Se billederne: Her er Danmarks allerførste rodserver til internettet

Den første og eneste rodserver på dansk jord er netop blevet sat i drift. Den skal være med til at sikre et mere stabilt og effektivt internet herhjemme.

Danmarks første og eneste DNS-rodserver blev for ganske nylig sat i drift i et serverskab hos datacenter-leverandøren Interxion i Ballerup.

Det kommer i praksis til at betyde et mere stabilt, hurtigt og effektivt internet i Danmark ? ikke mindst fordi at opslag om, hvor IP-adresser befinder sig rundt omkring i verden, nu kan holdes inden for landets grænser.

Det fortæller Henrik Kramshøj, der er direktør og partner i Solido Networks, som sammen med internet-organisationen ICANN står for driften af den danske rodserver, ICANN Copenhagen, hos Interxion.

Direktør og partner i Solido Networks, Henrik Kramshøj, viser ICANN Copenhagen frem. Solido er initiativtager til den danske rodserver, som er den første af slagsen herhjemme. Illustration: Mikkel Meister

»Som internettets vejvisere er rodservere helt vitale for internettets effektivitet og stabilitet. Ved at hoste og drifte en global DNS-rodserver i Danmark viser vi, at vi tager dét alvorligt,« siger Henrik Kramshøj til Version2.

Tilhører ICANN's klynge

ICANN står for Internet Corporation of Assigned Names and Numbers, og det er én af de 13 organisationer, der bestyrer i alt 212 rodservere verden over, fordelt på 13 klynger navngivet med bogstaver fra A-M.

ICANN tager sig af L-klyngen, og så har ICANN også det overordnede ansvar for internettets rodzone.

En rodserver er en DNS-server i internettets rodzone, som opbevarer og vedligeholder en fil med en liste over de autoritative navneservere for verdens topniveaudomæner - .com, .org, .dk og så videre ? samt deres tilhørende IP-adresser.

ICANN Copenhagen befinder sig fysisk i et serverskab hos datacenterleverandøren Interxion i Ballerup. Illustration: Mikkel Meister

Når en internetbruger for eksempel skriver www.adresse.com i browseren, skal IP-adressen på serveren bag hjemmesiden findes, og de 212 rodservere vedligeholder altså en slags telefonbog over, hvor IP-adresser befinder sig.

I praksis bliver rodserverne dog ikke tilgået ret ofte, fordi de almindelige DNS-servere hos virksomheder og udbydere verden over opbevarer deres egne cachede lister.

Men de lister skal opdateres med jævne mellemrum, og set med danske øjne er det derfor praktisk, at én af internettets rodservere nu befinder sig i Ballerup lidt uden for København.

»De kunder, der primært får glæde af det, er dem, der kører deres egen navneserver. Men generelt betyder det også, at alle funktioner herhjemme, der bruger DNS, vil være mere stabile, og at svartiden generelt bliver meget lavere,« siger Henrik Kramshøj.

Solido Networks står for driften af ICANN Copenhagen. Serveren er en Dell R410 rackserver, der kører Linux-distributionen CentOS med DNS-serveren NSD. ICANN har stået for installationen af begge dele på den danske rodserver Illustration: Mikkel Meister

Den nedsatte svartid kan især være et plus ved for eksempel filtrering af spam, hvor der typisk skal foretages flere opslag for at kunne verificere en afsender.

»Spam kommer fra mange forskellige topdomæner, så der kan godt være måske 20 DNS-opslag per e-mail,« siger Henrik Kramshøj.

Stolthed over rodserver hos GratisDNS

Hos Danmarks største domæneregistrar, GratisDNS, vækker nyheden om den danske rodserver glæde.

»Som tekniker er jeg utroligt stolt over, at vi nu har en rodserver i Danmark. Det viser over for det internationale samfund, at vi herhjemme er interesserede i stabiliteten af internettet, og at vi er villige til at lægge noget arbejde i at få tingene til at køre så gnidningsfrit som muligt,« siger administrerende direktør i GratisDNS, Peter Larsen.

'Metallet' bag rodserveren i Ballerup er en Dell Poweredge R410 rackserver.

Ikke svært at blive godkendt
Der var ingen ben i at få ICANN til at godkende Solido og Interxion som rodserver-ansvarlige, fortæller Henrik Kramshøj.

Så snart papirarbejdet var ordnet, gik én af ICANN's medarbejdere i USA i gang med at installere Linux-distributionen CentOS med DNS-serveren BIND oven på via et remote login til serveren.

Opdateret: Rodserveren benytter ikke BIND, men derimod Name Server Daemon (NSD) fra NLnet Labs.

ICANN Copenhagen blev sat i drift 25. september og modtager i øjeblikket omkring 250-300 forespørgsler i sekundet i dagtimerne. Ifølge Henrik Kramshøj er det svært at sige, hvad tallet ender på, men forventningen er, at antallet af forespørgsler vil vokse løbende.

Den danske rodserver er desuden sikret med DNSSEC og forberedt på den nye version af internetprotokollen, IPv6.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Simon Moore Højer-Simonsen

Dejlig at der er nogen der tager et sådant initiativ så Danmark også kan være med på den front.

Men kan ikke lade være med at tænke på hvad det koster at have sådan et dyr kørende... er det ren udgift for dem eller kan de rent faktisk tjene på det?

 • 0
 • 0
#3 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Jeg kan oplyse at vi har købt serveren, giver strøm og netværk - inkl. eventuelle angreb ;-) ICANN har ikke betalt penge til os, ligeledes har vi heller ikke betalt dem noget.

Jeg synes selv det er et vigtigt skridt for Danmark, specielt med tanke på stigende størrelse på svar grundet IPv4 A+IPv6 AAAA+DNSSEC og formentlig nødvendig brug af TCP for DNS på et tidspunkt.

Det er bedre at have flere root servere, før der reelt bliver brug for dem.

 • 1
 • 0
#4 Michael Coene

forberedt på den nye version af internetprotokollen, IPv6

Betyder det at IPV6 adgang er mulig i dag, eller betyder det at den version af BIND som er installeret blev skrevet efter IPV6's opfindelse for 10 år siden?

 • 0
 • 0
#5 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Den svarer med præcis de samme oplysninger som andre root servers.

Dvs den svarer på eksempelvis dk-zonen med: a.nic.dk. 172800 IN A 212.88.78.122 b.nic.dk. 172800 IN A 193.163.102.222 c.nic.dk. 172800 IN A 208.76.168.244 l.nic.dk. 172800 IN A 192.38.7.242 p.nic.dk. 172800 IN A 204.61.216.36 s.nic.dk. 172800 IN A 77.72.229.252 b.nic.dk. 172800 IN AAAA 2a01:630:0:80::53 p.nic.dk. 172800 IN AAAA 2001:500:14:6036:ad::1 s.nic.dk. 172800 IN AAAA 2a01:3f0:0:303::53

Hvor der optræder AAAA records for nogle af de navneservere som DK-hostmaster bestyrer. De fleste almindelige brugere har ikke IPv6 endnu, men dem som har vil således kunne bruge disse adresser. For de fleste vil skiftet ikke opdages, eneste måde jeg selv opdager det er når der under SSH login står hvilken IP jeg sidst brugte ved login.

Last login: Tue Oct 12 07:21:21 2010 from 2001:16d8:dd0f:c...

PS Grundet en fejl fra min side står der at software er BIND, BIND er den typiske navneserver men præcis L-root og H og K kører faktisk NSD softwaren, sorry.

 • 0
 • 0
#9 Bruno Juel Pedersen

Tillykke til Danmark og tak til Henrik (IPv6) Kramshøj

Flot initiativ.

Os der roder med IPv6 vil ganske snart have glæde af dette. Alle andre får det lige pludselig, når IPv6 slår igennem..

Hvis nogen er i tvivl fungerer AAAA records hos GratisDNS! Det benytter jeg mig af!... Peter Larsen og Co, har igen gjort deres arbejde ordentligt!

 • 0
 • 0
#14 Jimmy Frydkær Dürr

Det er lækkert at se at danske virksomheder stiller sin ekspertise til rådighed på en måde, som gavner os alle. Selv er jeg ikke alt for gode venner med CentOS (er sikkert en kende for "korthåret" til den distro) men den er, uden tvivl, en af de mest solide distros på markedet. Og thumbs up til artiklens forfatter for at oplyse at det er en GNU/Linux-server. Ikke for at starte en Linux vs. Windows diskussion, men den oplysning kan det jo være at andre end jeg vil takke for, skulle de få den ide at bygge Rodserver nr. 2 + 3 + .... Det er rigtig lækkert at se, at Danmark også er med helt fremme i Internet-sandalerne.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere