Serverne hæves 180 cm over gulvhøjde i nyt dansk datacenter

Interxion tager bogstaveligt talt konceptet med det hævede gulv i datacenteret til et nyt niveau. Det hævede gulv er 180 centimeter over selve gulvet.

Co-location-udbyderen Interxion er i færd med at klargøre et nyt sekundært datacenter i Valby, som skal give firmaets eksisterende kunder en mulighed for at have to fysisk adskilte spejlinger af deres servere.

Det nye datacenter opføres i lokaler, hvor der tidligere har været datacenter tilhørende et teleselskab, men Interxion bygger helt om, og det inkluderer en speciel konstruktion.

Det hævede gulv i datacenteret kommer nemlig til at sidde cirka 1,8 meter over selve betongulvet i bygningen. Det betyder, at der er plads til, at man kan gå næsten oprejst under gulvet i maskinstuen.

»Centeret er bygget med et kæmpe, hævet gulv, som man kan gå nedenunder. Det glæder vi os til at eksperimentere med. Det giver os en høj kanal til at skubbe luften gennem,« siger direktør Peder Bank fra Interxion Nordic til Version2.

Illustration: Interxion

Normalt er gulvet i et datacenter hævet mellem en halv til en hel meter over bygningens faste gulv. Kølingen i datacentrene foregår typisk ved at lede kølig luft ind under gulvet og lade det komme op gennem riste i gangene mellem rækkerne af serverskabe.

Tidligere løb kablerne til strøm og netværk også under gulvet, men i takt med, at der er kommet større opmærksomhed på energiforbruget i datacentre, er kablerne flere steder blevet flyttet op i kabelbakker over serverskabene for at fjerne forhindringer for køleluften.

Selve kølingen vil primært foregå ved hjælp af frikøling, hvor kølevand køles ned af luften udenfor i store chiller-enheder i stedet for via kompressorer. I forhold til det tidligere datacenter i bygningen forventer Interxion at kunne reducere det årlige energiforbrug med 1 million kilowattimer.

»Vi hæver også temperaturen. Traditionelt skulle der jo være så koldt i serverrummet, at man kunne holde pingviner. Nu har hardwarefabrikanterne indset, at driftsomkostningerne også er en parameter, når man køber udstyr,« siger Peder Bank.

Producenterne af servere, storage og netværksudstyr tillader i dag, at udstyret kører i længere tid ved højere temperaturer end tidligere, og det betyder, at der ikke behøver være så koldt i datacenteret.

Interxion hæver således temperaturen på kølevandet med to grader, så det nu har en temperatur på 13 grader celsius i fremløb og 18 grader i returløb. Temperaturen af den luft, som suges ind i serverne til køling, ligger nu på mellem 20 og 25 grader celsius.

Den højere temperatur betyder, at der bliver brugt mindre energi på at sænke temperaturen på kølevandet, og det betyder også, at frikøling med luften udenfor bliver rentabel en større del af året.

Spejling af center i Ballerup

For Interxion er det store datacenter på 3.500 kvadratmeter i Ballerup den primære lokalitet, men det nye datacenter på foreløbig 300 kvadratmeter er tænkt som en sekundær lokalitet.

Det skal blandt andet være et tilbud til kunder, som af forskellige grunde er nødt til at have et spejlet datacenter på to fysiske lokaliteter med en vis afstand imellem.

Virksomheder inden for eksempelvis den finansielle sektor har krav om, at forretningskritiske data bliver opbevaret to adskilte steder, så man ikke risikerer at miste dem, hvis ét datacenter ødelægges ved eksempelvis en brand eller oversvømmelse.

Datacenteret i Valby kan også være interessant for kunder, hvor Interxions datacenter i Ballerup ligger for tæt på deres eget datacenter, men de ikke selv ønsker at stå for driften af en sekundær lokalitet til dataspejling.

Valby-udvidelsen af Interxion er en del af en større udbygning, hvor selskabet vil investere 125 millioner kroner i datacentre i Danmark og Sverige.

Version2 afholder konference om datacentre torsdag den 14. marts. Læs mere på datacenter.version2.dk/.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere