»Ser med største alvorlighed på nedbruddet«: Digitaliseringsstyrelsen forlanger »grundig redegørelse« for NemID-nedbrud

27. juni 2022 kl. 10:155
»Ser med største alvorlighed på nedbruddet«: Digitaliseringsstyrelsen forlanger »grundig redegørelse« for NemID-nedbrud
Illustration: Nets.
Efter flere dages nedbrud meddeler Nets, at NemID igen er i normal drift, og dermed skal forløbet omkring nedbruddet nu undersøges grundigt, kræver Digitaliseringsstyrelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Digitaliseringsstyrelsen forlanger »en grundig redegørelse for hele forløbet« omkring sidste uges NemID-nedbrud fra Nets.

Det skriver Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Læs også: Kommende ITU-rektor: »Vi skal blive bedre til at levere efteruddannelse til alle«

»Det er dybt utilfredsstillende for alle parter, at den nationale digitale ID-løsning kan blive ramt af så omfattende et nedbrud, som strækker sig over så lang tid. Digitaliseringsstyrelsen ser med største alvorlighed på nedbruddet og er i løbende dialog med leverandøren,« skriver styrelsen i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

NemID blev tirsdag aften ramt af nedbrud grundet problemer med et rod-certifikat, der resulturede i, at 30 procent af brugerne ikke kunne tilgå digitale tjenester som borger.dk, deres netbank og deres digitale postkasse. I går, søndag, meddelte Nets, at NemID igen var i normal drift.

Læs også: EU udvider samarbejde med sociale medier om at bekæmpe desinformation

»En teknisk fejl hos os har de seneste dage påvirket driften af NemID. Efter flere dages intensivt arbejde med at finde en løsning har vi nu fortaget en ændring hos os, der igen gør det muligt at anvende NemID på normal vis. Vi beklager dybt, at disse driftsforstyrrelser har stået på så længe og de gener det har medført for borgere samt offentlige og private tjenesteudbydere,« siger Torsten Hagen Jørgensen, der er landechef i Nets Danmark i en pressemeddelelse fra Nets.

Forløbet omkring nedbruddet skal nu granskes forlanger Digitaliseringsstyrelsen.

»Nets skal for nuværende fokusere alle kræfter på at løse problemet, men så snart normaldriften er genoprettet, skal Nets levere en grundig redegørelse for hele forløbet, herunder hvordan det sikres, at noget sådan ikke kan gentage sig,« skriver styrelsen.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
27. juni 2022 kl. 13:39

Muligvis skulle man begynde at GØRE TINGENE SELV i stedet for at outsource til højre og venstre i håb om at det bliver billigere / bedre.

1
27. juni 2022 kl. 13:24

En noget ensidig SLA for MitID, der indeholder adskillige sider med krav til brugerne, har kun et kort afsnit om leverandørens ansvar, hvor der bl.a. står: "Nets DanID A/S er ikke erstatningsansvarlig for krav, som måtte opstå som følge af, at du ikke kan anvende MitID på grund af fx driftsforstyrrelser enten hos Nets DanID A/S eller hos den digitale selvbetjeningsløsning, du ønsker at tilgå med dit MitID."

Og Digitaliseringsstyrelsen er jo en offenlig instans, så det ville undre mig meget, hvis de har en SLA overfor deres brugere!

Ergo er konsekvenserne dit eget problem, hvis du er lovmæssigt forpligtet til noget, som kræver NemID/MitID, og skidtet er nede.

Det er bare ærgerligt, hvis en overskredet tidsfrist udløser en bøde, en mistet forældremyndighed, eller en tur i fængslet.

Hvad er meningen med at behandle samfundsborgerne på den måde???

5
29. juni 2022 kl. 10:56

Det er ikke en SLA du linker til. Og man har ikke en SLA med sine slutbrugere.

En SLA er den aftale en leverandør laver med den kunde der bestiller en given service, hvor man garanterer oppetider, svartider, service-responstider osv.

Typisk vil der stå:

  • 99.9% af API kald har responstider på under 0.5 sekunder
  • Kritiske supportsager besvares inden for 24 timer
  • Ved nedbrud af system1 opstartes redundant system2 på max 30 minutter.
  • Servicens oppetid er 99.99% årligt

Og typisk vil man indskrive

  • Ved nedetider udover de garanterede 99.99% betales en bod på x% af den årlige driftssum per 0.1% yderligere nedetid.

Det er selvfølgelig ikke fedt at skulle have den slags aftaler med indbygget bod, men alternativet er at Nets er ligeglade med hvor længe NemId er nede.

4
28. juni 2022 kl. 13:19

Hvad er meningen med at behandle samfundsborgerne på den måde???

Det er jo skabelonen for digitalisering i det offentlige Danmark. Det forsømmes sjældent at benytte lejligheden til at flytte ansvar fra myndighed til borgeren.

I det store billede falder det vel tilbage på at vi vælger karrierepolitikere istedet for nogen, som vil varetage borgernes interesser. Det er åbenlyst nemmere for en minister at stryge embedsmændene med håret.