Se videoen: Microsoft afslører Windows 8

Microsoft har vist Windows 8 frem for første gang. Styresystemet låner mange elementer fra Windows Phone 7.

Der er et større opbrud på vej i Windows-serien. Afløseren til Windows 7, som foreløbigt går under navnet Windows 8, vil ikke bare være en lidt mere poleret udgave af forgængeren, men på nogle områder være ganske anderledes.

Det viser den første officielle fremvisning af styresystemet, der fandt sted onsdag aften på konferencen D9, som it-mediet All Things Digital står bag og rapporterer fra.

Ligesom Apple de kommende år lader Mac OS X og iOS smelte sammen, har Microsoft skelet meget til mobilstyresystemet Windows Phone 7.

Startskærmen i Windows 8 bliver således med de såkaldte 'live tiles', firkantede fliser, der viser den mest nødvendige information. Hele styresystemet bliver også tilpasset brug på trykfølsomme skærme, så man kan pege sig vej igennem, i stedet for at bruge musen.

Dermed skal Windows 8 kunne begå sig lige så godt på en tavle-computer med en lille skærm, som på en stationær pc med en overflod af skærmplads. Microsoft har også tidligere annonceret, at Windows 8 vil komme i en version til ARM-processorer, som er den typiske indmad i smartphones og tavlecomputere.

Windows 8 vil dog også tilgodese tilhængerne af det klassiske Windows, så man kan indstille styresystemet til ikke at bruge de nye designelementer fra Windows Phone 7.

Se i videoen herunder fra PCmag.com, hvordan brugergrænseflade i Windows 8 bliver:

Og se her Microsofts officielle præsentation af Windows 8:

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Leonard Kramer

Man maa vel gaa ud fra at den der Tile brugerflade er tiltaenkt Tablets, og at desktop/laptop udgaven er lidt mere konventionel.

Der kan godt vaere den er fin til trykfoelsomme skaerme, men den vil da godt nok vaere klodset med et tastatur+mus.

 • 0
 • 0
Torben Mogensen Blogger

Jeg har længe tænkt, at MS nok ville smelte Windows Phone og "standard" Windows sammen til et fælles OS, som kun vil adskille sig ved hvilke ekstra moduler, der er installeret. Dette tyder bestemt i denne retning.

Tilsvarende tror jeg, at Apple på samme måde vil sammensmelte IOS og MacOS X. Der har fornyligt været rygter om en MacBook med ARM, hvilket også peger i den retning.

 • 0
 • 0
Peter Jespersen

Ligesom med MeeGo Tablet UX (og KDE Plasma generelt) vandrer man imod det data-centriske, dog her boxet ind i tiles (istedet for plasma widgets - hvilket i bund og grund er den samme side af den samme ged) - hvorimod de fleste andre Tablet-optimerede systemer er rent applikation-centriske.

Det er uden tvivl den vej vi vil gå på de mobile (Smart og især tavle) enheder og for første gang har jeg ikke rigtigt noget imod det - er vist ved at blive en bruger på mine gamle dage.

 • 0
 • 0
Rasmus Pedersen

Det interface der kommer med Windows 8 har længe været på tegne brættet, det har meget samme opbygning som der kendes fra Microsoft Zune, der iøvrigt spildte over til WP7. Lækkert at Metro interfacet går igen på samtlige Microsoft platforme, xbox/desktop/zune/tablet/phone.

 • 0
 • 0
Ulrik Rasmussen

Det der er lidt interessant (og som har ført til en del debat på nettet) er, at Microsoft tilsyneladende ifølge videoen har valgt at basere deres Windows 8 "Apps" på HTML5/JavaScript, i stedet for WPF (eller Silverlight), der ellers skulle være afløseren til WinForms på desktoppen.

Det virker som et meget besynderligt træk, når nu der er blevet lagt så mange kræfter i .NET.

 • 0
 • 0
Venligst Slet Min Bruger

Enig Ulrik. Det virker især mystisk, når de allerede har en ARM-platform, der understøtter Silverlight-apps (WP7).

Fordelen ved HTML5 er selvfølgelig, at det fungerer på alle platforme uden de helt store dikkedarer, men jeg har svært ved at se logikken i det valg.

 • 0
 • 0
Rasmus Pedersen

Både og; De er meget fremme i skoene omkring HTML5 -
det har det været det seneste års tid og HTML5 betyder
ikke at Silverlight fjernes fra Microsoft Windows. Tværtimod så sikre de at at Microsoft Windows forbliver platformen uanset om du er til HTML5/javascript eller mere .NET baserede løsninger.

Små letvægts apps kan skrives i HTML5/javascript hvorimod klassiske applikationer vil bliver skrevet i C/C++/C#.

Der vil blive lukket mere op for posen til Windows Build: http://www.buildwindows.com/

 • 0
 • 0
Torsten Holtse

det kan jo også være at det bliver et valg om man vil lave det i html5 og javascript eller i f.eks. silverlight. Widgets i windows er html og javascript, men man kan også lave dem i silverlight (dog kun til 32bit indtil microsoft får strikket 64bits silverlight færdig)

på mange måder er tiles vel en videreudvikling af widgets. En brugergrænseflade centraliseret omkring widgets, det kunne jo godt være at man havde kigget på opbygningen af dem :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere