DK-Hostmaster administrerer ikke bare adresser under det danske top-leveldomæne, organisationen er for øjeblikket selv i besiddelse af 128 domæner under .dk.
Vel at mærke domæner, der på ingen måde har noget med organisationens virke at gøre. Det drejer sig blandt andet om sexbomb.dk, jehova.dk og eurobanker.dk.
Listen tæller flere andre domænenavne, der i princippet godt kunne være værdifulde. De 128 domæner skyldes dog ikke, at DK-Hostmaster har startet en nebengeschäft som domænehaj.
Det er i hvert fald ikke den forklaring, som direktør i DK-Hostmaster Jakob Bring Truelsen lægger op til.
Han fortæller, at domænerne ligger hos DK-Hostmaster som følge af en sag, der fik sin afslutning ved landsretten i 2012, hvor firmaet Digital Marketing Support ApS tabte til den danske domæneadministrator.
»Sagen gik på, hvem der har retten til at opkræve betaling for, at man har et domæne. Og det var der nogen, der betvivlede. Det blev fastslået i dommen, at det har DIFO/DK-Hostmaster,« siger Jakob Bring Truelsen og tilføjer:
»I sagen indgik en part, der havde en række domæner registreret, som der ikke blev betalt for.«
Og det er altså disse domæner, som DK-Hostmaster i dag råder over. Men ejerskabet får formentlig snart en ende. Domænerne skal nemlig sættes frigives, så folk kan købe retten til dem på lige linje med alle mulige andre domæner. Hvordan frigivelsen konkret skal foregå, skal DK-Hostmasters bestyrelse forholde sig til på et møde til marts i år.
»Bestyrelsen bliver præsenteret for, hvordan vi kan få disse domæner i omløb igen, så de kan komme i brug. Det er ikke DK-Hostmasters opgave at holde domæner tilbage, og sagen er nu så langt væk, at det rigtige vil være at få dem gjort tilgængelige igen,« siger Jakob Bring Truelsen.
Principielt er der to muligheder for, hvordan forløbet med at gøre domænerne tilgængelige igen kan foregå. Enten kan DK-Hostmaster vælge at frigive dem alle på en gang, eller de enkelte domæner kan blive frigivet lidt ad gangen.
»Relativt attraktive«
Uanset hvad, så er Jakob Bring Truelsen ikke videre interesseret i at komme med en nærmere dato for, hvornår et eller flere domæner kunne tænkes at blive frigivet.
»Nogle af domænerne kan godt være relativt attraktive. Og nogen vogter jo på, hvilke domæner der bliver tilgængelig hvornår. Hvis vi får sagt alt for meget om, at det er den og den dato, det sker, så giver vi nogle en fordel frem for den almindelige bruger. Vi synes, at alle, der har lyst til at registrere et domæne, skal have den mulighed,« siger han.
Jakob Bring Truelsen er forholdsvis ny i direktørjobbet hos DK-Hostmaster, som han tiltrådte marts 2015.
Sagen blev afsluttet i 2012. Hvorfor er det først nu, I kigger på at frigive domænerne?
»Jeg blev først opmærksom på det i november sidste år. Og jeg har i den forbindelse fået foretaget en intern udredning, så vi har fået et overblik,« siger han og tilføjer:
»Resultatet af udredningen præsenterer vi for vores bestyrelse på det kommende bestyrelsesmøde, så vi kan få sagen lukket.«