
»At overvåge med en GPS-tracker vil nogle nok mene er det samme, som hvis man hyrer en privatdetektiv til at skygge sin partner, mens andre vil mene, at det er grovere og mere krænkende. Splittelsen om problematikken er i sig selv grund nok til at få klarlagt, om det skal være ulovligt,« siger Jørn Vestergaard til TV 2.
Hos Rådet for Digital Sikkerhed kalder man GPS-overvågningen for 'dybt krænkende' og understreger, at loven på dette område ikke er fulgt med den teknologiske udvikling.
Ifølge selskabet bag app’en Life360 har 300.000 danskere downloadet app’en, der lægger op til at GPS-tracke hele familien.
