Secunia: 98 procent af alle pc'er har usikre programmer

Under to procent af de pc'er, der er skannet med Secunias software, har opdateret alle sårbare applikationer.

Sikkerhedshuller i applikationer er blevet det foretrukne mål for virusprogrammører, som nu går efter sårbare programmer i stedet for styresystemer. Og skal man tro det danske sikkerhedsfirma Secunia, så er der stort set frit spil på alle pc'er.

Secunia har indsamlet statistik fra skanningerne på 20.000 af de pc'er, som har installeret version 1.0 af selskabets Personal Software Inspector, PSI.

Af de data fremgår det ifølge Secunia, at blot 1,9 procent af de skannede pc'er er fuldstændigt pletfri uden programmer, der mangler at få installeret opdateringer.

Det vil med andre ord sige, at 98 procent af pc'erne har mindst ét program, som er sårbart.

Godt 30 procent har mellem ét og fem programmer, som ikke er fuldt opdaterede, mens omkring 45 procent har mindst 11 potentielt sårbare programmer.

Sårbar betyder i denne sammenhæng blot, at den installerede version ikke er den nyeste, og producenten af programmet har frigivet en nyere version, som lukker ét eller flere sikkerhedshuller.

Det er dog ikke ensbetydende med, at sårbarheden bliver udnyttet aktivt af virusprogrammører, men blot at muligheden for angreb er til stede.

Ifølge Secunia er tallene i virkeligheden formentligt værre, end statistikken afslører.

»Brugerne af Secunia PSI er sandsynligvis mere bevidste om it-sikkerhed end andre internetbrugere,« skriver udviklingschef Jakob Balle fra Secunia på selskabets weblog.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jonas Bo Hansen

Desværre er denne undersøgelse ikke relevant. Secunia's PSI er stadig et elendigt program. Det tjekker vildt mange Windows' programmer, men desværre tjekker det mange mapper og finder henvisninger til gamle versioner - selvom der forlængst er foretaget en opdatering. F.eks. Flash, java, OpenOffice kan se uopdaterede ud, selvom man køre med seneste version. DÅRLIGT! Hvis det skyldes at installationsprogrammet ikke fjerner alle filer fra den gamle version er det synd at PSI ikke har nogen løsning. Programmet henviser end ikke til den konkrete fil.

Jeg vil klart anbefale http://www.filehippo.com/updatechecker/. Simpel, effektiv og hjælper samtidig til at finde de mest populære freeware programmer

 • 0
 • 0
#2 Keld Simonsen

Jeg var inde og se på Secunicas sider, og det var klart at deres programmer kun virker for Microsoft Windows. Dette burde fremgå af artiklen - "98 % af alle PC-er" er simpelthen misvisende, når der er rimeligt mange PC-er der kører noget andet en Microsoft Windows, fx Mac eller Linux.

Sikkerhedsproblemerne er i praksis kun alvorlige på Microsoft Windows-platformen. Mac bryster sig i store annoncer over at de er virus-fri, og det samme hævdes i Linux-kredse. Dette er da et faktum, som også reflekteres af andre artikler på V2 i de seneste dage.

 • 0
 • 0
#4 Ole Dahl

Husk PSI er delt op i en Normal og en avanceret scannigg, findes der noget der kræver langhårede løsninger detekteres de ikke i førster omgang,

Havde problem med Programmet de første gange brugte det. det blev ved melde java og acrobat reader ikke var opdateret, opdagede så det viser stien til de ikke opdaterede filer, fejlen var et prg havde gammel java liggende selvom nye var instaleret, ved følge stien i PSI kunne de gamle filer slettes så programmet var tvunget til bruge de nye, så det var ikke en fejl i PSI secunia,

med acrobat reader var det straks værrer, her kunne PSI ikke klare problemet. og det kunne alverdens antivirus prg anti spyvare osv heller ikke. men PSI Fandt hvad der var galt.

Fejlen var at acrobat reader var en virus inficeret version hvor programørene ganske snedigt havde sat min sikkerhed ud af spillet, ved i registry.oprette en ny bruger og tilkende den bruger eneste rettighedere til stederne hvor programmet lå i registringsdatabasen ( Luskeriet kunne kun ses inde i regedit),PSI var programmet der for første gang opdagede fuskeriet, (og der har så vel taget 4 år før det kom væk)

søgte derefter på nettet efter acrobat virus , og lærte at registringsdatabasens data opføre sig som med filer og mapper med hensyn til skrivebeskyttelse og retighedder,

derefter ver det nem sag rette fjerne brugern i registry og få nye acrobat ind.

så en stor tak til Secunia her fra, alle mine programmer er opdateret og . prøver et prg ændre en fil så meddeler secunia det kort efter. desuden melder den ogsså hurtig at nu er tingene opdateret, (gjorde den f.eks straks de gamle javafiler ver slettet.)var overrasket over den ikke behøvede scanne igen,

dette prg er en juvel i min værktøjskasse, Det er Dansk når det er bedst.

PS: håber ikke det er for rodet forklaret har rettet i teksten flere gange ;=)

 • 0
 • 0
#5 Carsten Sonne

...kan se uopdaterede ud, selvom man køre med seneste version. DÅRLIGT! Hvis det skyldes at installationsprogrammet ikke fjerner alle filer fra den gamle version er det synd at PSI ikke har nogen løsning. Programmet henviser end ikke til den konkrete fil.

Jeg kan nu sagten se den konkrete fil. Prøv at slå den advancerede brugergrænseflade til.

Så kan du også se hvorfor der dukker ting op som du er overrasker over, og mente du burde have afinstalleret. Der mulighed for at åbne mappen og slette relevante filer manuelt. Så ser du ikke dem igen.

-Carsten

 • 0
 • 0
#6 Svend Lyngsø

Jeg bruger programmet til en ret visning om der er noget, som ikke er opdateret. Med sådan noget som Java kan den ikke finde ud af, selv om den er opdateret og alle gamle versioner er fjernet. Så der vil altid være 2 % som ikke er fuld opdateret. Og jeg har set på maskiner, som kun har Microsoft produkter på, være 100 %.

 • 0
 • 0
#7 Daniel Gertsen

Det er 2% der [b]er[/b] fuldt opdateret, ikke omvendt som du skriver. Hvis det kun var 2% der [b]ikke[/b] var opdateret, var det da en god ting, da 98% så ville være korrekt opdateret, hvilket nok er en smule optimistisk. Det er desuden urealistisk at have en PC med [b]kun[/b] Microsoft-software, når produkter som Java, Flash og Adobe Reader efterhånden er nødvendigheder for at hverdagen fungerer optimalt/overhovedet.

Dog mener jeg at programmet giver en form for falsk sikkerhed, da det jo umuligt kan kontroller alt software der findes, og man ved et "100 % OK"-resultat stadig kan have software der er forældet og måske en sikkerhedsrisiko. Men det er måske stadig bedre end ingenting... man skal bare passe på at det ikke bliver en "sovepude" at stole på den slags programmer ukritisk.

 • 0
 • 0
#8 Jonas Bo Hansen

Ok! For over gennemsnitsbrugere kan PSI hjælpe. Resten får et forvirrende resultat. De opdaterer, og PSI fortæller de ikke er opdateret. Jeg er ikke imponeret.

Jeg bruger heldigvis primært Ubuntu. Her fjernes ALT, når man fjerner eller opdaterer software. Det ville hjælpe.

Til alle ikke superbrugere vil jeg stadig anbefale www.filehippo.com.

 • 0
 • 0
#10 Keld Simonsen

Det fremgår ikke af artiklen at det kun var Microsoft Windows, som der taltes om. Det skal man ind på Secunias side for at finde ud af, ved at se at programmellet kun kører under Microsoft Windows. Derfor er overskriften på artiklen ganske misvisende. jeg vil bare opfordre journalisten eller redaktøren om at være mere præcise med deres overskrifter. Fx ved at skrive at "98 % af alle Microsoft Windows pc-er..."

jeg troede at det måske også gjaldt Linux-maskiner, og var inde for at se om der var noget man kunne downloade til Linux. Jeg blev lidt skuffet...

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere