Sessionslogning: Teleselskaberne har slettet data om borgernes færden på internettet

Det har kostet omkring en halv milliard kroner at indsamle og opbevare data om danskernes brug af internettet over de sidste syv år, men nu er næsten al data fra sessionslogningen blevet slettet ifølge JydskeVestkysten.

Det er ikke småting, der har ligget på teleselskabernes servere over de sidste syv år siden sessionslogningen startede i 2007.

Alene sidste år blev der foretaget 3.500 milliarder registreringer af blandt andet, hvilke hjemmesider danskerne besøgte.

Ordningen skulle have bidraget til politiets efterforskningsarbejde, men blev nedlagt den 22. september i år af den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) efter kritik om, at sessionslogningen i praksis var ubrugelig til efterforskningen.

Læs også: Nu stopper sessionslogning: Massesletning af data begynder

Teleselskaberne har indtil den 22. december til at slette alle de data, der er blevet indsamlet i forbindelse med overvågningen, men allerede nu er de fleste oplysninger blevet slettet. Det skriver JydskeVestkysten.

Både Telia, TDC, 3, Telenor, Stofa har slettet alle oplysningerne fra sessionslogningen, der i flere tilfælde løber op i flere hundrede megabyte pr. dansker om året.

»Vi har i september slettet det, vi skal, for at leve op til de nye regler. Det oprindelige formål med den såkaldte sessionslogning, som i øvrigt stort set aldrig blev benyttet af politiet, var at kunne trække lister over hver enkelt borgers færden på nettet, hvis politiet præsenterede en dommerkendelse i forbindelse med en efterforskning. Den pligt er nu fjernet fra reglerne, og den mulighed har vi derfor lukket, så det ikke længere er muligt at trække sådanne lister over en identificerbar persons færden på nettet,« siger pressechef hos Telia, David Engstrøm, til Version2.

Læs også: Tidligere TDC-telechef: Justitsministeriet var advaret om det håbløse i sessionslogning

Sessionslogningen har stået for omkring 90 procent af den totale logning af danskernes telefon- og internetbrug i 2013, hvilket er over 40 gange mere end oprindelig forventet.

Det har kostet 50 millioner kroner om året for teleselskaberne at foretage logningen og opbevare oplysningerne og med en opstartsudgift på 200 millioner kroner, har sessionslogningen samlet kostet over en halv milliard kroner.

Telelogningen fortsætter dog som hidtil, og internetudbydere og teleselskaber skal også stadig registrere danskernes ip-adresser, så de blandt andet kan bruges til at efterforske piratkopiering af film, musik med videre.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Knud Jensen

Telelogningen fortsætter dog som hidtil, og internetudbydere og teleselskaber skal også stadig registrere danskernes ip-adresser, så de blandt andet kan bruges til at efterforske piratkopiering af film, musik med videre.

Synes efterhånden det er mange år siden jeg hørte noget om nogen som fik en straf for piratkopiering. Er det endnu noget som rent faktisk bliver håndhævet? eller er det bare undskyldningen for fortsat at have overvågning på nettet?

 • 10
 • 0
#2 Christian Nobel

Telelogningen fortsætter dog som hidtil, og internetudbydere og teleselskaber skal også stadig registrere danskernes ip-adresser, så de blandt andet kan bruges til at efterforske piratkopiering af film, musik med videre.

Var hele bevæggrunden for dette cirkus ikke den såkaldte "terror"?

Har man nu officielt udmeldt at drakonisk (og dyr) lovgivning udelukkende er for at tækkes en gruppe af lobbyister, som ikke har været i stand til at tilrette deres forretning til dette årtusinde?

 • 15
 • 0
#4 Erik Jensen

Logningen blev solgt som "antiterror logning" men på vanlig vis var det ikke det som var hele sandheden. Der var mulighed for at bruge det bredere, den fluffy beskrivelse jeg har hørt er "alvorlig kriminalitet", men jeg har ikke læst de faktiske dokumenter. Var det ikke også Skat som ville havde adgang til sidst. Det fik de vist ikke.

 • 2
 • 0
#8 Baldur Norddahl

Når nu teleselskaberne sparer 50 millioner om året ved ikke længere skulle sessionslogge, så kan vi vel alle se frem til billegere internet? Eller hvad?

Ja det siger teorien om konkurrence og markedskræfter. Dog er beløbet så lille, at du kun ser det ved at næste prisstigning bliver udsat en måned eller bliver lidt mindre end ellers.

Personligt ser jeg det mere som at der er fjernet en forhindring for nye virksomheder, der vil ind på markedet. TDC kan sagtens finde penge til et SAN et sted, men for den nystartede ISP er det en større del af egenkapitalen, der skal investeres i noget nytteløst.

 • 6
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere