Se videoen: Indisk tavle-pc med 2 GB ram og Linux til 200 kroner

Målgruppen er primært studerende, når Indien sætter sin nye tavle-pc til 200 kroner til salg. Enheden byder på 2 gigabyte hukommelse, trådløst net og Linux.

Indien har netop præsenteret en ny og særdeles prisstærk tavle-pc med to gigabyte ram og Linux til en pris af cirka 200 kroner, beretter Reuters.

Tavle-pc'en blev i denne uge præsenteret af Indiens undervisningsminister, Kapil Sibal, på et pressemøde.

»Vi er nået til et punkt i udviklingsfasen, hvor motherboard, processor og eksterne forbindelser koster omkring 35 dollar (cirka 200 kroner, red.), inklusive hukommelse, skærm og alt andet,« sagde ministeren ifølge Reuters ved præsentationen.

De hårde facts om den lille, prisbillige pc med berøringsfølsom skærm lyder på to gigabyte hukommelse, USB-porte, trådløst netværkskort og Linux i en ukendt variant som styresystem.

Processortype- og hastighed blev ikke oplyst ved pressemødet.

Undervisningsministeren forklarede ifølge Reuters, at enheden er målrettet studerende, i første omgang på de videregående uddannelser fra næste år. Planen er på sigt at sænke prisen til 20 og sidenhen 10 dollar, henholdsvis 115 og 58 kroner.

Kapil Sibal oplyste videre, at enheden indeholder browser, PDF-læser og videokonference-software med mulighed for tilpasninger efter brugerens behov.

Ifølge undervisningsministeren er det planen at masseproducere enheden.

Det er ikke første gang, Indien overrasker verden med en teknologisk prisbasker. I 2008 præsenterede den indiske bilfabrikant Tata modellen Nano ? en lille femdørs bil med to-cylindret motor til en pris i Indien på omkring 13.000 kroner.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (20)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jesper Mørch

Det bliver interessant at se om den pågældende hardware-arkitektur (CPU m.m.) er understøttet af WindowsXP eller Windows7. Hvis det ikke er tilfældet, bliver det spændende at se om Microsoft vil portere en Windows-version til den, eller på forhånd dødsdømme den og dermed gå glip af det marked...

 • 0
 • 0
#3 Lars Lundin

Det bliver interessant at se om den pågældende hardware-arkitektur (CPU m.m.) er understøttet af WindowsXP eller Windows7.

Med den lave pris gætter jeg på en ARM og ingen Windows.

Velkommen til titusindvis af indiske Linux-brugere og -udviklere (fra 2011 ifølge google).

 • 0
 • 0
#4 Jesper Mørch

Idag tror jeg ikke man skal regne med at noget kun kan lade sig gøre hvis det har win på sig. Ok i Danmark måske ( underligt nok )

Just my point... - Måske fordi en betydelig af alle danske IT-firmaer pt er Microsoft-partnere... Sørgeligt men sandt...

 • 0
 • 0
#8 Jacob Christian Munch-Andersen

Ifølge andre kilder er der tale om 256MB RAM og 2 GB flash.

2 GB ram ville have kostet størstedelen af de 200 kr, og i øvrigt været helt unødvendigt for at få en moderne prisbillig computer, så din udlægning forekommer klart mere troværdig.

Den nævnte pris er nok produktionspris, så mit gæt er, at salgsprisen bliver 3-5 gange større.

Det her er ikke Apple som sælger computere, det er indere som har brug for billige computere i massevis, det er et marked hvor prisen bliver presset helt i bund. Og når regeringen er involveret i projektet er det altså ikke penge tjent direkte på salg som er det primære formål, det handler om at accelerere den teknologiske udvikling.

 • 0
 • 0
#9 Kristian Christensen

Jeg gætter på at den lave pris bliver financieret af at rige lande som Danmark ihvertfald IKKE får den at se til noget der bare LIGNER 200 kr + moms.

Prøv en X 10 så begynder det at ligne en realistisk pris.

 • 0
 • 0
#12 Baldur Norddahl

Det er nok mest et stykke lejetøj. Tænk en meget billig smartphone - bare uden gsm delen.

Eller en mp3 afspiller. Jeg kan finde mp3 afspillere til under 200 kr til salg idag med hardware specs der svarer til. For eksempel en "Dane-Elec MEIZU Mini Player" med 1 GB hukommelse og 320x240 farveskærm. Ok den mangler så en ekstra GB hukommelse og trykfølsom skærm, men så koster den også kun 138 kr til salg i danske butikker lige nu.

Den er muligvis brugbar som e-book læser. Ellers kan jeg ikke lige komme i tanke om anvendelsesmuligheder.

 • 0
 • 0
#15 Baldur Norddahl

"Dane-Elec MEIZU Mini Player" har hverken trådløs internet, usb porte eller et OS som muliggør videreudvikling, så sammenligningen er nok lidt tam.

Prisen på Android: 0. Prisen på WIFI chip: et par kr. Prisen på USB chip: et par kr.

Det er bare et spørgsmål om hvad formålet med apparatet er. Min pointe er at med det vi har fået at vide indtil videre, så er det ikke så fantastisk med en pris på 35 USD. Jeg siger ikke at der findes en tilsvarende enhed på markedet allerede.

 • 0
 • 0
#17 Baldur Norddahl

Papkasse? Ok, for dem der ikke kan tænke videre end til det der er til salg i butikkerne: Jeg giver jer Apple iPod Touch til 962 kr eksklusiv moms men inklusiv told, avance og transport til Danmark.

Apple iPod Touch har 8 GB hukommelse (indisk "computer": 2 GB). Den har highspeed USB, WIFI og berøringsfølsom skærm. Den har kort sagt alt, bortset fra den naturligvis kører Apple OS i stedet for Android. Og så er den prissat af Apple (hint: det betyder en noname indisk dims skal være væsentligt billigere).

Hvad tror i egentlig selv produktionsprisen er for ovennævnte produkt?

Bare fordi en smart marketingsfidus har valgt at kalde den indiske dims for "computer" så tror i straks der er tale om noget, vi normalt genkender som en computer. Det er der næppe tale om.

 • 0
 • 0
#18 Ken Poulsen

Self. er det ARM i den og det bliver jo nok Android som OS. Men kommer den ned på $20 så vi i Danmark har den til ca. 2-300Kr ryger der en op ved siden af det kongelige porcelæn :)

Især med USB porten skal den nok blive sjov at lege med.

 • 0
 • 0
#19 Stefan Svensson

Papkasse? Ok, for dem der ikke kan tænke videre end til det der er til salg i butikkerne: Jeg giver jer Apple iPod Touch til 962 kr eksklusiv moms men inklusiv told, avance og transport til Danmark.

Nu lyder det som om, dit indlæg er rettet mod dig selv. Du starter med at sammenligne tavle-pcen med "Dane-Elec MEIZU Mini Player". Det eneste du formåede med det indlæg, var at konkludere 2 ting.

Det er forskellige produkter. De har en forskellig pris.

Der af kommer min papkasse kommentar. Jeg fastsatte det manglende indhold og prisforskellen.

Bare fordi en smart marketingsfidus har valgt at kalde den indiske dims for "computer" så tror i straks der er tale om noget, vi normalt genkender som en computer. Det er der næppe tale om

Blot fordi en smart marketingsfidus kalder en computer for en computer, betyder det ikke, at vi ikke ved hvad en computer er. Det betyder heller ikke du ved nok om alle andre, til at konkludere omkring "vores" manglende forståelse for ordet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere