Sendte brugeres »Jeg er på ferie«-svar til modtagere af nyhedsbrev

Hjemmesiden Virk.dk, hvor virksomheder kan indberette digitalt til det offentlige, har ved en fejl videresendt brugeres auto-svar til andre brugere af hjemmesiden. Det er man »meget kede af« hos Virk.dk.

Registrerede brugere af hjemmesiden Virk.dk har i et endnu ukendt antal tilfælde fået videresendt deres auto-svar på et nyhedsbrev i stil med »Jeg er på ferie« til andre brugere af hjemmesiden.

Det betyder, at brugerne har modtaget informationer om andre brugeres ferievaner, forretningsrejseplaner og hvad man nu ellers skriver i auto-svaret, når man ikke er på sin pind i en længere periode.

Problemet skyldes en fejl i mailsystemet Mailman, som Virk.dk - der bruges af virksomheder til digitale indberetninger til det offentlige - endnu ikke har kortlagt nærmere.

Flere Version2-læsere og abonnenter på Virk.dk's nyhedsbrev beretter om at have modtaget andre brugeres oplysninger om ferie og lignende beskeder i indbakken.

»På grund af én eller anden mystisk fejl hos virk.dk sender de alle de out-of-office meddelelser, de får, ud til samtlige modtagere af nyhedsbrevet - ud over at det kommer ud til en ukontrolleret stor skare, hvem der ikke er hjemme eller i hvert fald på ferie - så afslører det jo også en masse mailadresser?,« skriver en forundret læser i en mail til Version2.

Hos Virk.dk bekræfter chefkonsulent Torsten Grunwald fadæsen.

»Der er sendt op mod 30.000 nyhedsbreve i alt, og som vi observerer det, så har de brugere, der har fået flest auto-svar, formentlig fået omkring 75 mails i indbakken. Det er træls at få 75 irrelevante mails, men problemet er jo, at sådan nogle feriesvar-oplysninger ikke er noget, der skal sendes til alle andre,« siger Torsten Grunwald.

Han er indtil videre ikke klar over, om alle registrerede brugere har modtaget ét eller flere auto-svar fra andre brugere. Men Virk.dk er ikke stolt af situationen.

»Det er vi selvfølgelig meget kede af. Det kildne i det er jo, at man selvfølgelig ikke skal have eksponeret sin mail for andre, uden at man selv vælger det,« siger Torsten Grunwald.

Han oplyser, at Virk.dk testede nyhedsbrevet af ved først at sende 300 mails ud. Her var der ingen problemer.

»Men som det ser ud nu, er der en fejl i opsætningen af Mailman. Vi kan ikke fuldstændig sikkert sige, hvad fejlen består i nu, men meldingen fra leverandøren lyder, at det er en konfigurationsfil, der ikke arter sig som den skal,« siger Torsten Grunwald.

Uanset om den tekniske fejl ligger hos Virk.dk eller leverandøren, tager Virk.dk hele skraldet for den uheldige episode.

»Selvom det ser ud til, at det er en teknisk fejl og ikke en menneskelig, tager vi selvfølgelig ansvaret for det, der er sket,« siger Torsten Grunwald.

Han oplyser, at der ikke sendes flere nyhedsbreve ud, før problemet med mailsystemet er kortlagt og løst.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Erik Cederstrand

Det begyndte først at blive rigtig sjovt, da ferierobotterne begyndte at svare på hinandens feriemeddelelser...

Der er flere fejl her. Listen burde være modereret, så emails ikke bare blev sendt afsted uden samtykke. Mailman burde desuden respektere en "Precedence: bulk" header, og ferierobotterne burde sætte denne header og i øvrigt respektere en "X-List-*" header.

 • 0
 • 0
#2 Sune Rentow

meldingen fra leverandøren lyder, at det er en konfigurationsfil , der ikke arter sig som den skal

Det er altid irreterende med konfigurationsfiler der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentlig.

Erkend dog at softwaren er blevet sat forkert op, i stedet for at skyde skylden på en stakkels fil.

 • 0
 • 0
#5 Per Krarup

Mystisk, jeg har aldrig abonneret på nyhedsbrevet, men modtog alligevel 40+ out-of-office svar.

Mere mystisk, at mails er sendt til et alias som jeg kun bruger i forbindelse med Digital Signatur...

Indtil i går var jeg ikke engang registreret bruger. Jeg lod mig registrere for at indberette problemet, men det virkede ikke. grrr!

 • 0
 • 0
#6 Sune Elvig

Hvorfor skriver Version2 ikke hvilke virksomheder der står for opsætning og drift af systemet, når Jyllandsposten gerne skriver navnene?

Det kunne også være interessant at vide hvorledes systemet er testet inden ibrugtagning.

 • 0
 • 0
#7 Morten Bøgh

Det er vel fordi konfigurations filen ikke opfører sig ordentligt ;)

Jo - det er altid godt at skylde skylden på brugerne. Jeg begynder at fornemme hvad der ligger i mottoet for Version2: "Edb for professionelle", nemlig at edb folk er professionelle, det er brugerne der er idioter. Man kunne vel også vende tingene om, gribe i egen barm, og spørge: Hvorfor har det anvendte produkt har en konfigurations-option gående på at returnere samtlige svar til samtlige brugere. Det lyder ret destruktivt. Hvis man som systemudvikler undlader at udvikle funktioner som er rent destruktive (eller i hvert fald skjuler dem dybt i systemet) så mindskes mængden af idiotiske handlinger muligvis, og brugerne kan træde i karakter som de fornuftige mennesker de grundlæggende er.

 • 0
 • 0
#8 Morten Madsen

"Man kunne vel også vende tingene om, gribe i egen barm, og spørge: Hvorfor har det anvendte produkt har en konfigurations-option gående på at returnere samtlige svar til samtlige brugere. Det lyder ret destruktivt. Hvis man som systemudvikler undlader at udvikle funktioner som er rent destruktive (eller i hvert fald skjuler dem dybt i systemet) så mindskes mængden af idiotiske handlinger muligvis, og brugerne kan træde i karakter som de fornuftige mennesker de grundlæggende er."

Fordi det er sådan en distributions liste virker.

Problemet er ikke funktionen, men at mail systemet er blevet sat forkert op. Normalt vil man jo ikke give alle lov til at sende mails til sådan en stor distributions liste.

 • 0
 • 0
#9 Erik Cederstrand

Hvorfor har det anvendte produkt har en konfigurations-option gående på at returnere samtlige svar til samtlige brugere

Fordi det nu engang er sådan mailinglister ofte bruges - til at sende beskeder rundt mellem mange mennesker. Hvis feriebeskeden sendes, selv om mailen fra Mailman i sine headers beder om at det ikke sker, og feriebeskeden i sine headers ikke gør opmærksom på at den er en automatisk besked, så er det ikke så nemt for Mailman at sortere skidt fra kanel.

I Virk.dk's tilfælde bruges Mailman til envejskommunikation, og derfor burde de tilmeldte emailadresser naturligvis ikke have adgang til at sende beskeder til listen. Nu er Mailman ikke det mest brugervenlige program på denne jord, men en basal test havde været på sin plads, når nu man har halvdelen af landets virksomheder på sin mailingliste.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere