sexbomb.dk, jehova.dk, eurobanker.dk … DK-Hostmaster bakser med at frigive attraktive domæner

14 kommentarer.  Hop til debatten
Den danske domæneadministrator DK-Hostmaster ligger inde med 128 domæner, som organisationen nu forsøger at finde en måde at frigive på, så alle har en chance for at registrere domænerne.
18. januar 2016 kl. 06:28
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

DK-Hostmaster administrerer ikke bare adresser under det danske top-leveldomæne, organisationen er for øjeblikket selv i besiddelse af 128 domæner under .dk.

Vel at mærke domæner, der på ingen måde har noget med organisationens virke at gøre. Det drejer sig blandt andet om sexbomb.dk, jehova.dk og eurobanker.dk.

Listen tæller flere andre domænenavne, der i princippet godt kunne være værdifulde. De 128 domæner skyldes dog ikke, at DK-Hostmaster har startet en nebengeschäft som domænehaj.

Det er i hvert fald ikke den forklaring, som direktør i DK-Hostmaster Jakob Bring Truelsen lægger op til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at domænerne ligger hos DK-Hostmaster som følge af en sag, der fik sin afslutning ved landsretten i 2012, hvor firmaet Digital Marketing Support ApS tabte til den danske domæneadministrator.

»Sagen gik på, hvem der har retten til at opkræve betaling for, at man har et domæne. Og det var der nogen, der betvivlede. Det blev fastslået i dommen, at det har DIFO/DK-Hostmaster,« siger Jakob Bring Truelsen og tilføjer:

»I sagen indgik en part, der havde en række domæner registreret, som der ikke blev betalt for.«

Og det er altså disse domæner, som DK-Hostmaster i dag råder over. Men ejerskabet får formentlig snart en ende. Domænerne skal nemlig sættes frigives, så folk kan købe retten til dem på lige linje med alle mulige andre domæner. Hvordan frigivelsen konkret skal foregå, skal DK-Hostmasters bestyrelse forholde sig til på et møde til marts i år.

»Bestyrelsen bliver præsenteret for, hvordan vi kan få disse domæner i omløb igen, så de kan komme i brug. Det er ikke DK-Hostmasters opgave at holde domæner tilbage, og sagen er nu så langt væk, at det rigtige vil være at få dem gjort tilgængelige igen,« siger Jakob Bring Truelsen.

Principielt er der to muligheder for, hvordan forløbet med at gøre domænerne tilgængelige igen kan foregå. Enten kan DK-Hostmaster vælge at frigive dem alle på en gang, eller de enkelte domæner kan blive frigivet lidt ad gangen.

»Relativt attraktive«

Uanset hvad, så er Jakob Bring Truelsen ikke videre interesseret i at komme med en nærmere dato for, hvornår et eller flere domæner kunne tænkes at blive frigivet.

»Nogle af domænerne kan godt være relativt attraktive. Og nogen vogter jo på, hvilke domæner der bliver tilgængelig hvornår. Hvis vi får sagt alt for meget om, at det er den og den dato, det sker, så giver vi nogle en fordel frem for den almindelige bruger. Vi synes, at alle, der har lyst til at registrere et domæne, skal have den mulighed,« siger han.

Jakob Bring Truelsen er forholdsvis ny i direktørjobbet hos DK-Hostmaster, som han tiltrådte marts 2015.

Sagen blev afsluttet i 2012. Hvorfor er det først nu, I kigger på at frigive domænerne?

»Jeg blev først opmærksom på det i november sidste år. Og jeg har i den forbindelse fået foretaget en intern udredning, så vi har fået et overblik,« siger han og tilføjer:

»Resultatet af udredningen præsenterer vi for vores bestyrelse på det kommende bestyrelsesmøde, så vi kan få sagen lukket.«

14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
18. januar 2016 kl. 14:44

Er jeg den eneste, der studser over, at det netop er 128 domæner? 0 til 1111111

12
18. januar 2016 kl. 13:47

vil man give alle en lige stor chance skule man da bare frigive dem uden omtale det .

Mit umiddelbare gæt vil være at så er der stor chance for at domænet ender hos en domænehaj, da disse helt sikkert har værktøjer (automatiserede scripts) der registrerer interessante domæne i samme sekund de bliver frigivet.

Domænehajen vil efterfølgede forsøge at få domænet afsat - og scorer dermed en gevinst som statskassen lige så godt kunne have fået.

11
18. januar 2016 kl. 12:40

Bruger det ikke rigtig til noget, så hvis dk-hostmaster åbner for auktioner til fordel for denne eller hin ngo, kunne det være jeg gik af med det frivilligt og uden modydelse :-)

10
18. januar 2016 kl. 12:38

Når alle har listen, ville der jo ikke gå lang tid før de alle var registreret

9
18. januar 2016 kl. 11:20

vil man give alle en lige stor chance skule man vel bare frigive dem uden omtale det .

Ja, det ville jeg da også sige. Hvorfor gøre så stort et nummer ud af det. Hvorfor ikke bare lægge dem ud, sammen med alle andre .dk domæner, og hvis der så er nogen der på et tidspunkt kommer i tanke om at de godt kunne tænke sig at oprette / købe et domæne der hedder jehova.dk f.eks. - så ligger det på listen over ledige domæner, Færdig.......

8
18. januar 2016 kl. 11:03

vil man give alle en lige stor chance skule man vel bare frigive dem uden omtale det .

7
18. januar 2016 kl. 10:53

vil man give alle en lige stor chance skule man da bare frigive dem uden omtale det .

5
18. januar 2016 kl. 10:07

Reelt set er domænerne vel ikke beslaglagte, men blot blevet "frie" grundet manglende betaling ?

Normal praksis er de er frie til at blive registreret igen, der er dog en venteliste: https://www.dk-hostmaster.dk/find-dk-domaenenavn/venteliste/?no_cache=1

Jeg kan godt lide ideen med auktion, men bør man ikke følge normal praksis? Og hvis vi tillader auktion engang, hvad så næste gang et godt domæne bliver frit, og sekundært hvad er definationen af et "godt" domæne ;)

4
18. januar 2016 kl. 09:42

Det er sådan staten altid afhænder beslaglagte effekter, jvf. f.eks politiets auktioner, tvangsauktioner mv.

3
18. januar 2016 kl. 09:39

Alle frigivne domæner har en periode på f.eks 7 dage, hvor man man kan indsende bud på hvad man vil betale for domænet. Højeste bud får domænet. Hvis der ikke modtages bud, frigives domænet som hidtil.

Overskud fra auktion tilfalder statskassen eller evt. noget velgørenhed.

1
18. januar 2016 kl. 07:18

n/t