Selvcensur skal åbne døren for Facebook i Kina

Kina har siden 2009 haft forbud mod Facebook. Nu har Facebook taget sagen i egen hånd. Det sociale medie har udviklet en software, der skal censurere sig selv, for at imødekomme de kinesiske propagandamyndigheders krav.

Facebook har i al stilhed udviklet et værktøj til at censurere sig selv for at overbevise Kina om, at verdens største sociale medie endnu en gang skal være tilgængeligt i verdens næststørste økonomi. Det skriver Reuters.

Softwaren, som Facebook har udviklet, kommer til at undertrykke folks indlæg i visse geografiske områder.

I marts mødtes Mark Zuckerberg med den kinesiske propaganda-tsar Liu Yunshan, der ifølge det kinesiske statsmedie Zinhua fortalte, at han håbede på, at Facebook kunne styrke og forbedre den gensidige forståelse med Kinas it-virksomheder.

»Vi har i lang tid været interesserede i Kina. Vi bruger meget tid på at forstå og lære landet at kende,« fortæller en talskvinde fra Facebook, Arielle Aryah, i en mail til Reuters og tilføjer:

»Vi har endnu ikke taget nogen endelige beslutninger om vores tilgang til Kina. Lige nu er vores fokus på at hjælpe kinesiske virksomheder og udviklere med at udvide til nye markeder ved hjælp af vores annonce-platforme.«

Udenlandske virksomheder i Kina, særligt inden for mediebranchen, fortæller, at de ofte oplever et politisk pres. Kinas miltæravis skriver blandt andet, at internettet er den vigtigste 'front' i kampen mod vestlige 'anti-kinesiske styrker'.

Forbud siden 2009

Kina, der har verdens største antal brugere af internettet, forbød Facebook som følge af Urmqi-optøjerne i 2009, der handlede om, at muslimerne i regionen følte sig politisk og religiøst forfulgt, og kostede mindst 140 mennesker livet.

Forbuddet blev indført af de kinesiske myndigheder i et forsøg på at dæmme op for nyhedsstrømmen vedrørende de etniske uroligheder.

Selvom det er Facebook, der har udviklet censureringsværktøjet, har de ikke i sinde selv at eksekvere det.

Facebook vil i stedet tilbyde softwaren til en tredjepart, der så skal stå for overvågningen. Det er hensigten, at denne tredjepart skal have fuld bemyndigelse til at beslutte, hvorvidt et indlæg skal vises i de kinesiske brugeres newsfeed.

Der er ingen indikationer om, at Facebook har tilbudt softwaren til de kinesiske myndigheder. Facebook nævner, at det blot er en af mange ideer, der har været diskuteret, og det er en mulighed, at softwaren aldrig ser dagens lys.

Facebook har i de seneste måneder kæmpet med påstande om, at de fjerner bestemt indhold på platformen i deres forsøg på at fortsætte væksten i udviklingslande, hvor de lige nu har en relativt lille berøringsflade.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere