Send data over wifi med 11 megabit - for en titusindedel af normalt strømforbrug

Mens nye standarder for wifi til Internet of Things er på vej med lavt strømforbrug, så har forskere formået at bruge almindelige wifi-enheder til at sende data næsten uden strøm.

Trådløs overførsel af data er én af de store udfordringer for Internet of Things, fordi mange af de nye enheder, man gerne vil forbinde til internettet, ikke har en konstant strømforsyning. Og wifi kræver strøm.

Men nu har forskere fundet en måde at bruge 802.11b wifi-standarden til at sende data med et forsvindende lavt strømforbrug, skriver Phys.org.

I en række forsøg har forskere fra University of Washington eksperimenteret med passiv wifi. Det fungerer ved at have en central enhed, der står for at sende radiosignalerne.

De passive enheder skal blot generere datapakkerne og transmittere dem ved så at sige reflektere signalet ved hjælp af 'backscatter', der også bruges i visse typer RFID-chips.

Dermed er det muligt at transmittere data fra en enhed, som kun skal bruge knapt 50 mikrowatt ved overførsel med en hastighed på 11 megabit/s.

I 2014 demonstrerede forskerne første gang teknikken, men her var hastigheden blot én kilobit/s.

Læs også: Drop batteriet: Forskere sender data over wifi uden ekstern strømkilde

Passiv wifi med denne metode gør det muligt at overføre data med et strømforbrug, der er mellem 1.000 og 10.000 gange lavere end almindelig wifi og også 1.000 gange lavere end lavenergistandarden for Bluetooth og Zigbee. Samtidig benytter den almindelig wifi, og signalerne kunne i forsøget opfanges af almindelige smartphones.

Der er en decideret standard for lavenergi wifi på vej, som bruger lavere frekvenser og lover en hastighed på i første omgang op til 18 megabit/s. Standarden 802.11ah benytter sig af aktive sendere, men vil understøtte mellemstationer, der begrænser, hvor meget de enkelte enheder skal sende.

Læs også: Ny langtrækkende wifi-standard til internet-of-things som parkometre og røgdetektorer

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk

Kommentarer (6)

Alexander Hansen

Da jeg gik på grundforløbet Data og kommunikation (IT-supporter) Lærte vi om wifi standarder. Bla. B - Hvor stort forskel er der på strøm forbruget ved overførsel på de andre standarder ,g,n, ac?

Jan Heisterberg

Det er muligt Kim Schulz ved meget om WiFi, men elektroteknik er tilsyneladende ikke hans kompetence..
Måske mener han energiforbrug eller effekt - som f.eks. måles i Watt (eller brøkdele deraf). Strømforbruget - som måles i Ampere - er helt uinteressant med mindre man skal dimensionere en ledning eller lignende.

Jan Heisterberg

Det er muligt Kim Schulz ved meget om WiFi, men elektroteknik er tilsyneladende ikke hans kompetence..
Måske mener han energiforbrug eller effekt - som f.eks. måles i Watt (eller brøkdele deraf). Strømforbruget - som måles i Ampere - er helt uinteressant med mindre man skal dimensionere en ledning eller lignende.

At journalisten laver samme fejl - ja, sådan er det ofte.

Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer

Partnernyheder

Welcome to a seminar on tools that help you become GDPR compliant!

Getting GDPR compliant by May 2018 implies a lot of activities covering the legal aspects, internal business processes, data management, and security technology.
28. feb 2017

Maja Rosendahl Larsen ansat hos Affecto

24. jan 2017

Introduction to Jedox – Affecto Seminar, Copenhagen

12. jan 2017