Se kort: Her har store nye it-virksomheder placeret sig i Danmark

DI (Dansk Industri) har sammen med Invest in Denmark udarbejdet et kort over, hvor nye it-virksomheder - og udvidelser af de traditionelle - placerer sig.

Danmark i dag godt i gang med at opbygge en førerposition i Europa, når det gælder udvikling af ny software. Det mener DI - Dansk Industri.

Inden for de seneste to år har selskaber som IBM, Microsoft, og Uber Software Development enten etableret eller udvidet deres udviklingsafdelinger i København, Aarhus og Aalborg.

Samtidig viser en opgørelse fra Invest Europe, der repræsenterer de europæiske kapitalfonde, at Danmark er det land i Norden, hvor investeringer fra udenlandske fonde i dag udgør den største del.

De to organisationer har også udarbejdet et kort - omend ufuldkomment - over selskabernes placeringer.

Det er især it-virksomheder som blandt andet Vivino, Trustpilot og Falcon Social, der er med til at hente pengene hjem.

»Vi oplever i stigende grad, at udenlandske it-virksomheder ser Danmark som et unikt innovationslaboratorium. At Microsoft eksempelvis har sit største europæiske udviklingscenter i Danmark, og at IBM nu etablerer et innovationscenter med 250 ansatte, er ikke tilfældigt,« siger Steen Hommel, chef for Invest in Denmark, til DI Business.

Han peger på, at Danmark er i førerfeltet, når det kommer til digitalisering på flere parametre.

»Blandt andet tilbyder vi adgang til højt kvalificerede it-specialister, og danskerne og danske virksomheder er gode til at bruge digitale løsninger. De store udenlandske it-udviklingscentre skaber øget opmærksomhed og kan potentielt tiltrække andre vigtige it-investeringer,« forklarer han.

Udviklingen sker ikke kun i København. I tilfældet med Uber Software var det blandt andet de danske udviklere og miljøet i og omkring forskningsmiljøet Kathrinebjerg i Aarhus – hvor også Google har sin udviklingsafdeling – der trak investeringen hjem.

Finanssektoren styrker it-branchen

Med nye it-iværksættere, der hiver investeringer hjem fra udlandet, og kendte, samt etablerede spillere som Microsoft og IBM begynder konturerne af en egentlig it-klynge at tegne sig, mener DI.

Endnu er det dog for tidligt at udråbe Danmark til Europas it-centrum, fordi konkurrencen fra især Sverige og Tyskland fortsat er hård.

Men der er ingen tvivl om, at vi er begyndt at få en kritisk masse af danske it-virksomheder som Simcorp, Sitecore, NNIT og Netcompany, lyder det fra Mads Tofte, der er rektor på IT-Universitetet i København.

»Historien fra starten af nullerne om, at virksomhederne ville outsource deres it til Asien, kan vi med sikkerhed sige er forkert,« siger Mads Tofte til DI og henviser samtidig til finanssektoren, som lige nu er med til at tiltrække nye it-udviklere og iværksættere.

København positionerer sig som fintech hub

København er i øjeblikket i gang med at brande sig som det nye såkaldte 'Fintech Hub', der skal samle de bedste udviklere af ny it til finanssektoren. Et eksempel er Tradeshift, der i sommer fik en kapitalindsprøjtning svarende til 75 mio. dollars, endda uden at være på jagt efter det.

Senest har Accenture opgjort, at investeringerne i danske fintech-virksomheder fra 2012 til 2015 steg fra 8 mio. dollars til 168 mio. dollars.

Dermed ånder Danmark Sverige – der ellers har været førende på området – kraftigt i nakken og er med i kampen om at tiltrække flere udenlandske spillere inden for finans-it. Særligt britiske udviklere ser sig i øjeblikket om efter nye lande at etablere sig i, fordi Storbritanniens exit fra EU kan gøre det sværere at få deres services godkendt i resten af Europa, vurderer DI.

»Finanssektoren var jo én af de første brancher herhjemme, som tog it til sig som en del af deres kerneforretning. De fleste kender selvfølgelig MobilePay, men der er mange andre former for it, som bliver udviklet til sektoren lige nu. Både bankerne og de ansattes fagforeninger arbejder på at brande København som en ny klynge inden for finans-it, der kan skabe nye virksomheder på området,« forklarer Mads Tofte.

Hård konkurrence i Europa

På trods af de mange pengestrømme og succeshistorier er konkurrencen med vores nabolande fortsat hård.

Blandt andet viser regeringens seneste prognose, at der i 2030 vil mangle 19.000 it- og elektronik-specialister, og samtidig påvirker også de generelle rammevilkår som eksempelvis skat af afkastet, den generelle lyst til at investere i Danmark.

Fortsat ligger vi da også kun på en syvendeplads i Europa, når man ser på landenes evne til at tiltrække venture-investeringer målt i forhold til BNP.

»Når vi ser på det store billede, er der ingen tvivl om, at adgangen til kvalificerede medarbejdere kan være en hæmsko i fremtiden. Vi skal selvfølgelig glæde os over, at de kandidater, vi har, er dygtige nok til både at trække store spillere til landet og til selv at starte nye, succesrige virksomheder op, der får kapital fra udlandet. Men hvis de skal blive her, må vi sikre, at de også har ordentlige vilkår at operere under,« siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital. 

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017