Server-knas mellem Rigshospitalet og Sundhed.dk har betydet fejl i donor-registret i årevis
Hvis du har registreret dig som organdonor eller registreret dit livstestamente på Sundhed.dk de senere år, er der en risiko for, at registreringen ikke er gået igennem. Det skyldes en serverfejl for de informationer, som udveksles mellem Sundhed.dk og Rigshospitalet.
Der er tale om en serverfejl, som kan have stået på siden 2005, hvor det digitalt blev muligt at registrere sig. Det fremgår af en række orienteringsbreve til Folketingets Sundhedsudvalg, som Version2 har fået udleveret af Sundheds- og Ældreministeriet.
Det er Sundheds- og Ældreministeriet, der har ansvaret for driften af de to registre, men det er Sundhed.dk, der har ansvaret for den elektroniske tilmelding til registrene. Morten Elbæk Petersen, som er direktør i Sundhed.dk, uddyber her, hvad fejlen dækker over:
»Hvis databasen på Rigshospitalet af den ene eller anden grund ikke responderede på Sundhed.dk’s kald, registrerede Sundhed.dk ikke det manglende eller negative svar. Det betød, at borgeren kunne tro, at registreringen, eller deres ændringen, var slået igennem, til trods for, at det ikke var tilfældet,« siger Morten Elbæk Petersen til Version2.
Risikoen ved den type fejlregistreringer er, at sundhedspersonalet på Rigshospitalet pludselig kan stå og mangle organer, selvom en række borgere måske allerede har tilkendegivet, at de vil donere dem - men så uden rent faktisk at have gjort det.
Periode inden 2007 mørklagt
På baggrund af serverfejlen, der blev opdaget 3. marts 2015, har Sundheds- og Ældreministeriet sendt breve ud til 38.600 danskere, der i perioden 2005 til 2007 har tilmeldt sig et af de to registre. Det skyldes, at perioden inden 2007 er mørklagt, eller som det står i et af orienteringsbrevene til Folketingets Sundhedsudvalg:
‘Sundhed.dk har oplyst, at det ikke er teknisk muligt at analysere perioden før 3.12.2007. Sundhed.dk oplyser samtidigt, at man ikke ved, om fejlen har eksisteret før 3.12.2007’.
Til det siger direktør Morten Elbæk Petersen:
»Analysen (af fejlen, red.) er foretaget ved at gennemgå Rigshospitalets database, og der blev foretaget en teknisk omlægning i 2007, hvor de tidligere data ikke blev bevaret. Derfor kan vi ikke analysere data fra før 2007.«
I den tekniske gennemgang af serverproblemerne er der fundet frem til, at der i perioden 3. december 2007 til 5. marts 2015 har været 841 fejlregistreringer, hvor borgernes tilmelding altså ikke er gået igennem og er blevet lagt korrekt på serveren.
Siden er det antal blevet reduceret til 401, fordi resten manuelt har været inde på Sundhed.dk for at tjekke, om deres registrering rent faktisk er gået igennem. Men omfanget af fejl, der kan ligge gemt mellem 2005 og 2007, er altså stadig uvis.
Deadline 1. september 2015
Læser man det brev igennem, som er blevet sendt ud til flere tusinde borgere, får borgerne oplyst, at de har frem til 15. september 2015 til at tjekke, om deres registrering er gået korrekt igennem. Det skal ske på Sundhed.dk.
Indtil den skæringsdato antager Sundheds- og Ældreministeriet, at borgernes data kan være fejlbehæftede. Hvis borgeren omvendt ikke foretager sig noget efter den 15. september 2015, så antager man, at registreringen er, som den skal være.
Rettet tirsdag den 14. juli klokken 10:22: Sundhed.dk korrigerer over for Version2, at der er tale om fejl i udvekslingen af informationer mellem Rigshospitalet og Sundhed.dk, og altså ikke som først oplyst en fejl hos Sundhed.dk alene. Dertil har det fejlagtigt fremgået, at Sundhed.dk var afsender af brevet til borgerne. Det er blevet ændret til Sundheds- og Ældreministeriet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.