SDU vil gøre sygeplejersker og historikere til data scientists med domæneviden

Illustration: ricochet64 / Bigstock
Manglen på data-kompetencer skal løses ved at rekruttere uden for de traditionelle fag, mener studieleder på SDU's kommende data science-kandidat.

Bachelorer i historie, sundhed, offentlige administration, engelsk og filosofi er alle på listen over studerende, der har skrevet sig op til Syddansk Universitets kommende kandidat i data science.

Den nye uddannelse satser på at tage bachelorer fra alle faglige grene og gøre dem til dataprofessionelle med særlig domæneviden, fortæller Peter Schneider-Kamp, professor på Matematik og Datalogi på SDU og ansvarlig for kandidaten, der endnu ikke er formelt godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Uddannelsen kræver ingen særlig forhåndsviden om matematik og programmering. Og det er da heller ikke de tunge tekniske kompetencer, som de nye kandidater skal kunne bryste sig af.

»Der vil altid være behov for nogen, der automatisere og udvikler værktøjer,« understreger Peter Schneider-Kamp.

»Men vi ser jo lige nu, at værktøjer som Keras og TensorFlow abstraherer mere og mere kompleksitet. Hvis man bruger TensorFlow, skal man faktisk ikke kunne kode ret meget. Man kan tage data fra en database, skrive et par linjer om netværket, træne det på en meget dyr GPU, så får man tit noget, der efter et par forsøg kan nå en præcision på over 90 procent. Og det kræver ikke nogen forståelse af selve læringsalgoritmerne bag deep learning,« siger han.

Den tendens bliver kun mere udtalt i fremtiden med udviklingen inden for automatiseret machine learning.

»Traditionelle matematiske modeller virker fint i nogle situationer, og så er det fint at bruge dem. Men der findes efterhånden så meget værktøjsstøtte, at det faktisk i mange tilfælde er nemmere at bygge et neuralt netværk, fordi man slet ikke behøver at forstå den matematiske model,« siger Peter Schneider-Kamp.

Til gengæld skal kandidaterne have en klar fornemmelse for, hvordan man får de rigtige data præsenteret for algoritmen, hvordan skal man justere parametrene, og hvordan man præsenterer resultatet.

»Når de her kandidater bliver færdige om to et halvt år, vil det allerede være en anden verden, hvor værktøjerne er blevet endnu bedre. Og hvis vi ser fem til ti år frem bliver det kun endnu mere tydeligt,« siger Peter Schneider-Kamp.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere