Seruminstituttet sletter ulovligt omskæringsregister

Seruminstituttet har igennem 19 måneder ulovligt indsamlet oplysninger om omskæringer af drengebørn. Nu slettes registret.

Statens Seruminstitut (SSI) sletter nu det omstridte omskæringsregister, der er baseret på ulovligt indsamlede oplysninger.

Det skriver Berlingske.

SSI har igennem 19 måneder registreret omskæringer af drengebørn, men instituttet har aldrig fået den nødvendige godkendelse fra Datatilsynet. Registret er altså ulovligt, og nu erkender direktør Nils Strandberg Pedersen, at det var en fejltagelse at indsamle oplysninger uden tilladelse.

»Indsamlingen burde ikke være startet, før Datatilsynets godkendelse forelå. Kritikken af os er berettiget, men vi mente, at hjemlen til at indsamle oplysningerne var i orden,« siger han og understreger, at registret bliver slettet hurtigst muligt:

»Vi er klar til at slette registret, og vi forventer, at det vil ske inden for de næste par dage.«

Læs også: Seruminstituttet udleverer millioner af ikke-anonyme patientdata til private organisationer

Datatilsynet har blandt andet udtrykt bekymring over, at registret kunne afsløre børnenes religiøse tilhørsforhold, da omskæringer primært udføres på børn af jødisk og muslimsk herkomst.

Registreringen af omskæringerne trådte i kraft i januar 2014 efter at være blevet iværksat af tidligere sundhedsminister Astrid Krag i sommeren 2013.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Marie Krogsbøll

Først opretter vi en ulovlig database på forventet efterbevilling. Derefter trækker vi den så længe som muligt, indtil der kommer for meget mediefokus på. Og igen har Datatilsynet tilsyneladende været magtesløst.

Det, der er rigtigt mærkeligt her, er, at det er ministeriet, der har beordret indsamlingen, og oven i købet midt i, at der er ved at komme fokus på DAMD.

Undersøger ministeriet ikke lovligheden af deres ideer, inden man sætter det igang? Her kunne det være rart med mulighed for aktindsigt i ministeriernes interne papirer, men det er jo nok ønsketænkning, at man kan få aktindsigt, hvilke overvejelser man har gjort sig på forhånd i dette tilfælde.

 • 7
 • 0
#5 Niels P Sønderskov

Det kan du mene. Jeg går mere op i de stakkels børn, som der skæres i. Ligesom et stort flertal i befolkningen og Folketinget. Det er ikke noget argument imod et register, at det indeholder personfølsomme oplysninger. Det er der mange registre, der gør.

 • 3
 • 3
#7 Niels P Sønderskov

Det er et yderst kringlet spørgsmål, for egentlig er det allerede forbudt efter generelle regler om overgreb på andre mennesker (legemsbeskadigelse). Jeg antager derfor, at det er vigtigt at blive klogere på de bl.a. religiøse undtagelser, der fører til den beklagelige fortsatte praksis. Det bunder i en vejledning fra Sundhedsstyrelsen, der har lyttet lidt rigeligt til imamer og rabinere, som om det var noget de skulle bestemme.

I Danmark er der ingen tvivl om, at forældre ikke ejer deres børn og hverken kan banke dem eller skære unødigt i dem. Andre kulturer ser anderledes på det og konservative jøder fx går så vidt som til at sætte lighedstegn mellem omskæring og jødedom.

 • 3
 • 1
#8 Anne-Marie Krogsbøll

Der er vi langt hen ad vejen enige - men man kan ændre den pågældende vejledning uden at skulle registrere - for i sidste ende er det jo et yderligere overgreb mod de stakkels børn, at de oven i købet bliver registrerede i et så følsomt register med deres meget private "helbredsoplysninger". Oven i købet et register, som i de forkerte hænder vil kunne misbruges.

Omskæring af religiøse grunde er et irreversibelt indgreb i en magtesløs persons krop, og derfor uacceptabelt, uanset hvad man evt. ville kunne registrere. Man ville jo heller aldrig i Danmark tillade kvindelig omskæring, fordi nogle religioner og kulturer har en sådan praksis.

Registrering forudsætter jo også, at man er ærlige omkring de indgreb, der foretages, og hvor sandsynligt er det? I stedet bør man måske følge mere op på mistanker, hvis sundhedspersoner eller andre bliver opmærksomme på, at der er foretaget et sådan indgreb. Og så se at få ændret den vejledning.

 • 4
 • 1
#13 Kasper Hovgaard

Jeg ville ønske, at Version2 (eller JyllandsPosten) fulgte op på denne hér i stedet: http://www.version2.dk/artikel/serum-instituttet-udleverer-millioner-af-...

Jeg gætter på, at SSI tjener rigtig gode penge på dette - og de har endnu ikke givet en god forklaring på, hvorfor de også videregiver data i IKKE-anonymiseret form.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere