Seagate presser citronen: 60 terabyte på én harddisk

Inden for de næste 10 år vil harddiskene kunne komme op på at rumme op til 60 terabyte, eller 15 gange mere end de største diske på markedet i dag.

En ny lagringsteknologi baner vejen for, at vi inden for de næste 10 år vil kunne få 3,5 tommers harddiske med en kapacitet på op til 60 terabyte. Det er 15 gange mere kapacitet end den mest rummelige disk på markedet i dag.

Harddiskproducenten Seagate oplyser ifølge en pressemeddelelse, at det er lykkedes selskabets udviklingsafdeling at opnå en datatæthed på ét terabit pr. kvadrattomme eller 155 gigabit pr. kvadratcentimeter.

Det er en væsentlig milepæl, fordi det regnes for at være den øvre grænse for, hvad der er muligt med den lagringsteknologi, som bruges i harddiske i dag.

Seagate har opnået den høje datatæthed ved hjælp af en ny lagringsteknologi, heat-assisted magnetic recording (HAMR). Seagate forventer, at teknologien vil blive taget i brug i løbet af det næste årti og altså bane vejen for harddiske med en kapacitet på op til 60 terabyte.

Den største tilsvarende harddisk på markedet i dag er Hitachis Deskstar 7K4000 med en kapacitet på 4 terabyte.

Introduktionen af HAMR vil være blot det tredje væsentlige teknologiskifte for harddiske. Den første teknologi var lagring af data parallelt med diskplanet, også kaldet longitudinal recording, som i 2006 blev afløst af vinkelret lagring, også kaldet perpendicular recording.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (12)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jens Holm

Well.. for 20 år siden var 48Mb al rigeligt til resten af ens levetid, i dag er flere Terabyte ikke ualmindeligt. Billeder vokser i størrelse, det samme gør video, og flere og flere gør brug af begge dele, de fleste har i dag en telefon, der kan optage billeder og video.

 • 1
 • 0
#7 Mark Gjøl

alle mine billeder indtil nu fylder 4GB inklusiv div. film, så de sidste 10 år har jeg kunne nøjes med 20GB og forudser dette de næste 10 år også, yderlig plads kan så fås i skyen.

Jeg tager billeder (på hobbyplan) i raw-format. Hvert billede fylder omkring 24MB, og jeg får gerne fyldt mit 32GB memory-kort op hvis jeg rigtigt giver den gas. Hvorfor skal jeg lide, bare fordi du er uopfindsom?

 • 2
 • 0
#9 kurt christensen

jeg har ikke sagt at du skal lide eller at de ikke skal udvikle, jeg spekulerede de kun i hvor mange der egentlig har brug for mere harddiskplads, og det er vel reelt nok for en producent at holde for øje.

 • 0
 • 1
#10 Bjørn Damborg Froberg

Jeg vil lige indskyde at jeg med stor succes har kunnet fortælle alle mine ikke it-kyndige bekendtskaber at de kan tage backup på et 128GB usb stick. Til dato har der kun været én der har overskredet data-mængden og det var især grundet et større musik-digitaliseringsprojekt.

Så ja, brugsbehovet for mange er måske ikke så stort, men jeg tror mere det skyldes en mangel på indsigt i de muligheder man har som bruger end noget andet.

Det sagt, mange familier i dag har både digitale kameraer og digitale video-kameraer og smider gladeligt alle billederne op på familie-maskinen. It's the digital age, så der bliver altså taget mange billeder rundt omkring i det lille land - alt skulle jo helst gerne smides op på Facebook - om éns venner og bekendte egentlig gider se på éns unger eller ej. ;-)

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere