Serverfejl sender Københavns Universitet i sort hele dagen

Et nedbrud har sendt en server, der blandt andet indeholder DNS for Københavns Universitet, i sort. Problemet forventes løst i nat.

En fejl i en række gamle SATA-diske har sendt en af Københavns Universitets servere ud af spil. Nedbruddet skete mandag morgen og forventes løst i løbet af natten til tirsdag, da universitetet allerede har nyt udstyr klar.

En endnu uidentificeret fejl har fået en lang række gamle SATA-diske til at stå af i en af Københavns Universitets HP Eva storageenheder, og dermed gjort både hjemmesider og intranet utilgængelige for de studerende. Serveren indeholder nemlig DNS-oplysninger for universitetets hjemmesider.

Nedbruddet sker få uger inden en ellers planlagt udskiftning af enheden. Københavns Universitet har i de sidste fire år planlagt en udskiftning af serverudstyr, fortæller Bo Bendtsen, vicedirektør og ansvarlig for koncern-it på Københavns Universitet, til Version2.

Derfor er et hold af medarbejdere i øjeblikket i gang med at gendanne data fra weekendens backup til en IBM Netapp storage, som skal overtage.

»Lige nu er det bedste bud, at det tager hele dagen at genskabe. Mit bedste bud er, at vi er oppe at køre i morgen tidlig,« siger Bo Bendtsen til Version2.

Nedbruddet sker på et yderst uheldigt tidspunkt, da flere studerende i øjeblikket er i gang med eksamener. Dermed sidder en lang række studerende lige nu i klemme, fordi de ikke kan aflevere eller hente eksamensopgaver. Det kan de ikke, fordi de ikke kan tilgå e-learningssystemet Absalon, som de plejer, da DNS-serveren altså er nede, og den normale webadresse ikke virker.

Læs også: Skift til nyt studie-it-system giver ti dages nedetid på Københavns Universitet

Problemet er dog ikke større end, at universitetet har fundet en anden måde at tilgå systemet på. E-learningssystemet er nemlig hostet i Norge og er ikke berørt at nedbruddet.

Læs også: Sikkerhedshul pivåbent på 8. måned: Studerende kan snyde med karakterer

»Som udgangspunkt er sådan nogle systemer meget fejltolerante og har blandt andet Raid. Nogle gange kommer der større nedbrud, og i den situation er det backuppen, man laver, der er ens løsning,« siger Bo Bendtsen til Version2.

Universitetet vil løbende opdatere om status på it-driften på Københavns Universitets facebookside

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

Så KU kører på een DNS server ? Jeg er ret chokeret... jeg har 2 DNS servere hjemme for at konen kan fortsætte med at surfe når jeg piller ved en af serverne og KU kan ikke sætte en eller anden gammel PC til at være backup DNS server ? Der skal ikke andet til end en Linux med bind.

 • 3
 • 0
#3 Peter Nilsson

ku har disse 3 navneservere:

garm.adm.ku.dk ns-soa.darenet.dk quark.adm.ku.dk

Men der er ingen af dem der svarer, måske de er virtuelle på samme fysisk server ;-) det er jo helt galt hvis det er tilfældet.

ja det kan gratisdns.dk gøre meget bedre.

 • 3
 • 0
#4 Deleted User

Haha. Det er garanteret RAID-5 kombineret med virtualisering - så er der jo ikke noget, der kan gå galt :-))). Samtidig kan RAID-5 forklare de lange restore-tider. Uhm, EVA... så hedder det RAID-S og er LANGT bedre end RAID-5 i følge reklamerne for nogle år siden. Selvom jeg jo altid har syntes at "5" og "S" lignede hinanden lidt vel meget :-).

Mvh Mogens

 • 0
 • 0
#6 Søren Chrestensen

Hvad hjælper det at sætte siderne på gratisdns? Kun externe sider kan skrives deri, men interne systemer kan jo ikke komme deri? KU skal stadig have en DNS server kørene og interne systemer kan stadig rammes...

Og de er jo helt sikkert virtualiseret på et rack, men fælles disk storage system, jeg tvivler stærkt på at KU har penge til at have duplikeret systemer(måske de får det nu til nogle mere vitale systemer?), så det her er bare en 0.001% fejl som man ikke har råd til at forebygge 100% og må leve med at det kan ske.

 • 0
 • 0
#8 Rune Juhl Jacobsen

Universitetet vil løbende opdatere om status på it-driften på Københavns Universitets facebookside

Hvad fanden bilder de sig ind? Skal jeg nu melde mig på Facebook for at kunne se deres driftsinformation så jeg kan få af vide hvornår jeg kan benytte deres systemer igen?

Hvad med om de hostede deres egen driftsinformation på en side der ikke bliver berørt af deres egne nedbrud? Den er forresten her: http://it.ku.dk/driftsinformation/ -- sjovt nok er den nede.

 • 2
 • 0
#10 Klaus Slott

Det er bare det ultimative forsvar mod Anonymous trusler... træk stikket ud!

Spøg til side. På dns siden kører alle ku's navneservere nu igen, og i øvrigt kørte ns-soa.darenet.dk. da vist hele tiden, den er netop ikke er på samme hw. er du sikker på at den ikke svarede Peter?

 • 0
 • 0
#11 Tor Hvalsøe

Er det bare mig eller..? Hvorfor skulle de overhovedet have nogle interne services på egen hardware. Man skal fokusere på sin gernekompetance og betale sig fra resten.

De systemer du har til administration, elev-intra, og website, etc. Bør ligge et sted, i skyen. Hvis du får det hostet ude af huset på hos et firma der ved hvad de laver og ikke laver andet end hosting, så skulle chancen for succes og oppetid være betydeligt større.

Hvis det endelig er at man skal have nogle specielle systemer eller systemer det p.g.a. lovgivning skal være eks. i Dk eller på sin egen server. Så kan problemet løses med f.eks. en VPN forbindelse til det netværk som serverene er koblet på.

Helt generelt bør det afkobles fra lokationen så man ikke er bundet til et bestemt sted at have sine servere. Det eneste de skal sørge for er et godt netværk, vil mene at det kan klares med et begrænset antal server, og kan laves redundant for driftsikkerhed.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere