Seks mænd anholdt for ulovlig fildeling: »Det er meget tilfredsstillende«

Illustration: Screendump
Efter en række anmeldelser fra Rettighedsalliancen om fildelingstjenester, er seks mænd blevet anholdt og sigtet for ophavsretskrænkelser af særligt grov karakter. Der er blevet delt ca. 3.800 ophavsretsbeskyttede værker på de anmeldte fildelingstjenester.

Seks mænd mellem 22 og 41 år er anholdt og sigtet for ophavsretskrænkelser af særligt grov karakter. Det sker efter en aktion på en række adresser i Jylland, hvor Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i samarbejde med IT-specialister fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) har beslaglagt computere, telefoner og andet it-udstyr.

Der blev desuden beslaglagt 300.000 kroner, som formodes at være fortjeneste fra ulovlig salg af såkaldte seedboxe.

En seedbox er en privat dedikeret server, der gør det muligt hurtigt at uploade og downloade digitale filer - ofte ved brug af BitTorrent-teknologien – således at en bruger slipper for, at al trafikken går gennem dennes egen computer, ligesom der opnås en vis form for anonymitet.

Det skriver Anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

Efterforskningen i denne sag blev indledt på baggrund af en række anmeldelser fra Rettighedsalliancen om konkrete fildelingstjenester som DanishBytes og Shareuniversity. Tjenesterne delte ophavsretligt beskyttede værker uden samtykke fra rettighedshaverne, heriblandt tv-serier, musik, e-bøger, spil og andet indhold.

Rettighedsalliancen har tidligere fået foretaget en undersøgelse, der viser, hvordan danskernes trafik til hjemmesider, der bryder ophavsrettigheder, har udviklet sig.

En af de anholdte solgte angiveligt adgang til seedboxe som et indtil videre ukendt antal brugere har benyttet til at dele ca. 3.800 ophavsretsbeskyttede værker på de anmeldte fildelingstjenester.

»Det er meget tilfredsstillende, at vi på baggrund af en grundig efterforskning kan stille de seks anholdte, som vi mener er de ansvarlige bagmænd eller centralt placerede staff medlemmer, til regnskab for deres ulovlige drift af fildelingstjenesterne. På baggrund af denne effektive indsats skal vi have gennemgået det beslaglagte materiale – og i den forbindelse kan det ikke udelukkes, at også brugere kan stilles til regnskab for at benytte sig at de ulovlige fildelingstjenester,« siger Michael Lichtenstein, der er fungerende politiinspektør i SØIK.

Aktionen ligger i forlængelse af indsatsen mod ulovlige fildelingstjenester, som inden for de seneste år har ført til en række retssager.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Arnold Grade

6 mænd blev anholdt. Fedt, så er problemet løst........!?

Nå, siger du fildeling er et globalt foretagende!? Siger du at SØIK og NC3 har brugt mange kræfter på noget, som nu blot kan kategoriseres som "signalværdi"!?

Fedt... så kan de da sætte flueben forud for den opgave.

 • 8
 • 11
#3 Yoel Caspersen Blogger

er det kriminelt at leje ud siden der bliver lagt vægt på at en af dem lejede dem ud ?

Det er ikke i sig selv ulovligt at leje servere ud - men man har en forpligtelse til at reagere, når man bliver gjort bekendt med ulovligt indhold (e-handelslovens §§ 15 og 16).

Dertil kommer straffelovens § 23 om råd, dåd og tilskyndelse (medvirken) - så hvis formålet med udlejning af serverne er at understøtte andres kriminelle aktivitet, er det strafbart i sig selv.

 • 28
 • 2
#4 ebbe hansen

Det svarer vel nogenlunde til at give en udlejer medansvar, hvis der handles med ulovlige produkter fra en lejet butik. Der kan godt nok hurtigt blive meget at holde øje med.

Får du (Yoel) så også et medansvar, hvis dine kunder benytter en serverfri (som zeronet) løsning til at begå kriminalitet?

 • 4
 • 10
#5 Thomas Olsgaard Jessen

Det er så små penge vi snakker om at jeg slet ikke forstår hvordan de kan beretige at bruge deres tid på det her. Burde de ikke sætte flere resurser ind på at holde styr på bankene der aktivt tømmer landet og snyder alle de steder de kan slippe af sted med det? Bankerne eksisterer ikke længere for borgerne men for deres investorer og er i mine øjne en af de største trusler mod velfærdsstaten. Hvordan har rettighedsalliancen fået så stor indvirkning på SØIK at de kan få dem til at bruge tid på sådan noget her?

 • 17
 • 9
#6 Tommy Calstrup

Hvordan har rettighedsalliancen fået så stor indvirkning på SØIK at de kan få dem til at bruge tid på sådan noget her?

Det var en let lille opgave, som kunne løses hurtigt, med gode PR ressultater. Se her! Vi har fanget nogle fæle forbrydere, og her er nogle dimser, som man kan tage billeder af, som de brugte til deres forbrydelse, og her er et stort bundt fysiske pengesedler, som var byttet, for de kriminelle, dem må i også godt tage billeder af. En super PR gevinst for både SØIK, NC3 og Rigspolitiet, og måske et par politikere kan spinne sig ind på et af avisbillederne.

 • 15
 • 2
#7 René Nielsen

Dertil kommer straffelovens § 23 om råd, dåd og tilskyndelse (medvirken) - så hvis formålet med udlejning af serverne er at understøtte andres kriminelle aktivitet, er det strafbart i sig selv.

Jeg er som sådan ikke uenig, men at en ISP sælger en prædefineret server med standard apps, er for langt væk fra virkeligheden.

Hvis du som ISP averterer med at serveren er ”som skabt til at snyde Rettighedsalliancen” og at du som ISP har lavet særlig opsætning hertil, så jo, men ellers kan jeg ikke se at en ISP er ansvarlig for kunders brug af en prædefineret server.

Det er jo lige som hvis du sælger din bil. Du er jo heller ikke ansvarlig for at køberen ugen efter bruger bilen til et bankrøveri. Ligesom et teleselskab heller ikke er ansvar for ”telefon-fis” og den slags.

Du skal som ISP fortage dig noget af en vis kvalitet før det kan anses for medvirken.

 • 12
 • 0
#10 Yoel Caspersen Blogger

Det svarer vel nogenlunde til at give en udlejer medansvar, hvis der handles med ulovlige produkter fra en lejet butik. Der kan godt nok hurtigt blive meget at holde øje med.

Det er i grunden ikke så svært. Hvis man aktivt forsøger at hjælpe kriminaliteten på vej, får man et ansvar - ellers gør man ikke.

Får du (Yoel) så også et medansvar, hvis dine kunder benytter en serverfri (som zeronet) løsning til at begå kriminalitet?

Som internetudbyder er man ikke ansvarlig for den førte trafik (e-handelslovens § 14), så længe man blot er en neutral part. Derfor vil et eventuelt ansvar skulle løftes efter anden lovgivning, herunder straffelovens § 23.

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere