SEO-ekspert advarer: Spam-marketing gambler med virksomheders fremtid
Kampen om opmærksomhed fra forbrugere og webshop kunder er hård, og det har tvunget online-marketingfolk til at blive mere og mere kreative i jagten på at nå til tops i søgeresultaterne på Google og først til at nå potentielle kunder på Facebook.
Nu advarer en reformeret blackhat-SEO-ekspert om, at marketingbureauer danser på en knivsæg og risikerer at tabe kundernes forretning og renommé på gulvet ved at anvende SEO-teknikker fra den etiske gråzone.
»Der er milliarder af kroner på spil for danske hjemmesider ved at ligge i toppen af Google, så fristelsen (til at bruge risikable SEO-teknikker, red.) er simpelthen for stor,« siger Jimi Hove, online-markedsføringsekspert og indehaver af Jimi Hove Online Marketing til Version2.
Han har i løbet af sine 12 år i branchen selv anvendt såkaldte PBN-netværk, der af kritikere kaldes spamblogs, til at hjælpe sine kunder til tops på Google.
En praksis, han nu opgiver, fordi det simpelthen er for risikabelt.
Har set ejere bryde sammen i gråd
PBN betyder Private Blog Network og er en betegnelse for et netværk af blogs, som linker til hinandens indhold og eksterne produkter, der f.eks. anmeldes. Problemet opstår, når SEO-firmaer opretter pseudo-netværk af blogs med tvivlsomt eller ligegyldigt indhold, som ikke er tiltænkt faktisk at blive læst af brugere. Formålet er udelukkende at skabe en blog, som Google tror er reel, og som linker til en betalende kundes side. Google ser så, at en given webshop bliver linket til af mange hjemmesider, hvilket giver en øget rank i søgeresultaterne, da hjemmesiden virker mere relevant for søgeren.Faktaboks: PBN-Netværk
Hove advarer i et blogindlæg om, at marketingbureauer, der anvender PBN-netværk, gambler med deres egen og kundernes fremtid.
Google tillader ikke såkaldte 'link schemes', der søger at manipulere med søgemaskinerankings ved hjælp af links fra pseudo-hjemmesider, der ikke tjener andet formål end at linke til reelle sider og produkter og dermed øge deres værdi for Googles algoritme.
Hove fortæller, at der er millioner at hente i indtjening ved at bruge PBN-netværk og lignende teknikker, og at brugen af teknikkerne er ‘voldsomt stigende’ i SEO-verdenen.
Teknikkerne er ikke ulovlige, men fordi de bryder med Googles retningslinjer, kan søgemaskinen bombe en hjemmesides i bunden af søgeresultaterne, hvis de bliver fanget i at bruge de ufine teknikker.
Og det er ikke altid, at SEO-bureauer fortæller deres kunder om brugen af teknikken, selvom det er kundernes hjemmesidevurdering, der gambles med.
»Problemet er, at når Google endelig får knækket nøden med at optrævle de her netværk, så er der tusindvis af danske webshops, som står til store tab fra den ene dag til den anden. Tab, det kan tage dem månedsvis at indhente, hvis de nogensinde gør det,« siger han.
I et blogindlæg beretter han om at have set en webshop-ejer bryde grædende sammen, da han fik at vide, at hans SEO-leverandør havde sjusket og var blevet fanget i at bryde Googles retningslinjer. Fordi hans butik kom i bad standing hos Google, måtte han afskedige medarbejdere, som han havde haft ansat i 12 år.
Gevinsterne kan virke for gode
Hove ved godt, at gevinsterne af at bruge PBN-netværk lader til at overstige risikoen. Så hans råd til SEO-bureuaer, der vil lave ‘snasket SEO’, er at vide, at Google altså har en grænse for, hvad de tillader, og at de bliver bedre til at opdage fusk hele tiden.
Han fortæller, at flere SEO-guruer, og andre der har tjent stort på blackhat-SEO, selv erkender, at der kommer en dag, hvor teknikkerne ikke virker mere, fordi Googles algoritme bliver klogere.
Han har derfor skrevet en guide til SEO-folk, der er afhængige af teknikkerne, til at bryde deres PBN-afgængighed og i stedet bruge stuerene links og søgetrafik til at hjælpe deres kunder til tops hos Google.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.